Münih deplasmanı yol haritası

Beşiktaş salı günü deplasmanda Bayern Münih ile karşılaşacak. Kara Kartal’ın zaferini kutlamak için Münih birahaneleri hazır...

Almanya’nın en büyük üç şehrinden biri olan Münih, Beşiktaş’ın bu hafta Şampiyonlar Ligi’ndeki rakibi FC Bayern München sayesinden Avrupa’nın en önemli şehirlerinden biri. Bayern’in Şampiyonlar Ligi’nde 5, Almanya Liglerinde ise son 5 tanesi arka arkaya olmaz üzere tam 27 şampiyonluğu bulunuyor. Ama bu hep böyle değildi. Münih takımları Bundesliga’nın kurulduğu 1963 yılına kadar Bayern’in 1932 yılındaki zaferiyle sadece bir defa şampiyon olmayı başarmışlardı.

İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki yıllarda Güney Bölgesel Ligi’nde mücadele eden Bayern München ile ezeli rakibi 1860 München orta sıralarda gezinmişler. Ancak 1860 München, Bundesliga’nın kurulmadan önceki son sezonda Güney Ligi şampiyonu olmayı başararak Bayern’in garanti gibi görünen Bundesliga’daki yerini kapmayı başarmıştı. Bayern München ise iki sezonunu ikinci kümede geçirdikten sonra 1965/66 sezonunda Bundesliga’daki yerini almıştı. Ama gelin görün ki o yıl da 1860 München tarihindeki ilk ve son Almanya şampiyonluğunu kazanmış, ligin yeni takımı Bayern ise 3. olabilmişti. Yani Münih’in ezeli rekabetinde her şey mavi-beyazlıların lehine gözüküyordu ki, 1860 cephesinde iki akla hiç gelmeyecek hata yapıldı.

Haberin Devamı

Her maçı 70 bin taraftara oynuyor

Birinci hata bir gençler maçında aslında 1860 taraftarı olup başka bir takımda oynayan Franz Beckenbauer adlı bir futbolcuya 1860’lı futbolculardan birisinin bir tokat atmasıydı. Bu tokat birkaç yıl içinde dünya futbolunun en büyük yıldızlarından birisi olacak olan Beckenbauer’i Bayern München’in kapısına götürdü. İkinci hata ise yine 1860 München’in kapısını çalan Gerd Müller adında genç bir futbolcunu “kısa boylu ve şişman” diye reddedilip adeta ezeli rakiplerine hediye edilmesiydi. Gerd Müller de, malumunuz Bayern München formasıyla dünyanın gelmiş geçmiş en büyük golcüsü oldu.
Bayern’in ilk Bundesliga şampiyonluğu 1969 yılında geldi. 1860 München ertesi sezon küme düştü ve yıllarca Bundesliga ile 4. küme arasında gezineceği uzun bir yolculuğa çıktı. Bayern München ilk önce Olimpiyat Stadı’nda, sonraki yıllarda ise Allianz Arena’da neredeyse her maç 70 bin taraftara oynayıp dünyanın en zengin kulüplerinden birisi oldu. 1860 München ise geçen yıl 2. Bundesliga’dan düştü ve mali durumu bozuk olduğu için 3. Lig’i transit geçip kendini Bavyera Bölgesel Ligi’nde buldu. Ama mavi-beyazlılar tam bir “kült” takımına yakışır şekilde 4. kümede bile emektar Grünwalder Strasse stadını her maçta 12 bin seyirciyle tıklım tıklım doldurmayı başarıyorlar.
Harika bir stadyum, güzel bir şehir...
Münih bir futbol seyircisi için en cazip deplasmanlardan birisidir. Harika bir stadyum, güzel bir şehir, her biraseverin gitmeyi hayal ettiği birahaneler. Münih birahanelerinin en meşhuru ve mutlaka gidilmesi gerekeni Hofbrauhaus. Biranızın yanında Alman yemekleri yemek istiyorsanız ana alışveriş caddesi Neuhauser Strasse’deki Augustinerbrau veya buğday birası ile meşhur Schneider’in Weisses Brauhaus’una mutlaka gitmelisiniz. İkisi de biralar, yemekleri, dekor ve atmosferleriyle en olabilecek kadar Bavyeralı! Bir de Michelin yıldızı almış olan tek Türk şef Ali Güngörmüş’ün Münih’teki yeni restoranı Pageou var. Ali Güngörmüş ile hep yemek konuştuğumuz için hangi takımı tuttuğunu sormayı unuttum, ama olası iyi bir neticeyi çok iyi bir yemekle kutlamak isterseniz aklınızda bulunsun derim...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR