Gazete Vatan Logo

Terfilerde Balyoz ve 15 Temmuz izleri

Özel Kuvvetler Komutanı olarak 15 Temmuz’da kritik müdahalelerde bulunan Korgeneral Aksakallı Çanakkale’deki 2. Kolordu’ya atanırken, genel olarak görevlendirmelerde eski Balyoz sanıklarının ve darbecilerle mücadele eden generallerin isimleri dikkat çekti.

Terfilerde Balyoz ve 15 Temmuz izleri

2017 YAŞ kararlarında terfi ve emekli edilen albay ve generallerin isimleri belli olurken önceki akşam ise Resmi Gazete’de 130 generalin yeni görev yeri açıklandı. 130 genelarilin ismi incelendiğinde, görev yerinin değişikliğinde adı en fazla tartışılan komutan Korgeneral Zekai Aksakallı oldu. Özel Kuvvetler Komutanı olan Aksakallı Bakanlar Kurulu kararı ile Çanakkale’deki 2. Kolordu Komutanı oldu.

İstifa söylentisi

Aksakallı’nın bu yeni görevi ‘kızak’ yorumlarına sebeb oldu. 15 temmuz gecesi darbeci Semih Terzi’nin etkisiz hale getirilmesi emrini vererek darbenin seyrinin değişmesine neden olan Aksakallı geçen yıl korgeneralliğe terfi etmişti. Fırat Kalkanı Harekatı’nda ise etkin olarak görev alırken defalarca Suriye’ye girdi. Sıcak bölgenin komutanı olarak dikkat çekti. Son atamada ise ‘kolordu’ seviyesinde görev alırken görevlendirildiği birliğinin Çanakkale olması dikkat çekti. Hatta bu yeni görevlendirme ‘istifa’ söylentilerine de sebep oldu.

Balyoz farkı

Görev yerleri belli olan generallerin ortak özellikleri de var. Balyoz ve askeri casusluk davasından yargılanıp beraat eden generaller ile 15 Temmuz akşamı darbeye karşı etkin mücadele eden rütbeliler yeni listede yer aldı. Askeri casusluk davasında yargılanan Koramiral Ercüment Tatlıoğlu, Donanma Komutanlığı’na atandı. “Balyoz planı” davasında hapis cezası alan, bu yılki Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında tuğamiralliğe terfi edenlerden Ayhan Türker Koçpınar Milli Savunma Bakanlığı Genel Plan ve Prensipler Genel Müdürlüğüne, Şafak Duruer Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığına, Yavuz Kılıç Deniz Kuvvetleri Plan Prensipler Başkanlığına atandı.

Haberin Devamı

Kadıoğlu 2. Ana Jet’te

15 Temmuz’daki direnişiyle dikkat çeken birçok komutan da terfi etti. Emrindeki tek bir birliğin bile kalkışmaya katılmasına izin vermeyen 9’ncu Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı’na atandı.

15 Temmuz darbe girişiminden en çok etkilenen kuvvetlerin başında Hava Kuvvetleri geldi. Bir çok pilotun FETÖ ile ilişkisinin tespit edilmesinden sonra ordudan ihraç edildiler. bu da pilot açığına neden oldu. Bu açığın kapanması için de son yıllarda emekli olan bir çok pilot tekrar orduya döndü. Dönenler arasında yer alan Tuğgeneral Yaşar Kadıoğlu İzmir’deki 2. Ana Jet Üs Komutanı, Tuğgeneral Fidan Yüksel ise Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanı oldu.

Haberin Devamı

Aksakallı’nın yerine üçüncü sıradan geldi

Korgeneral Aksakallı’nın ayrılmasıyla birlikte Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın başına Tuğgeneral Ahmet Ercan Çorbacı getirildi. ÖKK’da uzun yıllardır görev alan Çorbacı, en rütbeli 3. isimdi. Hemen üstünde yer alan ve kıdem olarak üstte görünen Tuğgeneral Halil Sosyal ile Tuğgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan başka birliklere görevlendirilince Çorbacı birinci sıraya yükseldi. Tuğgeneral Soysal 3. Ordu Harekat Kurmay Başkanı olarak Erzincan’a, Tuğgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan ise 5. Piyade Eğitim Tugay komutanı olarak Sivas’a görevlendirildi. Ayrıca genelde ‘Tümgeneral’ rütbesinin tercih edildiği ÖKK’ya Tuğgeneral atanması da dikkat çekti.

Haberin Devamı

Gazinin yükselişi

2017 YAŞ kararlarında tuğgeneralliğe terfi ettirilen Davut Ala, 15 Temmuz darbesinde cuntacılarla çatışmaya girmiş ve 7 kurşun ile gazi olmuştu. İstanbul Kartaltepe Kışlası’nın komutanı olan Ala, TBMM Darbe Komisyonu’na da o gece yaşananlar hakkında bilgi vermişti. Ala, komisyonda o anları anlatırken, gözyaşlarına boğulmuştu. Çatışmada karaciğerinden ve bacağından vurulan, parmağı kopan, diyaframı delinen, kaburgaları kırılan Ala, “Şehadet getirmek için akrabamızı aradım. Çocuklarım önce Allah’a sonra size emanet dedim. İlk hastaneye götürüldüğümde öldü diye kenara atmışlar. Kusura bakmayın. Yaşamam bir mucize. Bunların hiçbiri önemli değil. Bir Rum ordusunu getirip koysaydık oraya Rum askeri bile o halka o eziyeti etmezdi” dedi. Ala son kararname ise Milli Savunma Bakanlığı ASAL Genel Müdürlüğü’ne atandı.