Şarap üstadları kör tadıma geliyor

Oz Clarke en sevdiğim şarap yazarıdır. Dünyanın önemli şarap bölgelerinin kuşbakışı resimleriyle süslü "Oz Clarke's Wine Atlas" başta olmak üzere birçok şarap kitabı yazmıştır. Başyapıtı ise James May ile açık üstlü bir Rolls-Royce ve arkasında bir karavanla, Britanya'nın en sevilen içeceğini keşfetme maceralarını anlattıkları "Drink to Britain"dir. İkili İskoçya'da viski, Yorkshire'de ale biralar, İngiltere'de cin, kahve ve çay tattıktan sonra Britanya'da en sevilen içeceğin (içine süt katılmış) çay olduğuna karar verir. İşte bu Oz Clarke önümüzdeki hafta sonu ünlü (Master of Wine=şarap üstadı) Caro Maurer ile İstanbul'a geliyor. Maurer İngiliz şarap dergisi Decanter'in yıllık "dünya şarap ödülleri" Akdeniz bölge sorumlusu. İşte 13-14 Mayıs tarihlerinde bu iki üstat İstanbul'daki St Regis otelinde 4 farklı kör tadımın yapılacağı "MasterClass"ta şarapseverlerle bir araya gelecek. St Regis oteli ile Gustobar'ın (gustobarshop.com) organizasyonunda yaklaşık 30'ar şarabın tadılacağı kör tadım yapılacak, yani hangi şarabı içtiklerini bilmeyecekler. Uzmanlar tadım sonunda notlarını açıklayacak ve kılıflar açılarak neler tadıldığına bakılacak. Kör tadım ilginç bir deneyim, çünkü hangi şarabı tattığınızı bilmediğiniz için sevdiğiniz markanın etkisi altında kalmıyor ve çok sevdiğinizi sandığınız bir şarabı aslında o kadar da sevmediğinizi görebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Kör tadımda farklı üzüm çeşitlerinden 180 şarabı tadabilirsiniz.

Şarap dünyasının en eğlenceli karakterlerinden olan Oz Clarke Türkiye'ye birkaç kere geldi, bu etkinliğe de keyif katacağı kesin. Birkaç yıl önce yine bir şarap tadımından sonra uğradığı Beyoğlu'ndaki Brasserie La Brise'de üreticilerimiz ve tadımlara katılan şarap meraklılarının arasında "çok şarap tattık, canım artık bir bira çekti" diyip karşılıklı biralarımızı yudumladığımız Oz Clarke şarap dahi olsa tek içkiye saplanmayıp hayatını zenginleştirmeyi bilenlerden. Belki de bu nedenle bütün İskoçya, Galler İngiltere'yi gezip viski, bira, cin ve daha birçok içkiyi tattıktan sonra Britanya'nın asıl içeceğinin çay olduğuna karar vermiş.

Haberin Devamı

Coravin sayesinde artık şaraplar bozulmayacak

MIT mezunu ve nükleer fizik alanında çalışmaları olan bir Amerikalı Greg Lambrecht, karısı hamile kalınca beraber içmekten keyif aldıkları şarapları tek başına içmek zorunda kalmış. "Bu acıyı" başkaları yaşamasın diye 15 yıllık bir ARGE çalışması yapan Lambrecht mantarı açmadan özel tasarımlı iğnesi ile şişenin içindeki şaraba ulaşan bir aygıt icat etmiş. Coravin, kullandığı argon gazı ile şişenin içine oksijen girmesine mani oluyor ve siz bir iki kadeh içtikten sonra bile kalan şarabın okside olmadan, tadı hiç bozulmadan günlerce saklanmasını sağlıyor. Restoranların şişe açmadan kadehte verdikleri şarap sayısını artıran Coravin şarap dünyasında yankı buldu.

DİĞER YENİ YAZILAR