Tatilin tadını kitaplarla çıkarın

Yalnız bir adam...

Enver Paşa’yı hepiniz bilirsiniz. Seven de vardır onu aranızda, sevmeyen de… Anlamış da olabilirsiniz yapmak istediklerini, sonuna kadar karşı çıkmış da… Ama bu kitapta aşık ve duygusal bir askerden söz ediliyor Enver Paşa denince… Onun hemen hemen hiç bilmediğimiz bir yönüyle, bir romanda buluşturuyor Tuna Serim bizi…Yalnız Bir Adam, çok hoş bir aşk romanı olmuş. İçinde tarih de var, biyografik bir tat da…Enver Paşa ile Naciye Sultan’ın aşkına hem hayret edecek hem de bayılacaksınız.

Hedefleri, yapmak istedikleri tavizsiz ama aşkında yüreği kelebek kanadı gibi titreyen bir adam… Tarihi dönemlere ışık tutan sağlam hayal güçlerine ve iyi araştırmalara dayalı romanlara bayılıyorum. Eminim siz de keyifle okuyacaksınız.

Deneme’nin en iyi kalemi

Stefan Zweig’ten söz ediyorum. 1909-1941 yılları arasında kaleme aldığı denemelerine bu son baskıda çevirmen Ahmed Arpad, yenilerini de ekleyerek kitaba yeni tatlar katmış. Deneme, şahane bir tür. Yazarın önce kendi için yazdığı, ona katılıp katılmamanın tamamen size kaldığı bir tür.
“20. yüzyıl edebiyatının kuşkusuz en önemli isimlerinden biri olan Stefan Zweig, insanlık durumuna gösterdiği duyarlılık ve olaylara, kişilere karşı hümanist yaklaşımıyla tanınan bir aydındı. Zweig, derin karakter analizleri ve detaylı betimlemeleriyle çağının en önemli yazarları arasında yer almıştı.
Zweig’ın 1909-1941 yılları arasında kaleme aldığı bu denemeler, yazarın dünya görüşünün gelişimine önemli bir ışık tutuyor. I. Dünya Savaşı’na giden süreçten, ölümünden bir yıl önceye kadar geçen zamanda Zweig’ın düşüncelerinin ne tür evrelerden geçtiği, bugün öne çıkan hümanist yönünün nasıl sivrildiği bu yazılarda gözler önüne seriliyor. Geleceğe Güven, yazarı yakından tanıyanlar için şaşırtıcı, yazarla yeni tanışanlar içinse açıklayıcı nitelikte bir kitap. Yazarın sağlam kalemi, çevirmenin nefis başarısı harika.
Sosyoloji ve insan üzerine
Köksal Alver, Edebiyat sosyolojiye ne anlatır, diye sormuş. Bu sorunun cevabına bakıyorsunuz kitapta; M. Kayahan Özgül, Sosyoloji, edebiyatın nesi olur, sorusuyla aralarındaki ilişkiye bakmış. Kurtuluş Kayalı, Türk romanı ekseninde Türkiye’yi okuma teşebbüsü ile sosyolojik metinlere yansıyan Türkiye fotoğrafı arasında bağlantı kurulabilir mi, gibi neredeyse başlı başına bir araştırmaya el atmış kitapta; Handan İnci - Ayfer Tunç ise Edebiyat ve sosyolojinin imkânları başlığıyla iki ilmin olanaklarını gözler önüne sermiş. Ayşen Şatıroğlu da sosyoloji ve edebiyatı iki başlık altında incelemiş. Şahane bir araştırma: Edebiyat ve Sosyoloji, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünün nefis bir çalışması…Açılımı toplum bilim olan sosyolojinin hammaddesi insan olan edebiyata olan etkisi, edebiyatın da insana etkisi üzerine nitelikli bir çalışma…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR