Zamansız kent: Cordoba

İspanya'nın 17 özerk bölgesinden biri olan Endülüs Özerk Bölgesi'nde yer alan Cordoba, Granada, Sevilla ve Cadiz Emevilerin bu diyarda geçirdikleri bin yılın etkileyici izleriyle dolu.

Zamansız kent: Cordoba

Cordoba bin yıl önce Avrupa'nın en önemli şehirlerinden birisiydi. Cebelitarık Boğazı'nı geçerken İspanya'nın ilk başta Endülüs adını verdikleri güneyini fetheden Müslüman Emeviler zamanlar yarımadanın büyük bir kısmını kontrolleri altına almışlardı. Cordoba başkentleriydi ve şehri saraylar, camiler, binlerce el yazması eseri barındıran kütüphaneler ile süslemişlerdi. Cordoba'nın o devirdeki görkemi neredeyse bütün Avrupa şehirlerini gölgede bırakıyordu. Cordoba'ya kıyısında kurulduğu Guadalquivir Nehri'nin üzerindeki Romalılar'dan kalma bir köprüden giriliyor. Guadalquivir adı Arapça "Vadi el Kebir", "Büyük Vadi"den geliyor ve adına uygun çok geniş, suyu bol bir nehir. Köprünün karşısında sizi dünyanın en muhteşem binalarından birisi karşılıyor. Mezquita, Endülüs hükümdarı Abdülrahman I tarafından şehrin camisi olarak 785 yılında yapılmış. Caminin binden fazla sütunundan 850 tanesi hâlâ yerlerinde duruyor, üzerlerindeki çifte kemerler devasa alanın ortasında durduğunuzda sonsuzluk hissi veriyorlar. İspanyollar Cordoba'yı geri aldıktan sonra 16. yüzyılda caminin ortasına bir katedral oturtmuşlar, ama caminin sütunlarına, mihrabına, portakal ağaçlarıyla süslü geniş avlusuna dokunmamışlar. Mezquita gerçekten dünyada görebileceğiniz en önemli mimari eserlerin en ön sıralarında yer alıyor. Şehre gelince, Endülüs'ün diğer şehirlerinde olduğu gibi Emevilerin bu diyarda geçirdikleri bin yılın izleriyle dolu. Daracık sokaklar duvarlardan sarkan çiçek saksılarıyla dolu avlulara açılıyorlar. Cordoba canlı bir şehir, en iyi restoranlarından Casa Pepe de la Judeira eski Yahudi mahallesinde garsonlarla müşterilerin kalabalıkta birbirine karıştığı harika bir mekan. Cordoba'nın yemeği flamenquin, İberya jambonu "jamon Iberico", kızarmış tuzlu küçük yeşil biberler ve tabii ki Endülüs'ün ünlü soğuk çorbası Gazpacho Andalus buralarda denenmesi gereken yemekler.

Haberin Devamı

Endülüs tabii ki Cordoba'dan ibaret değil. Emevilerin en tanınmış eseri olan Granada'daki Elhamra, katedralleri, flamenco gösterileri ve futbol takımıyla ünlü bölgenin en büyük şehri Sevilla, dünyaca ünlü tatlı şarap sherry'nin yurdu Jerez de la Frontera, Atlas Okyanusu'na doğru uzanan Cadiz ve tepelerde kurulu "pueblos blanco", "beyaz köyler" diye bilinen birbirinden güzel dağ köyleri. Buradan da anlayabileceğiniz gibi Endülüs'ü gezmenin en iyi yolu THY'nin İstanbul'dan uçtuğu Malaga'da bir araba kiralayıp kendinizi yollara bırakmanız.

Haberin Devamı

Boğa güreşinin doğum yeri

Ama gelin ben size Malaga'dan Cordoba'ya giderken yolunuzu biraz uzatarak mutlaka uğramanız gereken tepelerdeki bir kasabadan daha bahsedip bu haftaki yazımı bitireyim. Ronda boğa güreşlerinin doğduğu yer olarak biliniyor ve şehrin ortasındaki eski arena altındaki müze bir yana sanki kendisi bir müze! Ronda bir platoyu yaran kanyonun iki kenarına kurulmuş ve iki yakayı birbirine bağlayan olağanüstü güzellikte bir köprüye sahip. Ronda'da yapılacak en güzel şey kasabayı gezdikten sonra köprünün karşısında, uçurumun üstündeki restoranlardan birisinde oturup nefis bir öğlen yemeği yemek, sonra da bir tarafta köprüyü seyrederken, diğer tarafta, aşağıda yemyeşil tepelerin arasında uzanıp giden vadinin sunduğu dünyanın en güzel pastoral manzaralarından birisinin tadını çıkararak zamanı unutmak...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR