Aşçıların anavatanı Bolu

Bolu ve çevresi, göze olduğu kadar mideye de lezzetli seçenekler sunuyor. Ne de olsa Türkiye’nin en ünlü aşçıları, Bolu’nun ilçesi Mengenli. Bu hafta size, Bolu ve civarındaki lezzet duraklarını tanıtmaya çalışacağım...

Bolu’nun aşçılarıyla ünlü Mengen kasabasında Belediye Başkanıyla yemek yerken sormadan edemedik: Nasıl oluyor da 5 bin nüfuslu bu kasabanın ismi aşçı denilince bütün ülkede akla ilk gelen isim oluyor? Kasabanın ortasından akan bir çayın kenarında yemyeşil bir doğanın ortasında oturuyorduk. Başkan Turhan Bulut kasabasının aşçılarının şöhretinin taa Fatih Sultan Mehmet’in zamanına kadar uzandığını keyifle anlatırken biz Mengenli hanımlar yaptıkları ev yemeklerinin tadına bakmaya doyamıyorduk. Kaldirik sarma olağanüstü lezzetliydi, incecik açılmış su böreklerinden mantarlı olanı alışılmadık olduğu kadar çok da lezzetliydi. Yörenin ünlü yemeği ciğerli kedibatmazı yerken Behiye hanım yemeklerin lezzetinin sırrını gülümseyerek “biz Mengen’de erkekleri mutfağa sokmayız” diye açıklıyordu.

Haberin Devamı

Mengen’in hünerli aşçıları

Latife bir yana Mengen’in aşçılarına dönecek olursak, Fatih devrinden şöhretleri yayılmış ve saray mutfağını ele geçirmişler. Hal böyle olunca yüzyıllar boyunca sadece değil, tabii ki paşalar ve devlet erkanı da konaklarına, yalılarına aşçı alırken Mengenli olması pek dikkat eder olmuşlar. Mengen bugün ülkenin ilk Aşçılık Lisesi’ne sahip ve İzzet Baysal Üniversitesi’nin gastronomi bölümünde de önemli bir yeri var. Bu yıl 33’üncü kez yapılacak olan Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali’ne 66 kent mutfaklarıyla katılıp ziyaretçilere yöresel yemekleri, lezzetleri tattıracak. 4-5 Ağustos’da yapılacak olan bu festival Anadolu’nun bu yemyeşil ormanların içindeki şirin kasabasına gitmek için çok bir sebep. Ama yolunuz Mengen’e Aşçılık Festivali dışında düşerse mutlaka uğramanız gereken lokanta 30 küsur yıldır varlığını sürdüren bir esnaf lokantası: Müdürün Yeri. Salçalı bulgur çorbasını yemeniz gerektiğini masaya oturduğunuz anda söylüyor. Ben de söz dinleyin ve onu da, başka bir başyapıt olan salçasız nohutu da mutlaka tadın derim.

Haberin Devamı

Bolu’ya gelince, bütün ülkeye aşçı veren bu ilin merkezinde de çok lezzetli lokantalar var. Kubbealtı, Bolu’nun ana meydanında Yıldırım Beyazıt devrinde yapılmış ve hâlâ kısmen kullanılan bir hamamın kubbelerinin altında bir gözlemeci. Gözleme ve katmerler gözünüzün önünde açılıyor ve sac üstünde mahir eller tarafından pişiriliyorlar. Onlarca çeşit arasından seçmek çok zor oluyor, ama küçük parçalara kesilip üstüne cömertçe sarımsaklı yoğurt dökülmüş olan kıyma ve patlıcanlı gözlemeleri unutulmayacak kadar lezzetliydi.

Cennetten bir köşe Gölcük

Bir de Etevi var ki her etseverin yaşadığı şehirde olmasını hayal edeceği bir kasap ve steak house! İlk önce çeşitli köftelerin arasında kaybolduk, sonra fokurdayan bir tereyağın içindeki ince bonfile dilimleriyle mest olduk. Öylesine ki onlardan sonra masaya gelen tam kıvamında pişmiş olan “dry-aged” T-Bone steak’in hakkını veremedik. Bolu’nun etleri çok lezzetli. Şehrin en iyi otellerinin başında gelen Gazelle de bu konuda çok iddialı. Cennetten bir köşe olan Gölcük gölünün kıyısındaki restoranlarından sonra şimdi otelin hemen yanında bir steak house açacaklar. Biz o kadar bekleyemedik. Ümit şef’in Seben kuzusundan yaptığı şiş olağanüstü lezzetliydi, hele yanındaki Bolu’nun bilenlerin bildiği muhteşem patateslerinden yaptığı tereyağlı kızartma ile. Tatlı olarak önümüze gelen üstü incecik bir bal tabakasıyla kaplı olan höşmerim ise anlatılamaz, ancak her lokması tadına varılarak yenir.

Haberin Devamı

Şehre sadece on dakika mesafedeki ormanların içine adeta saklanmış olan Gazelle’in etrafında dolaşırken geyiklere, karacalara rastlamak pek sürprizden sayılmıyor. Kahvaltıda etrafta dolaşan tavukların yumurtalarını yiyor, şansınız varsa muhteşem bir manda kaymağını ekmeğinize sürüp nefis bir bal ile süsleyebiliyorsunuz. Sonbaharda buralardaki ormanlar kırmızıdan turuncuya, sarıya mora bürünüyorlar.

Bu lezzetli ile tekrar gitmek için ideal zaman olmalı.

DİĞER YENİ YAZILAR