Çocuklar neden korkar?

Korkular... İnsanoğlunun tanıştığı en eski duygulardan biri. Çocuklukta yaşanan korkulara doğru müdahale edilmezse bir ömür süren travmalara da zemin hazırlanıyor.

Beş yaşındaki oğlumu uyutmak her gece adeta kabusa dönüşüyor. Uzmanların söylediklerine kulak kesilerek, oğlumla birlikte uykudan önce bir ritüel geliştirdik; dişlerin fırçalanması, pijamaların giyilmesi, kitap okunması... Her gece 1-1.5 saat süren ritüelin sonunda uyumak istemeyen oğlum "çok korkuyorum" demeye başlıyor. "Neden korkuyorsun" sorumun cevabı ise hep hayaletler oluyor. Ona uykudan önce güzel şeyler düşünmesini böylece güzel rüyalar göreceğini anlatsam da durumda bir değişiklik olmuyor. Genellikle cevabı, "Güzel şeyler düşünemiyorum" oluyor. Bu defa evimizin duvarları ve kapısının hayalet geçirmeyen malzemeden yapıldığını, onu çok sevdiğimizi ve babasıyla birlikte yanında olduğumuzu söyleyerek sakinleştirmeye çalışıyorum. Şimdilik durumu böyle kurtarıyoruz...

Çocukların duygusal gelişimleri sırasında çeşitli korkuların ortaya çıkmasının doğal olduğunu söyleyen uzmanlar, onların korkularını yenmesinde en büyük yardımcının anne-babayla kurulan güvenli bağ olduğunu vurguluyor. Korkuların genellikle yaşa paralel arttığını belirten Psikolog Ayşen Evliçoğlu Şimşek, çocuklarda görülen korkuları yaşa göre ayırarak yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor.

Haberin Devamı

Hangi yaştaki çocuk neden korkuyor?

2 yaş: En çok seslerle ilgili korkular söz konusu. Özellikle tren, kamyon, gök gürültüsü, sifonun çekilmesi, elektrik süpürgesinin çıkardığı sesler. Karanlık, büyük eşyalar ve şapkalar da korku unsuru.

2.5 yaş: Oyuncağın veya yatağın yer değiştirmesi, annenin uykuya geçişte yanından ayrılması, alışagelmişin dışında yapılan hareketler çocuğu korkutabilir.

3 yaş: En çok görsel korkular; karanlık, hayvan, polis, anne babanın gece sokağa çıkması.

4 yaş: Gene seslerle ilgili korkular, özellikle motor gürültüsü. Ayrıca karanlık, yabani hayvanlar, annenin evden ayrılışı.

5 yaş: Fazla korkulu bir yaş değil. Daha çok görsel korkular var. Ayrıca daha somut korkular, düşme, bir yerini incitme gibi.

Haberin Devamı

6 yaş: Hayalet, cadı korkusu, yatak altında birinin saklanabileceği korkusu. Su, ateş, fırtına, anneyi eve gelince bulamama korkusu.

7 yaş: Karanlık, bodrum, tavan arası korkusu. Gölgeleri hayalet, cadı gibi algılama. Okuduklarından, televizyondan, sinemada gördüklerinden fazlasıyla etkilenme.

8-9 yaş: Endişe ve korkular daha az. Sudan ve karanlıktan daha az korku. Daha gerçekçi korkular var. Örneğin; bir şeyi yapamamak, okulda başarısızlık vb. gibi kişisel endişeler.

10-13 yaş: Korkular bu yaşta çocuk üzerindeki etkisini yitirir.

Nasıl başa çıkılır?

-Korkuları yok saymayın, asla küçümsemeyin, alay etmeyin.

-Korkuları olan çocuğa sabırlı davranın ve korkularını yenmesi için zaman tanıyın.

-Çocuğa “Aman düşersin!”, “Sen tek başına karşıya geçemezsin” vb. sözlerle çevrenin tehlikelerle dolu bir yer olduğu duygusunu aşılamayın.

-Ona sarılın. Bu korkusunu kontrol altına almasında yardımcı olur.

-Çocuk korkuları konusunda, konuşmaya hazır olduğu zaman onunla açıkça konuşulmalı.

Haberin Devamı

-Çocuklara korkulu masallar anlatmayın, korkulu filmler izletmeyin.

-Korkuyu hafifletmek amacıyla “Erkek adam hiç korkar mı?”, “Sen artık kocaman oldun” gibi sözlerden kaçının.

-Korkuyu asla disiplin amacıyla kullanmayın. “Yaramazlık yaparsan ışıkları kapatırım” v.s.

Spastik çocuklar için el ele...

Muzipo Kids, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı çocuklar için el ele vererek, Metin Sabancı Okulları'nda eğitim gören çocukların ihtiyaç duydukları ışıklı ve sesli oyuncakları onlara ulaştırmak için bir kampanya başlattı. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı'nın amacı başta Cerebral Palsy ile yaşayan çocuklar olmak üzere özel gereksinimi olan bireylerin ihtiyaç duydukları özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri sunarak toplumda daha aktif olmalarını sağlamak. Siz de çalışır durumdaki ışıklı oyuncakları Muzipo Kids ya da vakıf merkezine bırakabilirsiniz.

DİĞER YENİ YAZILAR