Kasım aşklarının dayanılmaz romantizmi...

Ahhh! Romantizm! Nasıl güzel bir başkaldırı olarak doğmuştur!!!

Sanatta, klasisizm denen akımın akıl ve sağduyuya sıkı sıkıya bağlı oluşu, doğal olarak bir karşı tepki oluşturdu. Bu tepkinin çocuğu ‘romantizm akımı’ duygu ve hayalleri baş role taşıdı.

Klasisizm “Deha akıldadır” derken, romantizm buna “Deha duygudadır” karşılığını verir. Romantizmin doğuşunda kuşkusuz Fransız Devrimi’nin etkisi vardır. Akım olarak 18. yüzyılın sonlarında doğmuş ve 19. yüzyılda tüm Avrupa’ya yayılmıştır.

Edabiyatta romantizmden bahsederken muhteşem örnekler Victor Hugo’nun Notre Dame’ın Kamburu’nu, Schiller’in Wilhelm Tell’ini, Puşkin’nin şiirlerini ve Namık Kemal’i hatırlamadan geçemiyorum.

Romantizm, modada etkisini 1800’lerin sonlarından 1910’a kadar çok yoğun olarak gösterir. Ayrıca günümüzde de modacılar ve tasarımcılar için etkisi, ilhamı, esintileri ve içinden çıkan diğer akımlarla büyük ve çok değerli bir kaynak teşkil ederek devam etmektedir. Romatizmin tarihine ve gelişime dönecek olursak İngiltere’yi bir ziyaret etmemiz gerekir; İngiltere’nin en zengin ve en güçlü olduğu Victoria Dönemi’nde modaya da hakim olduğunu görürüz. Kraliçe Victoria’ nın bizzat kendisi büyük bir moda ikonudur. Kalp kesimli dekolte yakalar, kabarık kollar, ön kısmı düz, yan ve arka kısımları hareketi elbiseler, kat kat drapelerle oluşan jüponlar ‘Victoria stili’ olarak bilinir.

Haberin Devamı

1900’ların başında ise adını Paris’te açılan bir mobilya ve aksesuar dükkanından alan Art Nouveau akımınının sanatçıları ve yarattığı yapıtlar gündemdeydi. Zarif ve ince el işçiliği ürünleri çok önem kazandı. Zarif dekoratif süslemeler, bitkisel desenler, doğa ve kadın figürleri elbiselerin, ayakkabıların, şapkaların üstünde bol bol kullanıldı.

Kasım aşklarının dayanılmaz romantizmi...

1900-1910 arası moda dünyasının çok karışık ama o ölçüde üretken ve yaratıcı olduğu, çağ açan bir dönemdir. Bu dönemde etekler kısaldı, sırt ve ön yaka eşit derecede açılıp tül ve dantellerle süslendi. Kayık yakalar tasarlandı. Bol miktarda plisole kullanıldı ve iç giyim de değişti. Korsenin yerini sütyen, jüponun yerini ipek astar aldı. Sonra şapkalar küçüldü. Bu yıllarda moda; Osmanlı ve Levant, Hindistan, Çin başta olmak üzere doğu ve uzak doğu kültürlerinden etkilendi. İpek kumaşlar, işlemeler, kürklerin yanı sıra bir çok folklorik malzeme kullanılan tasarımlarda kimonoların, kaftanların ve diğer etnik giysilerin etkisini çok yoğun görüyoruz. 1910’dan sonra başta Coco Chanel, Pierre Balmain, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Gianni Versace, Thomas Burberry gibi adıyla parlayan büyük tasarımcıların devri başlamıştır artık.

Haberin Devamı

Gelelim günümüzün romantik giysi anlayışına: Hani bazen maskülen, bazen pop-art, bazen spor, bazen havalı olmak isteriz ya... Hani hayat sahne bizler de aktörleriz ya... Duygu yüklü senaryoda en iyi dekor içinde olmak en doğru kostümü giymek isteriz. Ah romantizm, duygunun en önde durduğu bir sahnede, şövalye ruhlu, tavırlı aşıkların rüzgarını taşıyor hala bugün de. Öyleyse, zaman zaman romantik giysilerle ruhumuzu şımartalım. Paylaşacak bir ruh eşi varsa ne güzel. Yoksa kendimiz için romantizmin dingin yoğunluğunu armağan gibi oluşturalım. Göreceksiniz hem şık olacağız, hem de çok iyi hissedip çevremize de olumlu ışıklar saçacağız.

Haberin Devamı

Şimdi günümüzde romantik bir stil oluşturmak için bazı tüyolara bakalım:

- Pudra, açık vizon, ekru gibi pastel renkli ince uçuşan kumaşlardan yapılmış elbiseler

- Dantel etekler

- Tül etekler (payet veya inci işlemeli olabilir)

- Pastel renklerde kat kat giyilen ince elbiseler, etekler

- Yumuşacık kaşmir veya angora taklidi kazaklar

- Çiçek desenli elbiseler, etekler, ceketler, bluzlar

- Dantel ekru gömlekler

- Pastel renkli, uzun, kaşmir palto

- İnce, ipek flarlar, şallar

- Çiçek baskılı ayakkabılar

- Babetler

- Düz espadriller

- İnci küpeler

- İnci kolye

- İnci veya sedef gömlek düğmeleri

- Nervürlü beyaz gömlek

- Elde taşınan hasır örgü alış veriş sepeti

- Hasır güneş şapkası

- Yumuşak desenli kumaş çantalar

- Yumuşacık kaşmir bereler

- Açık renk taklit kürk bere, atkı, eldiven, şal hatta ceket, palto

- Dağınık topuzlar

Haberin Devamı

- Uzun, düz saçlar

- Tek örgü saç

- Kısa saçlara çiçek motifli aksesuarlar

- Doğa motifli zarif işlemeler - özellikle çiçek ve yaprak desenleri

- Yumuşak kumaşlardan veya yünden eldivenler

- Pastel renkli kenarı fırfırlı şemsiyeler

- Doğa, çiçek motifi baskılı şemsiyeler

Bu seçeneklerden bir kaç tanesi de uyum içinde kullanılabilir. Tabii esas olan, giysilerimizle kendimizi iyi hissetmemizdir. Kendimizi seçtiğimiz parçalarla ve unsurlarla beğenmemiz sanıyorum cazibe sihirinin sırrı.

Haydi en romantik eserlerden birinin müziğiyle vedalaşalım. Notre Damme de Paris’de Esmeralda’ya söylenen unutulmaz şarkı Belle’in orijinal fransızca versiyonunu dinleyelim. Bu şarkıyı dinlerken bütün ruhumuz romantizmin pastel rengine bulanacak. Aynı kasımda yaşanan unutulmaz aşklar gibi yüreğimizi titretecek.

DİĞER YENİ YAZILAR