“Çocuğum büyüyünce bana anne desin yeter”

Bunlar otizmli çocuk sahibi bir annenin sözleri. Bu hayaller pek çok anne için küçük ama otizmli çocuk sahibi anneler için büyük hayaller. Ancak erken tanı ve eğitimle de ulaşılmayacak hayaller de değil...

15 yıl önce kurulan Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı da ‘otizm spektrum bozukluğu’ olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılması için çalışıyor. Çünkü otizmin bilinen tek çaresi erken tanı ile yoğun sürekli eğitim.

Otizm bazen bebeklik döneminden itibaren belirtiler gösterirken bazen de normal bir gelişimin ardından 2 yaş civarında ortaya çıkabiliyor. Türkiye’de 0-18 yaş arası 352 bin otizmli çocuk, toplamda da yaklaşık 1 milyon özel eğitim ihtiyacı olan çocuk bulunuyor. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde 50’sindeotizmin belirtileri kontrol altına alınabiliyor, büyük ilerleme kaydedilebiliyor ve hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabiliyor. Burada en önemli nokta olabildiğince erken dönemde (18 ay civarı) tanı koyulması ve haftada en az 30 saati bulan yoğun bir eğitim alınması. Buna rağmen Türkiye’deki 352 bin çocuğun sadece yüzde 5’i (21 bin) okul öncesi dönemde yeterli eğitim alabiliyor.

Haberin Devamı

Mavi Işık Yak

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü... Bu gün sayesinde kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için dünyada başlatılan Otizme Mavi Işık Yak kampanyasının Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile Pazartesi günü akşam saatlerinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Zultan Mehmet Köprüsü, Galata Kulesi başta olmak üzere İzmir saat Kulesi, Amasya Kalesi ve birçok yapı mavi ışıkla aydınlanacak. Mavi giyen insanlar sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyakdiyerek farkındalığı artırmaya çalışacak. Siz de bir mesajla farkındalığı artırabilirsiniz.

Ayrıca otizmli çocuklar ile ailelerine yardım etmek ve onların yaşadıklarına ortak olmak için birçok etkinlik ve kampanya var. Tohum Otizm Vakfı, herkesi “Çocuğum büyüyünce gözümün içine bakabilsin yeter”... diyen otizmli çoçuk annelerinin hayallerini gerçekleştirmeye, çocuklarının eğitimine destek olmaya çağırıyor. Bunun için de“Tohum” yazıp “5290”a mesaj atılması ve 10 liralık bir bağış yapılması yetiyor. www.tohumotizm.org.tr

Haberin Devamı

Eğitimleri önemli

Otizm sendromlu çocuklara ücretsiz eğitsel oyunlar ve çocukların ailelerine yapay zekaya dayalı kontrol imkanı sunan mobil platform Otsimo tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan #OtizmİçinMavi kampanyası bu yıl da Dünya Otizm Farkındalık Ayı olan nisan ayında bilinçli bir toplum yaratmak ve farkındalığı yaymak için devam ediyor. Yapılması gereken tek şey, #OtizmİçinMavi bir tişört giyip, fotoğrafınızı sosyal medyada paylaşmak. Otizmli çocukların yoğun ve kaliteli bir eğitim almaları için çocuklara gereken ve eksik kalan eğitimin akıllı cihazlar aracılığıyla evde verilmesini sağlayan mobil uygulama Otsimo’nun bu aya özel olarak 2 Nisan’da Otsimo Premium paketi ise yüzde 80 indirimli.

Onları izleyin!

Haberin Devamı

Capacity Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde yarın gerçekleşecek etkinliklerde, birbirinden yetenekli 15 otizmli çocuktan oluşan, Bremen Mızıkacıları Perküsyon Grubu, geleneksel kıyafetleri ile sahne alacak. Kendi çaldıkları şarkılar eşliğinde dans edecekleri şölen tadındaki bu performansı 14.00-15.00 saatleri arasında B1 katı havuz alanında izleyebilirsiniz. DOSTEV(Down Sendrom ve Zihinsel Engelliler Eğitim ve Koruma) Derneği tarafından düzenlenen otizmli çocukların performansları ise saat 15.00-16.00 arasında. Ayrıca otizmli çocukların yaptığı resimlerden oluşan sergi ise tüm gün ziyarete açık olacak.

Sorgulayan çocuklar yetişiyor

Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği (BÜMED) MEÇ Okulları, eğitim alanında yenilikçi bir yaklaşım olan SARES Eğitim Programı ile özgür ve özgün düşünen çocuklar yetiştirmeyi amaçlıyor. Eğitim alanında bir çok yeniliği sektöre getirerek düşünen, yaratıcı çocuklar yetiştirmeyi hedefleyen BÜMED MEÇ Okulları’nın geliştirdiği sorgulayıcı ve araştırmacı eğitim sistemi olan SARES programı, rehberlik ve eğitim alanlarını birbirine bağlayan yaratıcılığı, sorgulama yeteneğini ve çocukların araştırmacı yönünü geliştiren bir eğitim modeli.

Haberin Devamı

OTİZMİ FARK ET

11 yaşındaki otizmli Nuh’un annesi ve Nuh’un Gemisi Çocuk Terapi ve Aile Danışmanlığı Merkezi’nin kurucusu Mine Nişlioğlu, Türkiye’de otizmli çocukların yeterli eğitim alamadığını vurguluyor “Bu noktada yine ailelere büyük sorumluluklar düşüyor. Yapılacak farklı uygulamalar sayesinde daha bağımsız çocuklar yetiştirmek mümkün” diyor.

DİĞER YENİ YAZILAR