Gazete Vatan Logo

Türk bankalardan FT’ye jet yalanlama

FT’nin ‘ECB, 3 Avrupa bankasının Türkiye’ye verdiği borçların geri ödenmesi konusunda kaygılı’ haberine bankanın Türk ortakları Garanti ve Yapı Kredi’den ‘Türkiye’ye uzun vadeli bakıyorlar’ yanıtı geldi.

Türk bankalardan FT’ye jet yalanlama

Türk Lirası’nın euro ve dolar karşısındaki değer kaybının, Türk bankalarının döviz üzerinden aldığı borçlar nedeniyle Avrupa Merkez Bankası’nda (ECB) endişe yarattığı iddia edildi. Financial Times (FT) gazetesinin iki kaynağa dayandırdığı haberde, ECB’nin 3 Avrupa bankasının Türkiye’ye verdiği borçların geri ödenip ödenemeyeceği konusunda kaygılı olduğu yer aldı.

Haberde, İspanyol BBVA, İtalyan UniCredit ve Fransız BNP Paribas bankalarının kur artışından özellikle etkilenebileceği belirtildi.

Uzun vadeli bakıyorlar

Avrupalı bankaların Türkiye riskinden endişelendiğine dair çıkan haberlere İspanyol BBVA’nın ana hissedarı olduğu Garanti Bankası ve İtalyan Unicredit’in ortağı olduğu Yapı Kredi’den açıklama geldi.

Garanti Bankası Yatırımcı İlişkileri’nin verdiği bilgiye göre BBVA, Avrupa Merkez Bankası’nın konuya dair bir uyarısı olmadığını bildirdi. Açıklamada, BBVA’nın ajandalarından Türkiye’yi çıkarma planı olmadığı ve son bilanço sonrası Türkiye’den memnun oldukları ifade edildi. Yapı Kredi’den gelen açıklamada da UniCredit ve ECB’nin bankayla herhangi bir temasa geçmediği, 31 Temmuz’daki son telekonferansta uzun vadeli planlarına Türkiye olmaya devam edecek vurgusu yapıldığı belirtildi.

Haberin Devamı