Renkler çocukların psikolojisini nasıl etkiliyor?

Herkesin sevdiği bir renk vardır. Çoğumuz bu renklere bir ömür boyu tutkuyla bağlanırız. Sarı, yeşil, mavi artık bizim rengimizdir. Bu tutku kıyafet seçiminden, mutfak aletlerine, ev dekorasyonuna kadar etkili olur. Renklerin çocukların dünyası için önemi çok daha büyük. Araştırmalara göre renkler çocukların bilişsel ve motor gelişiminde kritik bir önem taşıyor. Bazı renkler uyarırken bazıları gevşetip rahatlatıyor. Bazı renklerin öğrenme ve pekiştirme üzerinde olumlu etkileri var.

Renklerin psikolojine etkisinden yola çıkan Filli Boya da Türkiye’de ilk kez psikolog eşliğinde çocuk odalarına özel renk koleksiyonu hazırladı. Marka, Uzman Psikolog Ayben Ertem ile birlikte gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda çocuklar için “Filli Boya Çocuklarda Renk Etkisi” koleksiyonunu beğenilere sundu. Psikolog Ertem’in renkler ve çocuklarla ilgili anlattıkları hayli ilginç, hem de faydalı.

Erkeklerin odasını pembeye boyayabilirsiniz

20.yy başlarından önce renkler cinsiyet ayrımında kullanılmıyordu. Yani pembe kızların, mavi erkeklerin rengi değildi. Pembe sakinlik, dinginlik veren bir renk olarak erkek çocukların odalarında da kullanılabilir. Tüm renklerde olduğu gibi pembenin kız çocuklarının odasında bile yoğun kullanılması ajitasyon ve gerginlik yaratabilir.
Açık pembe boyayacağınız bir odada beyaz, gri, mavi mobilya ve aksesuarlar kullandığınızda huzurlu odalar elde etmiş olursunuz.
Çocuğunuz içine kapanıksa turuncu, öfkeli ise mavi tonlarını kullanın
Bebek odaları: Bebek odalarında kullanılacak yeşil tonları bebeğinizin öğrenmesine katkı sağlarken beraberinde sessizlik, huzur, dinginlik de getirir. Yeşili, beyaz ve morun açık tonlarıyla kombin ederseniz sakin, huzurlu, bebeğinizin rahat uykuya dalabileceği bir bebek odası yaratabilirsiniz. Bebeklerin oyuncakları da renkli olduğundan sıcak renkleri de odaya dahil etmiş olursunuz. Kırmızı, sarı, turuncu gibi sıcak renkler zihni uyaran ve bedeni harekete geçiren renklerdir dolayısıyla rahatlatıcı renkler olmadıklarından bebek odalarını tamamen sıcak renklerden oluşturmak çok uygun değil.
Okul öncesi çocuklar: Bu yaştaki çocuklar güven ararlar. Odalarında daha sıcak, parlak renkler kullanılabilir. Ancak sıcak ve parlak renklerin çok fazla kullanılması agresif ve dürtüselliği ortaya çıkarabilir. Yerinde kullanıldığında da gerginliği, kaygıyı azaltır. Okul öncesi çocukların odalarında kullanılabilecek en iyi renkler açık somonlar, şeftali, mercan, soluk turuncu ve açık sarı gibi renklerdir. Mavinin kırmızı rengin tersine anksiyeteyi, agresyonu azaltma etkisi vardır. Kan basıncını ve nabzı azaltır. Öfke nöbetleri geçiren, davranış problemleri yaşadığınız çocuklarda mavinin yatıştırıcı, özelliğinden faydalanabilirsiniz.
Okul dönemi: Bilim adamları yeşilin okula giden çocukların okuma hızında ve anlama becerisinde iyileşme yaratabildiğini söylüyor. Hem kaygıyı azaltan hem de akademik olarak faydalı bu rengi odada biraz fazla kullanmakta bir sakınca yok. Duvarlarda yeşilin farklı tonlarından faydalanabilirsiniz. Çocuğunuz çok hassas, içine kapanıksa açık turuncu, soluk turuncu gibi renklerden faydalanabilirsiniz. Turuncu tonları dışadönüklüğü, kendine güveni artıran renklerdir ancak çok yoğun kullanıldığında fazla uyarıcı olabilir, biraz soğuk renklerle aksesuar ve mobilyada desteklenebilir ya da odanın küçük bir duvarını biraz daha koyu bir ton yapabilirsiniz. Sarı, mutluluk ve neşeyle ilişkilendirilen bir renktir. Yapılan çalışmalara göre motivasyonu ve konsantrasyonu artırmada yardımcıdır. Parlak sarı da hafızayı güçlendirir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR