Yazın son ayak sesleri

Sonbahar’a sayılı günler kala yaz mevsimine ılık bir esinti katacak bu kitapları okumadan geçmeyin...

Kadın intikam almaz

Yazın son ayak sesleri

“Erkek balinalar şarkı söyleyerek eş ararlarmış. Bunu da dişi balinaların duyma eşiği olan 12-25 hertz aralığında yaparlarmış. Ancak bir erkek balina keşfetmiş denizbilimciler, şarkısını 52 hertzde söylüyormuş. “Yazık, değil mi?” dedi, “Daha gür söylerse daha çok duyulur sanıyor.” Kafamla onayladım. Hâliyle hiçbir dişi balina duyamıyormuş bu şarkıyı. Zavallı balina, şarkısını 33 yıldır tek başına, şu an bile söylemeye devam ediyormuş. Ona “dünyanın en yalnız balinası” adını vermişler. “Demek beni ona benzettin, öyle mi?” diye sordum Parla’ya. “Evet, senin de bir şarkın var kimsenin duymadığı. Ama...” diye ekledi, “Ben duydum işte!” Parla, Tunç İlkman’ın kitabı. Bu satırlar, dokuz ayrı bölümde, bir erkeği ağzından bir erkekle bir kadının yaşadıklarının toplandığı Parla’ nın arka kapak yazısından. Erkek bir kalemin bu kadar duyarlı, hoş anlatımı beni çok etkiledi.

Siyahın içindeki beyaz nokta…

Haberin Devamı

Yazın son ayak sesleri

Genç bir kız düşünün, siyaset bilimi okumuş. Tıpkı İngiltere veya Amerika’da yazılan alacakaranlık romanları gibi bir seri kaleme alıyor. İlk kitabı 300 bin satıyor. Yazdığı kitap film oluyor. Okumayan bu gençliği, resmen dize getiriyor. Bu yazar: Büşra Küçük. 1994 doğumlu… Yazdığı bu gençlik serisini okumamıştım. Kitabın dördüncüsünü gördüm. Bir merak uyandı içimde. 100 bin baskıyla girmişti edebiyat dünyasına. İddialı bir sayıydı bu. Biraz araştırdım. “Wattpad’de amatörce yapılmış bir çalışma olarak başlamış yazar bu işe, sonra hikaye kitaplaşmış ve film olmuş. “Kötü Çocuk serisi, Türk tarzı bir Twilight olabilir, denmiş. Kayla ve Meriç’in esrarengiz ve gizemli ilişkisi üzerinden yürüyen romanlar insanın kendini bulma yolculuğunu anlatıyor. Güzel bir gençlik edebiyatı.

Yer üstü hazineleri

Yazın son ayak sesleri

Yetenekli, üstün zekalı, deha diye adlandırılan çocukların ne kadar farkındayız? Daha doğrusu farkında mıyız? Bu soruyu bizim için TÜZDEV’in yani Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı Genel Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden soruyor. Ona göre bu çocuklar birer yer üstü hazinesi… Bu sebeple, sorularının cevaplarını Yerüstü Hazinelerimiz başlıklı kitabında toplamış. Toplumları ileriye taşıyan birbirinden değerli isimlerin sahip olduğu bu özellik nasıl fark edilir, nasıl geliştirilir, bu çocuklara nasıl bir ilgi göstermek gerekir, gibi hassas soruların cevaplarını bulacağınız bu kitap, çok önemli bir noktaya da dikkat çekiyor. Biz çocuklarımızın ne kadar farkındayız?

Haberin Devamı

TÜZDEV, ayesinde kendime aynı soruyu sordum: Ne kadar farkındayım?

DİĞER YENİ YAZILAR