Gazete Vatan Logo

Tüpraş'tan gelen 1 milyar dolar döviz rezervinde rekor getirdi

ÖİB, Özelleştirme Fonu'nda bulunan TÜPRAŞ parasının l milyar dolarını geçen hafta Hazine'ye aktardı. Böylece 7 Nisan'da 58.9 milyar dolar olan Merkez Bankası döviz rezevi, 60 milyar dolara çıkarak rekor kırdı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Özelleştirme Fonun'nda tutulan TÜPRAŞ'ın 4.2 müyar dolarlık satış gelirinin de bulunduğu Özelleştirme Fonu'ndan l milyar doları daha Hazine'ye aktardı. Böylece Merkez Bankası döviz rezervi 7 Nisan tarihindeki 58.9 milyar dolarlık seviyesinden dün itibarıyla 60 milyar doların üzerine çıkarak, rekor kırmış oldu.

Devlet Bakanı Ali Babacanın dün düzenlediği basın toplantısında, "Döviz rezervinin 60 milyar doların üzerine çıktığını ben açıklamış olayım" demesinin ardından, bu yükselişin ÖİB'den Hazine'ye aktarılan l milyar dolardan kaynaklandığı öğrenildi. Hazine yetkilileri, Özelleştirme Fonu'ndan geçen hafta kendilerine aktarılan tutarın önemli bir kısmını, TÜPRAŞ'ın ilk aktardan 2.5 milyar dolarlık gelirinden arta kalan miktarından oluştuğunu belirtti. Öte yandan ÖÎB'nin 2006 yılı için Hazine'ye aktaracağı tutar 7 milyar YTL olarak öngörülmesine rağmen, yılın ilk 4 ayında aktarılan tutar 7.3 milyar YTL'ye ulaştı.