Bu listede biz de varız

Dünyanın En İyi Restoranları listesi açıklandı, Mehmet Gürs’ün Mikla’sı listeye 44’üncü sıradan girdi. Bu ülkemiz için büyük bir gurur.

Lima’da doğdum, büyüdüm ve ülkenin kalan kısmıyla, And Dağları veya Amazonia ile ilgili neredeyse hiçbir fikrim yoktu” diyor Şef Virgilio Martinez. Lima’da karısı Pia Leon ile şefliğini yaptığı restoranı Central, son dört yıldır prestijli “The World’s 50 Best Restaurants” listesinde ilk 10 arasında, bu yıl ise 6. sırada yer aldı. Peru mutfağının son yıllarda dünyanın en aranan, en lezzetli mutfaklarından birisi olmasının öncüsü olan Martinez “Peru’da İspanyol kaşiflerin zamanından beri hep bilinmeyenleri keşfetmek benliğimizin bir parçası olmuştur. Benim için de yemek yapmaya başladıktan sonra And Dağları’nın 3-4 bin metrelik zirvelerinde olsun, Amazon’un yağmur ormanlarında, hatta okyanusun derinliklerinde olsun, bilinmeyen tatları keşfetmek bir tutkuya dönüştü” diyor. Öze dönmenin, ülkenizin zenginliklerini keşfe çıkmanın, dünyaya tanıtmanın ve başarılı olmanın özeti!

Haberin Devamı

Bu yıl 50 Best, yani “dünyanın en iyi 50 restoranı” listesindeki gurur kaynağımıza gelmeden ilk sıralardaki restoranlara bir göz atalım. İstanbul’da Zorlu Center’de açtığı restoranın kıymetini bilmeyip bir yılda kapattırdığımız Massimo Bottura Modena’daki restoranı Osteria Francescana ile bir yıl aradan sonra tekrar “Dünyanın En İyi Restoranı” ünvanını almayı başardı. Yıllardır ilk 3 arasındaki yerini koruyan ve 2 defa “en iyi” ünvanını almayı başarmış olan Katalonya’daki El Celler de Can Roca 2’nci olurken Fransa’nın Menton kentindeki Mirazur ilk 10 arasında yer aldığı üç yılda 3’üncü sıraya yükselmeyi başardı. Şef Mauro Colagreco İtalyan asıllı bir Arjantinli ve Alain Ducasse ile çalışmış. Bu özellikleri bile mutfağını ve yemeklerini merak etmek için yeterli. Geçen yıl “dünyanın en iyi restoranı” olan Eleven Madison Park 4’üncü sıraya düştü; ama Şef Daniel Humm’un fırında bal ve lavantalı ördeği tabii ki süksesinden bir şey kaybetmedi. 5’inci sıradaki Gaggan 3 yıldır Asya’nın en iyi restoranı ünvanını taşıyor. Bangkok’ta Hintli şefi Gaggan Anand’ın adını taşıyan restoran kendini “progresiv Hint mutfağı” olarak tanımlıyor. Hint yemeklerini sevenler için cennet olmalı!

Haberin Devamı

İlk 10 arasında Central ve hemen altında 7’nci sıradaki Maido ile Peru’nun başkenti Lima 39’uncu sıradaki Astrid y Gaston ile dünyanın en iyi 50 restoranından üç tanesine ev sahipliği yapıyor. Astrid y Gaston’un şefi Gaston Acurio bu yıl “yaşam boyu başarı” ödülüne de layık görülen şef oldu. İspanya’nın ise bu yıl ilk 10 içinde 3, ilk 50 içinde ise 7 tane temsilcisi var. Bu gidişle Peru yakında İspanya kadar adından bahsettirmeye başlayacak. Darısı onlar gibi çok zengin bir lezzet coğrafyasına sahip olan bizlerin başına deyip konuyu nihayet Mikla’mıza getirelim:

Mehmet Gürs dünyanın zirvesinde

Changa yıllar önce dünyanın en iyi 50 restoranı arasına girmeyi başaran tek restoranımız olmuştu. Sonraki uzun yıllar “bu listelerde biz neden yokuz” diye hayıflanmamız ile geçti. Ve nihayet Mikla 51 ile 100 arasını 3 yıl içinde tırmanarak 2018 yılının “The Worls’s 50 Best Restaurants” listesinin 44’ncü Sırasına yerleşip “dünyanın en iyi 50 restoranı” listesinde bir Türk restoranının olmasını sağladı. Mehmet Gürs ile ekibi de Mikla’nın başarısını Virgilio Martinez ile ayrı ülkelerde birbirlerinden habersiz aynı felsefeden yola çıkarak sağladı. “Yeni Anadolu Mutfağı” adını verdikleri mutfaklarına kavuşmak için ülkemizin dört bir köşesini dağ taş gezip, yerel üreticilerle konuşarak, tadarak fikir alışverişinde bulundular. Ortaya Marmara Pera otelinin çatısındaki o eşsiz manzaralı restoranda sunulan bizim yemeklerimizin çok yaratıcı dokunuşlarla daha da lezzetli hale getirildiği bir mönü çıktı. Ama ne yazık ki Mehmet Gürs’ün Mikla’da yarattığı mucizenin kıymetini de gene bizden çok yabancılar biliyorlar. Bu başarı öyküsünün ülkemizin tanıtımına yaptığı katkı çok önemlidir. Çünkü şu bir gerçek ki gastronomi turizminde bir şehre giden turistler Michelin yıldızları kadar bu Best 50 listesine de bakarlar, hatta gidecekleri şehirleri, Lima veya İstanbul bile olsa, oradaki restoranlara göre seçerler.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR