Kasım'da kitap başkadır

Havalar soğudu, kış geldi. Bugün seçim var. Üstelik de günlerden pazar. Evde oturup seçim sonuçlarını beklerken yapacak en güzel iş, kitaplara sarılmak...

Yeni çıkanlar ve çok satanlar arasında bazıları var ki hem değişik, hem tanıdık.

Kasımda kitap başkadır

Nil Karaibrahimgil’in Kelebeğin Hayat Sırları, bunlardan biri. Kaç sene oldu, bir iletişim operatörü markası için oynadığı reklamla yüreklerimize yerleşeli Nil Karaibrahimgil’in? Yazdığı birbirinden tatlı, muzip ama felsefik şarkılarla, bestelediği reklam müzikleriyle onlara yazdığı sözlerle dillere takılalı? Kızlara kim olduklarını, değerlerinin ne olduğunu ondan daha güzel ve farklı kimse anlatmadı bugüne kadar. Yazılarını derlediği kitabı, 8'inci baskısını yaptı kısa sürede... O kadar kendi gibi, şarkıları, besteleri gibi ki yazıları da... Zorlamadan, yormadan, kısa, öz, dolambaçsız, sahici ve dupduru bir dille ama kimselere benzemeyen bir üslupla yazdığı bu şahane yazıları, bir öğleden sonraya rahtlıkla sığdıracaksınız. Kadınlığın, anneliğin, eşliğin, arkadaşlığın, aşkın, sevginin, korkunun tanımını onunla birlikte yeniden yapacaksınız. Kitabın, ömrü bir güne sığan tatlı kelebekten hayat sırları alan tezat isminin içinde tatlı bir gülümseyişle dolaşacaksınız.

Haberin Devamı

Kitaplardan bir diğeri Evren Çolak’ın “Evrenden Mesajınız Var”. Kitabın adında hoş bir çifte anlam saklı. Hem yazarın kendisinden hem de evrenden alacağınız, mutlu olma yolunda yeni adımlar atmak için ipuçları bulacağınız, mutluluk ve mutsuzluğun ne olduğu üzerinde yazarın yönlendirmeleriyle yeniden düşüneceğiniz mükemmel bir kitap.

Yazar giriş bölümünde bize, kitabının sayfalarını karıştırmaya başladığımız için teşekkür ederek başlıyor söze. Bizi nelerin mutlu ya da mutsuz ettiği üzerinde incelikle duruyor kitap boyunca. Aslında bildiğimiz bazı noktaları, hoş açıklamalarla bize yeniden hatırlatırken belki de üzerinde hiç düşünmediğimiz ayrıntılara da dikkat çekiyor hayatla ilgili... Ab-ı hayatı bulmak gibi değil midir, sonsuz mutluluğu yakalamak? Belki de sırrı, bu kitabın satırlarında gizlidir, kim bilir?

Haberin Devamı

Derseniz ki: “Bıktım patronumdan, kocamdan, karımdan... Psikopat gibi, sadece beni kendime kötü hissettirmek üzere yaratılmış gibi sanki... Hayatı tam da yolunda giderken alt üst etmeyi çok güzel ve incelikli bir şekilde beceriyor, hayatı bana zindan ediyor.” O zaman bu kitabı okuyacaksınız: The Devil You Know/ Hayatımızdaki Psikopatlar. Kerry Daynes ve Jessica Fellowes tarafından yazılan bu kitabı, Can Evren Topaktaş dilimize çevirmiş.

Kitap, nehrin karşısına geçmek için kurbağadan yardım isteyen akrebin küçük öyküsüyle başlıyor. Kurbağaya onu sokmayacağına dair söz veren akrebin tam yarı yolda kurbağayı soktuğunda ona söyledikleri, kitabın kilidini çözüyor: Ne yapayım, benim tabiatım bu.

Tabiatları tuhaf, zor, kimseninkine benzemeyen acayipliklerle dolu sayısız insan var etrafımızda. Hayatı bize zorlaştıran, onu anlamsızlaştıran, gelecek her günü bize zindan eden,bize adeta eziyet etmek için yaratılmış insanlar, bizi yaşamaktan soğutan...

İşte bu kitap neredeyse biraz da bilimsel bir bakış açısıyla, hayatımıza bize rağmen yerleşen bu psikopatları mercek altına alıyor.

Haberin Devamı

Bir fincan kahve, güzel bir müzik... İster Nil’in tatlı diliyle hayatı, ister Evren’in samimi üslubuyla evreni isterseniz bu iki yazarın merceğinden psikopatları keşfedin; gününüz anlamlı geçecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR