Gazete Vatan Logo

Trump'a BM Genel Kurulu'nda büyük şok!

ABD Başkanı Donald Trump, Esed rejiminin kimyasal silah kullanması durumunda ABD'nin harekete geçeceği uyarısında bulundu. Ayrıca Trump'ın kürsüdeki ilk sözlerini kimse alkışlamadı, şaşkınlık yaşayan Trump "Beklediğim reaksiyon bu değildi" dedi.

Trump'a BM Genel Kurulu'nda büyük şok!

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, ABDnin İran Nükleer Anlaşmasından çekilmesinden bu yana İran askeri bütçesinin yüzde 40 arttığına dikkat çekerek, İran anlaşması yalnızca İran liderlerinin işine yaradı dedi.

Trump, şu değerlendirmelerde bulundu:

ABD ekonomisi, ben göreve geldiğimden beri büyük bir ilerleme gösteriyor. Göreve geldiğimden beri valıklarımıza 10 milyar dolar ekledik, Afrikan Amerikan işsizlik rakamları tarihtek ien düşük düzeye geriledi, 4 milyon kişi için istihdam yarattık, sınır güvenliğimiz için sınırdaki duvarın inşasına başladık ve bu ıl askeri bütçemiz için 700 milyar dolar topladık. ABD halkının hakları ve barış için çalışıyoruz.

ABD her zaman için küresel yönetim ve baskı yerine özgürlük ve işbirliğini seçecek.

İran Nükleer Anlaşmasından çekildiğimizden bu yana çoğu ülke bize destek oldu. İran anlaşmasındaki bütün bütçe İranlı liderlerin işine yaradı ve onlar da bu parayla nükleer füzeler üretti, terörizmi finanse etti ve Yemen'de dehşet ortamının yaratılmasına neden oldu.

Haberin Devamı

"Yalnızca İran liderlerinin işine yaradı"

ABDnin İran Nükleer Anlaşmasından çekilmesinden bu yana İran askeri bütçesinin yüzde 40 arttığına dikkat çeken Trump, "İran anlaşması yalnızca İran liderlerinin işine yaradı" dedi.

Trump, şu değerlendirmelerde bulundu:
"ABD ekonomisi, ben göreve geldiğimden beri büyük bir ilerleme gösteriyor. Göreve geldiğimden beri valıklarımıza 10 milyar dolar ekledik, Afrikan Amerikan işsizlik rakamları tarihtek ien düşük düzeye geriledi, 4 milyon kişi için istihdam yarattık, sınır güvenliğimiz için sınırdaki duvarın inşasına başladık ve bu yıl askeri bütçemiz için 700 milyar dolar topladık. ABD halkının hakları ve barış için çalışıyoruz.
ABD her zaman için küresel yönetim ve baskı yerine özgürlük ve işbirliğini seçecek.
"İran Nükleer Anlaşmasından çekildiğimizden bu yana çoğu ülke bize destek oldu. İran anlaşmasındaki bütün bütçe İranlı liderlerin işine yaradı ve onlar da bu parayla nükleer füzeler üretti, terörizmi finanse etti ve Yemen'de dehşet ortamının yaratılmasına neden oldu.
ABD her zaman için küresel yönetim ve baskı yerine özgürlük ve işbirliğini seçecek. Ben bütün ülkelerin kendi inanış ve geleneklerine saygı gösteriyorum. ABD sizlere nasıl yaşayacağıızı, çalışacağınızı veya neye inanacağınızı söylemiyor, yalnızca egemenliğimizin onurlandırılmasını rica ediyoruz.
"Bu odadaki birçok ülke temsilcileriyle güçlü dostluklar ve ortaklıklar oluşturduk ve yaklaşımımız her zaman değişimi teşvik etme yönünde oldu.
"Buradaki birçok ülkenin desteğiyle, Kuzey Kore ile aramızdaki gerginliği barışla değiştirdik. Haziranda Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un ile görüşmek üzere Singapura gittim.
"Kendisiyle oldukça verimli toplantılar ve diyaloglar gerçekleştirdik ve Kore Yarımadasının tamamen nükleer silahlardan arındırılmasının iki ülkenin de yararına olacağına karar verdik.
"Toplantılardan bu ana Kzeu Korede önemli gelişmeler gördük. Kuzey Korede artık her yana roketler uçmuyor, nükleer silah denemeleri durduruldu, esir alınan vatandaşlarımız ve orada ölen askerlerimizin cenazeleri ülkelerine geri döndü."
TRUMP KONUŞMA SIRASINI KAÇIRDI
Sırasıyla Brezilya, ABD, Ekvador ve Türkiye devlet başkanlarının kürsüye çıkması bekleniyordu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump geç kalınca, Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno Garcés ondan önce konuşmaya başladı. Trump konuşma öncesi yaptığı açıklamada İran ile ilişkilerinin mükemmel olmasını dört gözle beklediğini fakat bunun şu an olamayacağını söyledi.
"Onlarla tavırlarını değiştirene kadar görüşmeyeceğim. Bu olacak. İnanıyorum ki başka şansları yok. Biz, İran ile ilişkilerin mükemmel olmasını dört gözle bekliyoruz. Fakat bu şu an olmaz."
Trump, Twitter hesabında "Taleplere rağmen, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşme planım yok. Gelecekte bir gün olabilir. Eminim kesinlikle sevimli bir adamdır!" paylaşımını yaptı.
TRUMP'A ŞOK
ABD Başkanı Trump, konuşmasının başında “2 yıldaki yönetimim neredeyse ABD'deki tüm yönetimlerden daha fazla başarı sağlamıştır” diyerek alkış bekledi. Ancak bu alkış gelmeyince gülümseyerek "Beklediğim tepki bu değildi" dedi.

Haberin Devamı