İlişkiler üzerine

Bu hafta kadınlarla erkeklerin ilişkilerine bakan kitaplar var raflarda. Kendimize en çok zaman ayırdığımız, kendimizi en çok dinlediğimiz uzun kış gecelerine yakışır nitelikte kitaplar…

Bir kadını yitirmek, tüm kadınları yitirmek demek…

Haruki Murakami’yi bilirsiniz, eğer dünya edebiyatını takip ediyorsanız. Yeni yayınlanan kitabı ‘Kadınsız Erkekler’ de kadın-erkek ilişkilerine erkek gözünden bakmayı tercih etmiş. Bilirsiniz, bu tür kitaplarda genellikle kahramanlar kadındır ve onun gözünden bakmayı sever yazarlar ilişkilere, aşklara… Daha romantik, daha gerçekçi gelir sanki yaşananlar hem yazara, hem okura. Burada farklı bir bakış açısı var. Yedi ayrı hikayede hem başkalarından hem de kendi yaşadıklarından yola çıkan yazarın erkekleri ön plana çıkardığını ve ilişkilere alıştığımız noktadan bakmadığını görüyoruz. Erkeklerin iç sesini duymayı, onlara kulak vermeyi seçiyoruz. Bu kitap, bu sebeple farklı.

İlişkiler üzerine

Doğan Kitap, 217 sayfa, 18 TL

“Bir gün sen de kadınsız erkeklerden biri olacaksın. O gün en ufak bir uyarı, küçücük bir ipucu vermeden; önsezi olarak hissettirmeden ya da içine doğmadan; kapını çalmadan, hiç beklemediğin bir anda seni bulacak. Bir köşeyi döndüğünde, aslında çoktan oraya varmış olduğunu anlayacaksın. Geriye dönmek mümkün olmayacak. O köşeyi bir kez dönünce orası artık senin için mümkün olan tek dünya olacak. O dünyada sen kadınsız erkeklerden biri olarak anılacaksın. Hep bu soğuk çoğul eki ile…”

Haberin Devamı

Hayatın içinden gelen ve ezber bozan bir kitap

Barış Bıçakçı’nın kitabı ‘Seyrek Yağmur’ bir ana kahramanın yaşadıklarını küçük ana başlıklarla sık sık ve parça parça anlatıyor. Seyrek bir yağmur gibi hakikaten. Bir Adamın peşine takılıp kısa bölümlerde anlatılan küçük ayrıntılarla onun nasıl biri olduğuna karar veriyor, neler yaşadığına bakarak hayatı gözlemliyorsunuz. Kitabın adına sığan başka anlamlar da var kitapta Doğru sorular, doğru cevaplar, hesaplar…

İlişkiler üzerine

İletişim Yayınları, 100 sayfa, 10 TL

Bazı yazarların başkalarına hi benzemeyen üslupları ve biçimsel seçimleri yazın dünyasına ayrı bir renk katıyor. Barış Bıçakçı’nın şiir kitapları da var. Belki de bu sebeple kısa bölümler ve ara başlıklarla bir adamı anlatmayı seçmiştir, diye düşündüm, kitabı okurken… Şiire dokunan herkes, kalemine farklı bir lezzet ekliyor, bu kesin…

Haberin Devamı

“Rıfat; filmleri, kitapları, hayalleri, fikirleri, dertleri, meseleleri de geziyor. Oraya sorulmuş soruları üzerine alınıyor, bazı. Neyin peşinde bu adam? Rıfat, bir hikayenin içinde midir, anlamaya çalışıyor, insanın bir hikayenin içinde olduğunu anlamasının yolunu arıyor…”

İlişkiler üzerine

Erkek hikayelerine karşıdan bakan ‘dişisel gerilimler’

İdil Hazan Kohen’in ‘Dişisel Gerilim’ adlı kitabı erkek hikayelerinin tam karşısında yer alıyor ama elbette içinde erkekler var. Onlar olmasa kadınlar neden dişisel gerilimler yaşasınlar ki?

Hayat boyu anlatılan şahane masalların, güzel aşk hikayelerinin, kurulan sonsuz ve imkansız hayallerin peşine düşen kız çocukları, içlerindeki çocuğu asla kaybetmeden büyüyüp sonra da hayatın aslında bir masal olmadığını, beyaz atlı prenslerin aslında son derece kaba, gerçek ve zor olduğunu gördüklerinde duvara tosluyorlar. Masal dünyaları da başlarına yıkılıyor. Yine de aşktan, aşık olmaktan asla vazgeçmiyorlar. Yazara göre:

Haberin Devamı

“İsyan edip kaçmak isteseniz de hep o kalp sızısı dur diyecek size, şüphe bile etmeyeceksiniz kendinizi ezip geçmekte. Peki, karşınızdaki aşk buna değer mi sizce? Kaan ve Dila, yaşadıklarıyla bu konuda sizi biraz düşündürecek bence…

DEXPLUS, 261 sayfa, 18 TL

DİĞER YENİ YAZILAR