Gazete Vatan Logo

Tek haneyi 2018 ilk çeyrekte yakalarız

Enflasyonla mücadelede güçlü bir duruş olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek tek hane için tarih verdi: “Gelecek yılın ilk çeyreğinden itibaren tek haneli rakama iner”

Tek haneyi 2018 ilk çeyrekte yakalarız

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Programın (OVP) içeriğinin fazla tartışılmamasının talihsiz bir durum olduğunu belirterek, “Maalesef programın içeriği çok tartışılmadı. Daha çok bu vergi düzenlemeleri ön planda oldu. O talihsiz bir durum. Ama inanıyorum ki bu program incelenirse, ayakları yere basan, ilgili tedbirlerin meclise sunulduğu, reformların yapılmaya başlandığı güçlü bir program olduğu çok net bir şekilde görülecek” dedi.

Şimşek, Washington’da düzenlenen Uluslararası Para Fonu (IMF) Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında soruları yanıtladı.

Güllük gülistanlık

Şimşek, IMF-Dünya Bankası toplantıları ve G20 oturumlarından çıkan ana mesajı “Şimdi reform yapma zamanı” diyerek özetlerken, “Küresel ekonomide kısa vadede her şey çok iyi görünüyor, yani her şey güllük gülistanlık. Orta vadede tabii her zaman için bir takım riskler var. İşte o risklere karşı küresel olarak küresel ekonominin direncini artırmak için reform ihtiyacı var” değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, sosyal medyada yaptığı “Orta vadeli Program ve bütçe hedefleri değişmedi. Değişiklik yaptığımız vergi düzenlemelerini telafi edecek tedbirler alacağız” paylaşımı sonrasında yapılan bazı değerlendirmelerin yanlış olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

İlgili tedbirlerin Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından hali hazırda açıklandığını vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti: “Daha önce sadece finans sektörü için düşünülen kurumlar vergisindeki artış geçici bir düzenlemeyle bütün şirketleri kapsayacak hale getirildi. Bu kapsam genişlemesi, vazgeçtiğimiz vergi artışlarını telafi edecek büyüklükte. Benim kastım oydu. Nitekim plan birçok komisyonda da o çerçevede yapıldı. Bunu niye farklı yerlere çektiler anlamakta zorluk çekiyorum”

Şimşek, enflasyon konusuna da değinirken, son dönemde yüzde 10’un biraz üzerinde seyreden enflasyonu tetikleyen birkaç faktörün olduğunu anlattı.

Bu faktörleri, önceki yıla göre daha yüksek seviyelerde seyreden petrol fiyatları, geçen sene yaşanan şoklardan olumsuz etkilenen turizm, Türk lirasındaki değer kaybı ve artan gıda fiyatları şeklinde sıralayan Şimşek, hükümetin özellikle gıda fiyatlarının kontrolünde çok güçlü bir çaba içerisinde olduğunu ifade etti. Şimşek, ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) para politikasında doğru adımları attığının altını çizerken, “Enflasyonla mücadele konusunda çok güçlü bir duruş var. İnanıyorum ki gelecek yılın ilk çeyreğinden itibaren enflasyon tekrar tek haneli rakamlara iner” dedi.

Haberin Devamı

Torba yasaya bak reformları gör

Özellikle gelecek 12 ayda “yatırım iklimini iyileştirecek, eğitimde kaliteyi artıracak, vergiyi tabana yayacak, mükellef haklarını güçlendirecek, yargı süreçlerini hızlandıracak ve kalitesini artıracak, iş gücü piyasasını etkinleştirecek, istihdamı artıracak, kamu yönetiminde etkinliği sağlayacak ve bürokrasiyi azaltacak reformlar” planladıklarını kaydeden Şimşek, Orta Vadeli Programın (OVP) da Türkiye’nin temel sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlayan ve sınıf atlamasını öngören bir rehber olarak izleneceğini ifade etti. OVP’nin içeriğinin çok tartışılmamasını talihsiz bir durum olarak niteleyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda Maliye Bakanımızın liderliğinde götürülen torba tasarıya bakarsanız orada çok önemli birkaç reform var. Örneğin, kitle fonlaması bir reformdur. Örneğin, Hazine’nin girişimcilik ekosistemini güçlendirmek için, yani gelecek vadeden şirketlere kaynak aktarılacak fonlara Hazine’nin destek vermesi, bir reformdur. Örneğin Merkez Bankasının kur riskine yönelik reel sektörden bilgi toplaması ve onun üzerine makro ihtiyati bir çerçeve oluşturması önemli bir reformdur.”

Haberin Devamı

“ABD’nin tavrı sürdürülebilir değil”

Washington temasları sırasında, ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizinin de gündeme geldiğini belirten Şimşek, anlaşmazlığın esasını ve Türkiye’nin perspektifini hem Amerikan iş dünyasına hem de yetkililere anlattıklarını bildirdi. Şimşek “Vize krizinin çözülmesi noktasında zaten Dışişleri Bakanımız ve Amerikalı muhatabı görüştüler. Anladığım kadarıyla teknik bir heyet Türkiye’ye gidecek. Adli yardımlaşma gibi konularda çalışılacak. Bu krizin hiç yaşanmaması gerekiyor. Aşırı bir reaksiyon, yanlış bir reaksiyon olarak görüyoruz. Türkiye gerekeni yapmıştır ama böyle bir yaklaşım, yani ABD’nin bu tavrı, sürdürülebilir değil. Dolayısıyla çok hızlı bir şekilde bu sorunun çözülmesi her iki ülkenin de menfaatine olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı