Bebekler saç kurutma makinesi ile uyutulur mu?

Son yıllarda birçok anne-baba bebeklerini uyutmak için kurutma makinesi, elektrik süpürgesi kullanıyor. Peki bu ne kadar doğru?

Annelerin en büyük sorunlarından biri bebeklerini nasıl uyutacakları. Özellikle ilk aylarda çocuğun yeni dünyaya adaptasyonu sırasında bu süreç anne babalar için zorlayıcı olabiliyor. Biz oğlumu uyuturken kullanmadık ama birçok arkadaşım bebeğini saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi gibi aletleri çalıştırıp sesleri eşliğinde uyuttu. Bir arkadaşım o günleri “Hayatımdan silmek istediğim 4 yıl” diye hatırlıyor. 4 yıl biraz abartılı mı oldu diyeceksiniz ama hayır, uzmanlar bu seslerle uyuyan bebeklerde bağımlılık oluştuğunu hatta bu sürecin ergenliğe kadar uzayabileceği konusunda uyarıyor.

Evlilik ve Aile Terapisti Psikolog İlkim Öz, bu konuda kendisine danışanların da son dönemde arttığını belirtiyor: Son yıllarda saç kurutma makineleri, elektrik süpürgeleri, annelerin bebeklerini uyutma materyalleri oldu. Bunun yanı sıra davlumbaz kullananlarda var. Bunu neden yaptıklarını sorduğumda, “avaz avaz bağırarak ağlayan bebeğim saç kurutma makinesini açtığımda ya da elektrik süpürgesini çalıştırdığımda mışıl mışıl uymaya başlıyor“ diye yanıt veriyorlar. Hatta bu makineleri, bebek uyutmada öneren internet siteleri de mevcut. Blogger anneler de birbirlerine tavsiye ediyorlar. “Ben elektirik süpürgesi çalıştırarak bebeğimi beş dakikada uyutuyorum. Size de öneririm” diyen anne sayısı epeyce fazla.

Haberin Devamı

Bu tür seslerin, bebekleri uykuya daldırdığı doğru. Rutin bir ses var orada ve çevredeki diğer sesleri bastırarak hem ortamı hem de bebeği bir nevi sakinleştiriyor. Çünkü diğer uyaranları maskeliyor. Bu sesleri doğadaki yağmur ve dalga seslerine benzetebiliriz. Onlar da rutindir, tekrar eden seslerdir ve biz yetişkinleri de dinginleştirir. Doğadaki tüm frekansları içine barındıran bu ses Beyaz Ses olarak adlandırılıyor.

Beyin gelişimini geciktiriyor!

Ancak burada fön makinası, elektrik süpürgesi ya da davlumbaz sesi doğal değildir teknoloji tarafından oluşturulmuştur. Bu yüzden de Beyaz Ses yerine Beyaz Gürültü olarak adlandırılıyor. Bebekleri “beyaz gürültü” ile uyutmak ise son derece sakıncalı. Sience dergisinin yayınladığı bir makalede, beyaz gürültü makinelerinin bebeklerin beyin gelişimini geciktirdiği belirtilmiş. Yine saç kurutma makinelerinin, elektirik süpürgelerinin bebeklerin işitme ve dil gelişiminden sorumlu beyin korteksine zarar verdiği saptanmış. Bu bebekler işitme bozukluğu riski de yaşıyor. Anneler saç kurutma makinesini açıp bebeğin yanına koyuyor. Bebek uyuyana kadar makine çalışıyor. Bebek uyuyunca makineyi kapattığında bebeğin uyanıp ağladığını bu yüzden de tekrar fön makinesini açtığını anlatan bir çok anne var. Ülkemizde yapılan araştırma sonuçlarına baktığımızda da saç kurutma makinalarının yoğun ve doğrudan elektromanyetik radyasyon yaydığı ve bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilediği sonucuna varıyoruz.

Haberin Devamı

Çocuklarda bağımlılık yaratıyor

İlkim Öz kendi karşılaştığı vakalarda ise çocuklarda psikolojik bağımlılığın birinci sırada olduğunu anlatıyor: Elektrik süpürgesini, fön makinesini yanına almadan kreşe gitmek istemeyen çocuklarla çalışıyorum. Çocuk tutturuyor, kendi cüssesinden büyük elektirik süpürgesini kreşe götürücem diye. Ağlıyor, kendini yerlere atıyor ya da fön makinası ile yapışık geziyor. Bu çocuklar 3 ile 6 yaş grubunda. Ergenlik döneminde 14, 15 ,16 yaşlarındaki çocuklar yatağın içine fön makınesini alıp çalıştırarak uyuyabildiklerini söylüyorlar. Yani bebeğim yeni doğdu anlamaz demesin anneler. Beyin bu sese alışıyor ve uzun yıllar bu bağımlılıktan kurtulamıyor.

Haberin Devamı

Anneleriyle çatışan çocuklar oluyor

Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi gibi Beyaz Gürültü makineleri farklı frekansları üst üste ekleyerek oluşturuluyor. Böylece beyin bütün frekanslarda eşit dağılıma sahip bir sese maruz kalıyor. Bu bebekler ne yazık ki annelerinin sesi ile huzur bulamıyor. İlerleyen yıllarda anneleri ile iletişimlerinin de zayıf, anneleriyle çatışan çocuklar olduklarını gözlemliyoruz. Oysa ki sevgi dolu anne sesi bebekte mutluluk hormonlarının salgılanmasına ve rahatlamasına neden olur.

BUNLARI DENEYİN!

Karnı doyup, altı temizlendikten ve gazı çıktıktan sonra tek ihtiyacı sizin sevginizdir.

Haberin Devamı

Bebeğinize dokunun, sarılın. Ten temasınız bebeğinize iyi gelecektir.

Bebeğinize ninniler söyleyin. Sesiniz onu rahatlatıcaktır.

DİĞER YENİ YAZILAR