Dağda neon renkler

Dağda neon renkler

Uzak atalarımızın yaşam tarzlarını, önceliklerini, kültürlerini ve değerlerini öğrenebileceğimiz kaynaklar çok sınırlı. Zamanın yoramadığı resimler ve çanak-çömlek benzeri sanat eserleri, çeşitli ritüellerde kullanılan objeler, diğer kalıntılar… Bu birinci derece delilleri yorumlamak kimi zaman güç... Şanslıyız ki bu ipuçlarını birbirine bağlamakta kullanabileceğimiz önemli bir bilgi kaynağı daha var: Zamana direnen mitoloji. Bugünü düşünürken kendimi mitolojide buldum. Yunan Mitolojisi’nde, mevsimlerin bir aile trajedisinin sonucu oluştuğu geldi aklıma. Bir annenin kızına duyduğu engin sevgi ve onu kaybetmenin derin üzüntüsüyle dünyayı yerinden oynattığı ve tabiatı karmakarışık ettiği… Ne kadar güncel değil mi?

Şimdiki zamanda da anne için dünya bir tarafa yavrucuğu bir tarafa. Tüm dünyayı sıfırlayabilir çocuğu uğruna. Gözünü kırpmaz! Nasıl bir kimyamız var Allahım!

Dağda neon renkler

Hikaye şöyle: Dünyayı yeşille ödüllendirip buğday tohumları eken, bereketi oluşturan, ekini kaldırtan Tanrıça Demeter’in ve tanrıların kralı Zeus’un kızları Persephone güzeller güzeli, zarif, tatlı bir Tanrıçadır. Yeraltının güçlü Tanrısı Hades Persephone’a tutkuyla aşık olur. Gönül rızası ile Persephone’la beraber olamayacağını bilen Hades bir gün Presephon’u kaçırıp yeraltına götürür. Amacı onu kendi gelini yapmaktır. Demeter çılgına döner. Kızını bulana dek yeryüzündeki bütün bereketi, ekini yok eder. Hava soğur, yeşil biter, yeryüzü kurur. Zeus araya girer ve Hades ile bir anlaşma yapılır. Persephone yılın üçte ikisini annesi Demeter ile, üçte birini yer altında kocası Hades ile geçirecektir artık. Persephone’nun Demeter ile birlikte geçirdiği zamanlarda yeryüzü yeşil ile şenlenir, bahar ve yaz gelir, çiçekler açar, ekinler büyür, hasatlar yapılır. Diğer üçte birinde Persephone yeraltına indiğinde şenlik biter, tabiat soğur, ekinler toprak altındadır ve kış gelir.

Haberin Devamı

Persephone şu anda yer altında. Biz de kış dolaplarına, kar ve kış sporlarından girelim: 2014’ten beri görülen yıldızı parlayan kırmızı, yanık turuncu, yeşil neon renkler bu yıl da revaçta.

Haberin Devamı

Klasikleşen siyah ve beyaz tasarımlar yerlerini korurken, kırmızı ile yapılan kombinler başrol oyuncusu oldular.

Bu yılın en büyük trendi animal printed (hayvan baskılı) ve monokrom desenler. Şehirde olduğu gibi dağda da (sahte) kürk detaylar eldivenlerde, şapkalarda, kapişonlarda, yakalarda bolca kullanılıyor. Tulumların tahtı sarsılmış durumda. Ama tulumsuz olmaz diyenler için, kürk ve kırmızı biyeler ile detaylandırılmış düz siyah tasarımlar iyi bir seçim. Kullanışlı olmaları nedeni ile pantolon-mont takımları oldukça yaygın. Dağ kıyafetlerinde bu yıl son dokunuş aynalı gözlüklerle yapılıyor. Ben çok beğendim. Çok havalı.

İyi, güzel, kolay kışlar dileyelim tüm dünyaya.

Yine bir deha bizi terk etti. Madonna, Lady Gaga, George Michael gibi yıldızlara ilham veren bütün dünyaya farklılıkların değerini öğreten Glam Rock’ın belkide en etkileyici figürü David Bowie’yi kaybettik. O kadar çok eseri var ki, hepsini dinlemek, hepsini seyretmek istiyorum. Huzur içinde uyusun…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR