İlkbaharın damak çatlatan lezzetleri

Baharın gelmesiyle beraber sofraların tadı da arttı. “İlkbaharı mükemmel yemeklerle karşılamak için nereye gitmeliyim, ne yiyip, ne içmeliyim” diyorsanız, işte cevabı.

Yazıyı yazmak için klavyenin başına oturunca canım bu güzel ilkbahar gününde Urfa’daki Cevahir Han’ın avlusunda olmayı çekti. Dayanılmaz yaz sıcakları daha basmamış, avludaki serin bir gölgelikte oturuyorum, masada sadece onların yapabildiği nefasette bir çağla aşı ve insanın içini açan bir narlı bostana. Bu kadar güzel ilkbahar yemekleri olabilir mi?

Kemenin mevsimi geldi

Gaziantep’e geçecek olursak tam keme zamanı. Ama belki ondan da önemlisi bir kebabın yanına en çok yakışan yiyeceklerden yenidünya veya batıda bilinen adıyla Malta eriği zamanı geliyor. Yenidünya kebabı yemek için Gaziantep’te İmam Çağdaş veya Eminönü’ndeki Hamdi’ye gitmenin tam zamanı.

Oğlak çevirme muhteşem

Marmara veya Kuzey Ege’de ise tam kuzu zamanı. Çanakkale Biga’ya on beş dakika mesafedeki Pomak dağ köyü Işıkeli’nde muhteşem kuzu çevirme yapıyorlar. Hatta şimdi aslında tam oğlak zamanı, onun da tadına doyum olmuyor. Oralara kadar gidemem diyorsanız Başakşehir’deki Kuzubeyi’nde Çorum Kargı’nın ünlü sırık kebabını (kuzu çevirme) çok güzel yapıyorlar. İlkbaharda oğlak da çeviriyorlarmış.

Haberin Devamı

Kuşkonmaz zamanı

Bir ilkbahar lezzeti de yurtdışından: Almanya’da tam “Spargelzeit”, yani kuşkonmaz zamanı. Baş parmak kalınlığındaki kuşkonmazlar ve üstüne dökülen Hollandaise sos bir faninin tadabileceği en nadide lezzetlerin başında geliyor. Ben yanında şerbetçiotunun acımtraklığını bolca hissettiren Jever gibi bir Kuzey Alman birasını tercih ediyorum.

Kokoreçin en lezzetlisi

Süt kuzusu ilkbaharda ortaya çıkınca çok kişinin aklına kokoreç de geliveriyor. İzmirliler kokoreçi adeta et kıvamında kalın doğruyorlar. Öyle olunca da ortaya Bornova’daki Asım Usta gibi lezzet ustaları çıkıyor, dükkanlarının önünde her daim sıra oluyor. İzmir’deyseniz veya yolunuz özellikle ilkbaharda İzmir’e düşerse Asım Usta’ya da uğrayın derim.

Roze ile tanışın

Yaz gelince aklımız hemen beyaz şaraplara gider, ama ilkbahar tam roze zamanıdır. Şaraplarımız son yıllarda gittikçe daha lezzetlendiler ve çeşitlendiler. Roze şaraplarımıza bu ilkbaharda Sarafin de çok lezzetli bir Merlot-Cabernet Franc ile katıldı. İyi de etti, Sarafin doksanlı yıllarda bizi yabancı üzüm cinsleriyle ilk tanıştıran marka olmuştu.

Haberin Devamı

Peynirler kemale erdi

2017 ilkbaharının koyun sütlerinden yapılan peynirler bu ilkbaharda kemale erdiler. Eski Trakya kaşarı dünyanın en iyi peynirlerinden birisi; onu, Ezine beyaz koyun peynirini ve yurdumuzun muhteşem peynirlerini tatmanın tam zamanı. Cihangir’deki Antre Gurme ülkemizin en iyi peynir dükkanı, peynir alırken sahipleri Berrin Bal Onur ile Neşe Aksoy Biber’in yeni peynir kitapları “50 peynirli şehir Balıkesir”i almayı unutmayın.

Köfteci Akif’e uğrayın

Biga’nın yakınından dahi geçseniz yolunuzu uzatıp Köfteci Akif’e uğramayı ihmal etmeyin. Evet, köftesi de çok lezzetli, ama bir Hayrabolu peynir tatlısı var ki, hayatımda çok peynir tatlısı yedim, ama öylesini yemedim. O doku, o tat, o şerbet, o ağzınızda lezzet patlamaları bırakarak eriyen kaymak! Daha güzel bir ilkbahar tatlısı olabilir mi?

Haberin Devamı

Baharın kokteyli Negroni

Benim ilkbahar kokteylim her zaman Negroni olmuştur. Bol iri buzlu bir kadehe eşit miktarlarda konulan Campari, Martini Rosso ve cin’in birlikteliği ilkbahar akşamüstleri için ideal. Kadehin içine bir dilim portakal koymayı ve Negroni’niz bitince onu da damağınızda ezmeyi unutmayın.

Ege otları çok taze

Ve ilkbahar gelince meraklıları için Ege otlarının da zamanı geliyor. Ahmet Güzelyağdöken Ege otlarıyla oynamasını en iyi bilenlerin başında geliyor. İzmir’deki restoranı Balmumu Dükkan da bölge mutfağının en güzel örneklerini bulabileceğiniz tam bir lezzet vahası!

DİĞER YENİ YAZILAR