Gençlere iş dünyasının duayenlerinden gelecek dersi

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç ve Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu gibi iş dünyasının duayenleriyle gençlerin buluştuğu YGA Zirvesi bugün yapılıyor.

Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakacak liderler yetiştirmek için 2000 yılında kurulan Young Guru Academy (YGA) her yıl on binlerce gencin hayatını değiştiriyor. Her yıl 50 binin üzerinde lise ve üniversite öğrencisi bir sosyal sorumluluk fikri geliştirip YGA’ya bu fikri hayata geçirmek için başvuruyor. Başvuru arasından seçilen proje ve kişilerse, iş ve bilim dünyasının duayenleriyle bir araya gelerek projelerini gerçekleştiriyor.

Bu yıl 16’ncısı düzenlenecek olan zirve bugün Zorlu PSM’de gerçekleşecek. Gençler bu zirvede Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Harvard-MIT Profesörü Mehmet Toner, Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, TAV CEO’su Sani Şener, FIBA Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin gibi iş dünyasının duayenlerini dinleme fırsatı yakalayacak. Zirvenin önemli konuşmacılarından biri de 2014 yılından beri YGA’nın başkanlığını yürüten Asude Altıntaş Güray… YGA’nın ilk kadın başkanı olan Güray ile YGA’nın yeni projeleri üzerine konuştuk.

Haberin Devamı

250 saat eğitim alıyorlar

YGA’da sistem nasıl işliyor?

YGA’ya her yıl 50 binin üzerinde lise ve üniversite öğrencisi başvurur. 5 aşamalı mülakatla 50 kişi seçilir. Seçilen YGA’lılar bilim insanı, akademisyen ve uluslararası tecrübesi olan üst düzey yöneticilerden oluşan; aralarında Aziz Sancar, Prof. Kristi Raube, Doğan Cüceloğlu, Faruk Eczacıbaşı, Ali Koç gibi isimlerin olduğu YGA Hayal Ortaklarından yılda 250 saatin üzerinde eğitim alırlar. Bu eğitimlerde öğrendiklerini YGA’nın sosyal inovasyonları için gönüllü olarak çalışırken içselleştirirler. YGA’nın global partnerleri Harvard, MIT, Duke ve UC Berkeley ile yapılan stratejik ortaklık kapsamında bu üniversitelerden gelen öğrenciler de sahada YGA’lılarla birlikte çalışır.

YGA’da dünya çapında ödül alan Hayal

Ortağım ve WeWalk gibi sosyal inovasyonlara imza attınız. Son dönemdeki projelerinizden bahseder misiniz?

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi sistemi olan Hydrosolar’ı ve bilimi sevdiren TWIN Bilim Setini son dönemdeki önemli projelerimizden… Yenilenebilir enerji alanında dünyanın ilk “Hibrit Jeotermal Güneş Enerji Santrali”ni kuran YGA mezunlarının MIT Innovators Under 35’ta yılın Öncü Yenilikçisi ödülüne layık görüldü. Bu arada biz sadece buluş ve projelerle değil aynı zamanda çalışma atmosferiyle öne çıkan bir STK’yız. 2016 ve 2017 yıllarında “Great PlacetoWork” anketinde yüzde 100 güven endeksiyle Avrupa’da listeye giren ilk ve tek STK olduk. Yüksek güven iklimi ile dünyaya ilham olması için GPTW Ambassador seçildi.

Faaliyetlerinizi sadece Türkiye’de mi sürdürmeyi planlıyor?

Hayır, Ocak ayında Londra ofisimizi açtık. Londra ofisi,YGA’nın özgün inovasyon modelini uluslararası alanda yaygınlaştırma çalışmalarına ilk adımı temsil ediyor. Bu hamleinin önümüzdeki dönemde hızlanarak sürmesini umuyoruz.

YGA Hayal Ortakları ile YGA’lı gençler nasıl bir formatta buluşuyor?

YGA Danışma Kurulu üyeleri YGA’lıların vicdanlı hayallerine ortak oluyor; bu yüzden onlara Hayal Ortağı diyoruz. Hayallerimizi projelendirirken ve hayata geçirirken hayal ortaklarımızın uluslararası tecrübesinden besleniyoruz. Bizlere zaman, bilgi ve enerjilerini paylaşıyorlar. Hayal Ortaklarımız aynı zamanda YGA İcra Kurulu üyelerinin mentorları. Onlarla projeler üzerinde, sahada birlikte çalışırken zamanlarını ve enerjilerini nasıl yönettiklerine tanıklık ediyoruz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR