İki Limon Satsam Daha İyi

Şimdi size çok donanımlı, becerikli, farkındalığı yüksek, hayata herkesle aynı pencereden bakmayı ve herkesten tamamen farklı bir başka pencereden bakmayı da bilen, yaratıcı, çalışkan ve cesur bir kadının kitabından söz edeceğim. Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun İki Limon Satsam Daha İyi’sinden... Bir insanın nasıl biri olduğunu anlamak için yazılarını okumak kafi... Hayata bakış açısını, iş prensiplerini, insanlıkla ilişkilerini hemen anlarsınız. O da bu kitabında gençler için bir kariyer ve pazarlama hikayesi düşünüp bunu kendi yazılarını bir araya getirerek onlara aktarmış.

Bugünün gençleri için en büyük dert, üniversiteden mezun olduktan sonra gönüllerine göre iş bulmak... Hızla değişen ve gelişen dünyada kendilerine bir yer bulmak ve o yerde kalıcı olmak için didinip duruyorlar.

Yazar, bu konuya daha kitabın önsözünde yer vererek değişen ve değişiminin bizim anladığımız biçimde olmadığı bir dünyadan söz ederek başlıyor anlatacaklarına.

İki Limon Satsam Daha İyi

Yönetim teorisyeni Peter Drucker’a göre şirketlerin ömrü kısalmış, insanların ömrü de uzamış. Buna göre artık bir şirketten emekli olmanın mümkün olmuyor, her insan uzayan ömründe mutlaka ikinci bir iş yapmak zorunda kalıyor. Bu tezi de kendi yaşamının hikayesini ve ayrıntılarını kısa yazılarla vererek gençlere ispatlıyor. Özellikle de kuşakların farklılıkları ve hayatın bu kuşaklardan ortak ya da farklı beklentilerinin yarattıkları üzerinde duruyor. Yazarın kendisi de X kuşağından... Yani merdaneli çamaşır makinesi, bantlı teyp görmüş. Darbeler, Vietnam Savaşı, Berlin Duvarı'nın yıkılması, Soğuk Savaş'ın bitmesi ve globalleşme gibi bir tarihi sürece tanıklık etmiş. Hayattan daha talepkar olmanın, iyinin peşinden koşmanın ne demek olduğunu bilenlerden. Mücadelesini bu yönde yapmış, kendi kuşağından olan herkes gibi... Büyük olasılıkla sorunların çözümünde farklı görüşler üzerinde düşünerek, bunları çevresindekilerle tartışarak bir sonuca varmayı biliyor.

Haberin Devamı

Bu sebeple de kendinden sonra gelen Y ve Z kuşaklarına bu kitapta derlediği tecrübeleriyle çok şey anlatıyor. Y kuşağı aşırı bireyci bir kuşak... İş hayatında hayali istekleri ve çok fazla talebi olan, kendine gerçekçi olmayan hedefler koyan bir nesil... Akıllı telefonların, sosyal medyanın, bilgisayarın uzmanı olmuş bir gençlik... İletişim yolları kısa mesaj veya elektronik posta. İş hayatında yaşanan bir sorunu çözmek için internetten ya da sistemli beyin fırtınalarından yararlanmayı tercih ediyorlar. Yazar, bir yazısında bu kuşağı ele alarak onların şikayetçi tavırlarını haklı buluyor. Yaratıcı olduklarından söz ediyor ve iş dünyasının onları anlayıp, onlara gereken ortamı hazırlaması gerektiğini savunuyor. Bunun yapan şirketleri de takdir ediyor.

Haberin Devamı

Toplumun nabzını halkla ilişkiler, pazarlama, reklamcılık, film dünyası içinde tutmayı başaran kişilerin ayrıcalıklı gözü, onda en keskin halini almış. Kimsenin görmediğini, görmeyi ya da herkesin gördüğünü farklı anlatmayı başarmış bir gazeteci, film yapımcısı, pazarlamacı ve yazar...

Kitapla ilgili daha fala ayrıntı vermeyeceğim. Gazete yazılarından derlenmiş her kitap gibi zengin ama onların hepsinde bulunmayan bir tada sahip İki Limon Satsam Daha İyi.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR