Gazete Vatan Logo

Tiyatro altın çağını yaşıyor

Yeni sezonda 150’den fazla oyun seyirciyle buluşuyor. Özel tiyatroların sayısı 150’yi geçerken duayenler sahnede diriliş dönemi yaşandığını söylüyor.

Tiyatro altın çağını yaşıyor

Atatürk Kültür Merkezi’ndeki (AKM) faaliyetlerin durmasından sonra tiyatro seyircileri küskünlük yaşamış ve bir dönem sahnelerden uzaklaşmıştı. Ancak son yıllarda tekrar yoğun bir ilgi söz konusu. 5 yıl öncesine göre özel tiyatroların sayısı yüzde 50 artarak 150’yi geçti. Oyun sayısı artınca mekanlar da kalıpların dışına çıkarak özgürleşti. Özgün düşünen, oyuncu, yazar ve yönetmenlerin performanslarını sergileyebilecekleri platform olan alternatif tiyatrolar son yıllarda sahnelere can suyu vermiş durumda. Birkaç yıl öncesinde yaşanan “Salonlar boş, seyirci yok” tartışmaları yerini “Biletler erkenden tükeniyor, yer bulamıyoruz” serzenişlerine bıraktı.

Bu sezon duayenlerin yanı sıra ekrandan tanıdığımız ünlü isimlerin de başrolde yer aldığı oyunlarla sezon daha renkli geçecek. Usta isimlerin yorumlarına göre tiyatro sahnelerinde diriliş dönem yaşanıyor.

Tiyatromuz her zaman prestijliydi şimdi daha da iyi durumda

Sanatta 65’inci yılını kutlayan Haldun Dormen, bugün artık Türkiye’de insanların tiyatroya akın ettiğini ifade ediyor. Dormen sözlerine şöyle devam ediyor: “1960’lardan beri turnedeyim. Müthiş bir gelişme var. Türk tiyatrosu hiçbir zaman prestijini kaybetmedi ki tekrar kazansın. Şimdi daha da iyi durumda. Gümbür gümbür bir tiyatromuz var.”

Haberin Devamı

Her şey biter tiyatro bitmez

Usta isim Nilgün Belgün, TV’de kalitenin düştüğünü aynı konuları tekrar eden dizilerin insanları sıktığını ifade ediyor: “Son dönemde insanların tiyatroya yönelmesi bununla ilgili. Sahnede daha ciddi emek veriliyor ve tiyatro altın çağını yaşıyor. Sanatçılar açısından da öyle, her şey biter tiyatro bitmez. Bakın 500’üncü temsilini gerçekleştireceğim müzikalimde bile insanlar bilet bulamıyor.”

Taze bir kan geldi

Önümüzdeki yıl tiyatroda 60’ıncı yılını kutlayacak olan Genco Erkal, özellikle genç kuşağın alternatif sahnelere yönelmesininin tiyatroya taze kan getirdiğini söylüyor ve ekliyor: “Seyirci iyi oyuncular, iyi metinler, iyi sahneler arıyor. Bence bu ilgi yeni yeni arayışlar içerisinde gençlerin kendilerini göstermesi ve kendilerini kabul ettirmesiyle alakalı. Tiyatromuza taze bir kan geldi.”

Haberin Devamı

Usta isimler sahnede tatmin oluyor

Yeni sezonun dikkate değer bir yönü de tiyatro duayenlerinin izleyici karşısına yeni oyunlarla çıkmaları. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Ragıp Ertuğrul bu durumu şöyle açıklıyor: “Çünkü onları asıl besleyen ve motive eden şey tiyatro. TV ne kadar popülarite getirse de hayranlarıyla sahnede buluşmaktan hoşlanıyor ve tatmin oluyorlar. Dev isimlerin devamlı sahnede olmasını buna bağlayabiliriz.”