Gazete Vatan Logo

ABD basını ne diyor?

Çin’den ABD’ye geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Trump ile bugün baş başa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirecek. ABD basını, Trump’ın başkanlığa geldikten sonra bir yabancı liderle yaptığı en zorlu görüşme olacağını yazdı

ABD basını ne diyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere, özel uçak “CAN” ile dün TSİ 09.25’te Pekin’den ABD’ye hareket etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Halk Cumhuriyeti’nde, “Kuşak ve Yol Forumu” kapsamında çalışma yemeğine katıldıtan sonra, eşi Emine Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile birlikte ABD’ye gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile bugün baş başa ve heyetlerarası görüşmeler yapacak.

‘Dengeli ol’ tavsiyesi

ABD basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trump’la yapacağı görüşmeye geniş yer ayırdı. The Washington Post gazetesi, iki ülke arasında son dönemde Suriye’de ABD’nin YPG’yle ittifak yapmasından kaynaklı yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle ‘Trump’ın bu zamana kadar bir yabancı liderle yaptığı en zor görüşme olarak niteledi. Gazete, Trump’ın Erdoğan’a karşı dengeli bir tutum izlemesi ‘tavsiyesinde’ bulundu.

Haberin Devamı

‘Garip olabilir’

Foreign Policy ise görüşmeden hemen önce Colin Kahl imzalı yayınlanan makalede, “ABD’nin Türkiye ile ilişkisi derin bir kriz sürecine girdi. Meselenin temelinde ABD’nin DEAŞ’a karşı Suriyeli Kürtlere destek vermesi yatıyor. Türkiye’nin YPG hakkındaki endişeleri anlaşılabilir ve geniş kesim tarafından kabul ediliyor” ifadesi kullanıldı. Gazete, Türkiye’nin endişelerine karşın, YPG’nin DEAŞ’a karşı savaşacak bir güce evrilmesinde Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşın gelişiminde yaptığı bazı yanlış hesapların yol açtığını yazdı.

The Los Angeles Times gazetesi ise ‘Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Washington ziyareti neden garip bir durum olabilir’ başlığını kullandı. Haberde Türkiye ile ABD arasında yaşanan sorunlara uzun bir yer ayırıldı. Görüşmeden önce Beyaz Saray tarafından yapılan bilgilendirmede, Türkiye ile yaşanan tansiyona ilişkin hiçbir açıklama paylaşılmadığı belirtilirken, buna karşın Türkiye ve ABD’nin bazı önemli konularda çıkar çatışması yaşadığı aktarıldı. Haberde, “Trump, kendi askeri komutanlarını engellemeden Erdoğan’ı kendisine yakın tutmayı başarmalı” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

‘Huyu suyu bir’

THE Hill ise, “ABD Başkanı Erdoğan’ı kendisi gibi büyük seçim zaferi kazanan bir lider olarak görüyor. Huyu suyu bir olan bu iki başkan ülkelerinin çıkarları için birlikte yürümeli” dedi.

Putin YPG'yle devam diyor

ABD’nin DEAŞ’a karşı YPG’yi silahlandırma kararının ardından Rusya’dan Suriyeli Kürtlere ilişkin bir açıklama geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya, Suriye’deki Kürtlerle irtibatı sürdürecek. Ankara’nın endişelenmesi için sebep yok” dedi. Putin’in bu açıklamayı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Çin’de birlikte katıldıkları Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu’ndan yapması dikkat çekti.