Gazete Vatan Logo

Tofaş'ın Doblo'su Amerika’yı fethetti

Tofaş’ın ABD’ye gönderdiği Doblo’ya öngörülenden fazla talep geldi. ‘ProMaster City’ adıyla satılan aracın siparişi yüzde 20 arttı. Toplam ihracat hedefi 200 bini zorlayacak

Tofaş'ın Doblo'su Amerika’yı fethetti

1.4 milyar dolarla tarihinin en büyük yatırım hamlesine kalkan Tofaş, otomotivin anavatanı Amerika’yı fethetti. 360 milyon dolara baştan aşağıya yenilenen ve 2014 sonunda ABD’ye ‘RAM ProMastar City’ markası altında ihraç edilmeye başlanan Doblo’ya Amerika’dan ek sipariş yağmaya başladı. Kuzey Amerika kıtasına ilk kez Doblo’yla ayak basan Tofaş, şimdiden ABD’ye satış hedefini yaklaşık yüzde 20 oranında arttırdı.

2015 yılında Kuzey Amerika ve Kanada’ya 22 bin 500 adet Doblo ihraç etmeyi öngören şirket, yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde gelen talep doğrultusunda bu rakamı 26 bin 500 adede yükseltti. Yerli üretici bugüne kadar ABD’nin Baltimore Limanı’na 8 bin 500 ProMaster City gönderdi.

Önümüzdeki günlerde, eski günlerine geri dönen ABD’deki satışlar nedeniyle ProMaster City siparişlerinin daha da artması bekleniyor. İlk çeyrekte 2001’den beri en yüksek satış rakamına ulaşan Amerikan otomotiv pazarının, bu yılı 17.1 milyon adetlik satışla kapatması bekleniyor. Bu pozitif tahminler de Kuzey Amerika’ya 2021’e kadar 175 bin araç ihraç edeceğini açıklayan Tofaş’ın hedeflerini yeniden gözden geçirmesine neden olacak. Yüksek temponun sürmesi halinde ABD’ye ihraç edilecek ProMaster City’lerin sayısı 200 bin adedi geçmiş olacak.

Haberin Devamı

Hatırlanacağı üzere bir diğer Koç Holding şirketi Ford Otosan, 2009’da ABD’ye Transit Connect göndermeye başlamış ve ilk ihracat 20 bin adetler seviyesinde kalmıştı. Ancak aracın Kuzey Amerika’da kendisi kanıtlamasından sonra Gölcüklü Connect’le 1 yılda 49 bin adetlik ihracat rakamı yakalanmıştı.

1.5 milyonuncu banttan indi

Tofaş’ın kilometre taşlarında önemli rol üstlenen Doblo’dan 2001’den bu yana yaklaşık 1.5 milyon adet üretildi.

Tofaş 360 milyon dolarlık son yatırımla Doblo’nun ömrünü 2018’den 2021’e uzattı. 80’den fazla ülkeye ihraç edilen hafif ticari aracın 4’üncü jenerasyonunun ABD pazarına hazırlanması için 24 ay çalışıldı. ABD normlarına uygun hale getirilen Doblo, Aralık 2014’te Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’nun katıldığı törenle Baltimore Limanı’na uğurlandı. Yerlilik oranının yüzde 76’ya çıktığı hafif ticari araçtan 2015’te 135 bin adet üretilmesi planlanıyor. 135 binlik üretimin 30 bin adedinin iç pazarda satılması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Yeni sedan modeli Eylül’de tanıtılacak

Dev yatırım hamlesinin meyvelerini ilk olarak yeni Doblo’yla toplamaya başlayan Tofaş, Ekim’de 520 milyon dolarlık yatırımla ortaya çıkacak ve tüm fikri mülkiyet hakları kendisine ait olan yeni sedan modelini lanse edecek. Otomobil ilk olarak Eylül’de düzenlenecek Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilenecek. 2016 yılının ikinci yarısında hatchback ve station wagon araçlar piyasaya çıkacak. Şirket Minicargo’nun üretim lisansını 2021’e kadar yeniledi. Bu dönemde 260 bin Minicargo bantlardan inecek. Tofaş 2016’dan itibaren Bursa fabrikasında 6 yerli modeli bantlardan indirecek. 2017’de fabrika tam kapasiteye ulaşarak, yılda 450 bin adet araç üretilecek.