Gazete Vatan Logo

Transit Bipartisyon ile yeni bir hayat sizleri bekliyor!

Diyabet, değişen yaşam ve beslenme alışkanlıkları sonucu giderek artan ve hayat boyu birlikte yaşamayı gerektiren kronik bir hastalık.

Transit Bipartisyon ile yeni bir hayat sizleri bekliyor!

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, diyabetin ihmal edilmemesi gerektiğini ve artık cerrahi yöntemlerle diyabetten kurtulmanın mümkün olduğunu söylüyor. Diyabet kadar önemli bir sağlık sorunu da, diyabeti de beraberinde getiren obezite. Obezite hastalarında uygulanan cerrahi tedavi yöntemlerinin, kan şekerlerinde dikkat çekici bir düşüş sağladığının anlaşılmasıyla, diyabet tedavisinde de cerrahi yöntemler uygulanmaya başlamıştır.

Transit Bipartisyon Nedir?

Bir metabolik cerrahi yöntemi olan Transit Bipartisyon en kısa tanımıyla; midenin bir bölümünün çıkarılması ve beraberinde ince bağırsakların yerinin değiştirilmesidir.

Çocukluk çağında görülen Tip 1 şeker hastalığının tersine Tip 2 şeker hastalığı ileri yaşlarda ortaya çıkar ve hemen hemen tamamı fazla kilolu olmaya bağlıdır. Yüksek kalorili besinlerin fazla tüketilmesi ve hareketsizlik obeziteye sebep olur. Bel çevresinin kadınlarda 88, erkeklerde 102 cm üzerine çıkması zamanla yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, yüksek şeker gibi kalp ve damar hastalıklarına da zemin hazırlayan bir dizi belirtiyi ortaya çıkarır. Asıl olan beslenmeye dikkat ederek ve hareketli bir yaşam benimseyerek bu sorunların hiç meydana gelmemesini sağlamaktır. Bunun sağlanamadığı durumlarda ise cerrahi tedavi çok iyi bir tercihtir.

Haberin Devamı

Karın bölgesinde kesilerden girilerek, önce mide küçültülür. Ardından ince bağırsak, kalın bağırsakla birleştiği yerden kesilir ve mideye 2. bir çıkış olarak bağlanır. Gıdaların büyük kısmı bu yeni oluşturulan çıkıştan mideyi terk etmeye başlar. Tam olarak sindirilmemiş olan besinler, ince bağırsağın sonuna ulaştığında, buradan GLP-1 adlı hormon salgılanır. Bu hormon sayesinde pankreasın insülin salgılaması sağlanır ve dokulardaki insülinin etkinliği artar. Böylece tip 2 şeker hastalığı %90-95 oranında ortadan kalkar.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, bu tekniğin hastalar tarafından tercih edilmesinin en önemli sebebini, operasyonun kapalı yani laparoskopik olmasına bağlıyor. Enfeksiyon riskinin açık ameliyatlara göre çok daha düşük, iyileşme süresinin çok daha kısa ve dikiş izlerinin görünmeyecek kadar küçük olması yöntemin cerrahlar tarafından hastalara tavsiye edilmesinin önemli bir sebebidir.

Haberin Devamı