Şarap dünyasının kalbindeki Türk bağı

Bordeaux’da şarabın kalbinin attığı bölge olarak bilinen Côtes de Catillon’da bulunan Chateau La Croix Lartigue’i satın alan Kavaklıdere, 80 dönüm bağ ve şaraphanenin sahibi oldu.

Fransa’da bağ almak oldukça zordur” dedi Ali Başman elindeki kadehten bir yudum aldıktan sonra: “İlk önce komşu bağ sahiplerinin onayının alınması gerekiyor, çünkü eğer onlar almak isterse her zaman öncelikleri oluyor. Sonra bağı aldıktan sonra öyle istediğiniz üzümü de üretemiyorsunuz. O bölgenin üzümlerine sadık kalmak zorundasınız.” Papermoon’da bir masanın etrafında oturmuş Kavaklıdere’nin Fransa’da, dünyanın en önemli şarap bölgelerinden St Emilion’un hemen komşusu olan Cotes de Castillon bölgesinde aldığı Chateau La Croix Lartigue’in Merlot-Cabernet Franc kupajı şarabını içiyorduk.

St Emilion diğer komşusu Pomerol ile birlikte Bordeaux’nun ünlü şarap bölgelerinden birisi. Buralarda dünyanın Petrus, Cheval Blanc ve Chateau Ausone gibi dünyanın en prestiji şaraplarından bazıları üretiliyor.

Bölgeye hakim olan üzüm Gironde nehrinin karşı yakasının aksine Merlot; hatta denilebilir ki dünyanın en iyi Merlot şarapları burada, St Emilion, Pomeral ve Cotes de Castillon gibi komşu bölgelerinde üretiliyorlar. Kadehlerimizdeki La Croix Latirgue de ipeksi bir yumuşaklığı olan, ama aynı zamanda dolgun, damağı sıvayan, lezzetli bir şaraptı.

Haberin Devamı

Şarap dünyasının kalbindeki Türk bağı

Uluslararası pazarlar için büyük katkı

Kavaklıdere Şarapları murahhas azası Ali Başman yıllardır şarap fuarlarının belki de en önemlisi olan Bordeaux’daki Vinexpo başta olmak üzere birçok fuara katıldıklarını, Fransa’da bağ sahibi olmanın uluslararası pazarlarda kendilerine büyük bir katkısı olacağını söylüyor. Türk şarapçılığı son on yıldır zaten çok önemli atılımlar yaptı, Trakya’da, Urla’da irili ufaklı butik üreticiler çok iyi şaraplar yapmaya başladılar. Fransızlar “bir bağdan şarap almak için beş, iyi şarap almak için ise 10 yıl gerekir” derler. İşte bizim yeni nesil şarapçılarımızda 10-15 yıl önce diktikleri ve yıllardır büyük tutku ve titizlikle baktıkları bağlardan netice almaya başladılar.

Haberin Devamı

Fransızlar “bir bağdan şarap almak için beş, iyi şarap almak için ise 10 yıl gerekir” derler

Hızla gelişen bir turizm sektörü

Fransa’ya, Bordeaux’ya dönecek olursak, Kavaklıdere La Croix Latirgue’deki bağ evini küçük bir otele çevirecekmiş. Böylece buralara gelenler bağların içinde kalabilecekler. Aslında bağ turizmi son yıllarda hızla gelişen bir sektör. Avustralya’da Adelaide şehrinin yakknlarındaki Barossa Vadisi’ni yılda 2 milyon turist ziyaret ediyor. Kaliforniya’nın Napa Vadisi de tam bir turist cenneti. French Laundry gibi dünya çapında restoranları, harika otelleriyle yılda milyonlarca dolar gelir sağlıyorlar. Aynı şey Cape Town’a bir saat mesafedeki Stellenbosch ve Franschhoek gibi şarap kasabalar için de geçerli.

Gönül isterdi ülkemizde de, Trakya, Urla-Çeşme, Denizli Güney gibi yerlerde, bağların içinde butik oteller olsa, zaten çok güzel olan ülkemizin turizmine bir de dünyada son yıllarda çok hızla gelişen gastronomi turizmiyle katkıda bulunsalar.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR