Gazete Vatan Logo

Tatilde otelde kalmak mı ev kiralamak mı avantajlı?

Uluslararası günlük ev ya da oda kiralama siteleri otellerin tahtını sarstı ve konaklama alışkanlıklarımızı değiştirdi. Peki otelde kalmak mı ev kiralamak mı hangisi avantajlı?

Tatilde otelde kalmak mı ev kiralamak mı avantajlı?

Tatil ve konaklama alışkanlıkları tüm dünyada değişti, artık uçak, otel, araba kiralama rezervasyonları internette yapıyor, kullanıcı yorumlarına göre seçimlerimizi belirliyor, tüm seyahatlerimizi online olarak yönetiyoruz. Bu interaktif paylaşım seyahatlerde konaklama türü olarak günübirlik ya da haftalık ev / oda kiralamayı hayatımızın bir parçası haline getirdi. Öyle ki dünyanın en büyük alternatif konaklama platformu Airbnb 100 milyon müşteriye ulaşıp değeri 30 milyar doları geçmiş durumda. Bu rakam, en büyük otel zinciri olan Hilton’un değerinden yüzde 30 fazla. Peki otel mi yoksa günlük ev/oda kiralama ile mi daha ucuza konaklarız? Amerikan seyahat şirketi BusBud, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 22 şehirde karşılaştırmalı olarak fiyatlar analiz edilmiş. Araştırmaya göre Kuzey Amerika'daki 8 şehirde tatil ya da seyahatlerde ev kiralamak daha ucuz. Örneğin Toronto'da otel fiyatları gecelik ortalama 148 dolar seviyesindeyken gecelik ev kiralamak 89 dolara geliyor. Avrupa'da da benzer bir durum söz konusu, Berlin'de bir gecelik dört yıldızlı bir otel fiyatları ortalama 128 dolarken, ev kiralamak gecelik 65 dolara konaklanabiliniyor. Otel yerine günü birlik ya da haftalık ev kiralamanın Avrupa'da bir çok şehrinde otellere göre daha ucuz olduğu BusBud'ın araştırmasında ortaya çıkıyor. İstisnayı bozan tek şehir ise Barcelona. Barcelona'da beş yıldızlı otellerde konaklamak günü birlik ev kiralamaya göre çok daha hesaplı.

Haberin Devamı

İstanbul'da otelde konaklamak günübirlik ev kiralamaktan çok daha avantajlı.

İstanbul'da turiste 153 kiralık ev var

İstanbul'da Sultanahmet'te günlük 3-4 kişinin konaklayabileceği standart evler ortalama 160 ile 250 TL arasında değişiyor. Beyoğlu civarında günlük kiralık ev fiyatları da Sultanahmet ile aynı oranda ama artık Beyoğlu'nda konaklama popüler değil. Günlük ev kiralamak isteyen turistler Beşiktaş, Levent, Etiler, Rumelihisarüstü, Kadıköy, Salacak ve Moda’yı tercih ediyor. Son bir yıldaki turist sayısındaki düşüş nedeniyle İstanbul otellerinde yüzde 60'yi bulan indirimler nedeniyle İstanbul'da otelde kalmak günübirlik ev kiralamaktan çok daha avantajlı görülüyor.

Haberin Devamı

Evde kalmanın avantajları

-Lokal bir deneyim istiyorsanız, mahalle, komşular ya da balkon keyfi gibi ev kiralamak iyi bir tercih.

-Marketten alışveriş yaparak sabah kahvaltınızı evde yapabilir, üşenmezseniz akşam yemeğinizi hazırlayabilir ve lokal lezzetleri yerinde tadabılırsınız. Bu bütçenize de ciddi bir rahatlama getirir.

-Daha geniş bir alanınız olduğu için valiz-eşya yayılmasını rahatlıkla yapabilirsiniz.

Evde kalmanın dezavantajları

-Hijyen konusu biraz gri alanlarda dolanıyor. Bir otel temizliği beklemeyin açıkçası ve uzun kalıyorsanız eviniz günlük temizlenmiyor. Havlular çifter veriliyor sadece.

-İnternetteki evin fotoğrafları ile gerçekler arasında az da olsa fark olabiliyor.

-Evin kapısı ve anahtarları kadar güvenliktesiniz. Giriş katı-çatı katları-müstakil evler biraz tedirgin edebilir sizi.

Otelde kalmanın avantajları

-Otelde kaldığınızda sadece valizini alıp gidiyorsunuz. Otele dair bir sorumluluğunuz yok.

Haberin Devamı

-Yemek konusunda satın almak-hazırlamak ve bulaşıkları yıkamak gibi görevler yok.

-Güvenlik konusunda bir endişeniz olmasın, en azından sorumluluk sizde değil bunu biliyorsunuz.

-Hijyen konusunda da yine bir endişeniz olmasın. Yatak-banyo gibi temel noktalar zaten temizleniyor. Bunun dışında kalan yerler içinde daha odaya yerleşmeden anında müdahale edebilirsiniz.

-7/24 anında size destek olabilecek muhatabınız var.

Otelde kalmanın dezavantajları

-Uzun konaklamalarda ev kiralamaya göre daha pahalı oluyor.

-Otelde kalınca evdeki gibi özgür olmuyorsunuz maalesef.

-Metrekare olarak kral dairesinde kalmıyorsanız “dar alanda kısa paslaşmalar” mevzu bahis.

-Arkadaşlarınızla birlikte gidecekseniz gece aynı yerde takılalım, bir sohbet edelim rahat rahat diyemezsiniz. Ayrı odalarda takılıyorsunuz.