Gazete Vatan Logo

Tarladan eve sanal manavlar

Sağlıklı beslenme ve yaşama isteği, kent insanını internet üzerinden çiftlik hayatıyla tanıştırdı. Bu çiftliklerin ürettiği ürünleri online sipariş vermek için herkes kuyruğa giriyor. Türkiye aslında tam bir tarım cenneti. Ama bu fırsatı değerlendiren ve doğal ürün yetiştirenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. İşte kendi imkanlarıyla kurulmuş ve internette satış yapan çiftlikler...

Anadolu’daki üreticilerin kendi ürünlerini internet üzerinden satıyorlar. E-ticaretle üreticiden tüketiciye doğal gıdalar almanın avantajları çok, arada aracı komisyonu olmadığı için fiyatlar hesaplı, ürünler dalından koparıldıktan 24 saat sonra sofranızda oluyor. Türkiye, Finike’den portakal, Anamur’dan muz, Kars’tan gravyer peyniri ve kaz eti, Kırklareli’nden sucuk siparişleri online olarak veriyor.

Finike portakalının yolculuğu

portakalbahcem.com

Finike Ovası kusursuz mikro kliması, alüvyonlu toprak yapısı ve doğal su kaynakları ile dünyanın en kaliteli narenciyelerinin yetiştirildiği ova. Portakalbahcem.com sitesi Finikeli narenciye üreticisi Mete Apaydın tarafından kurulmuş. Meşhur Finike portakalları online olarak tüm Türkiye’ye ilk elden satıyor. Özel bir paketleme ve sunum şekli geliştirip 2012 yılı sonunda portakalbahcem.com sitesini açıp satışa başlamış.

24 saat sonra sofranızda

Apaydın internetten satışın çok hızlı olduğunu, e-ticaretin tüketici ile üreticinin bir aracı olmadan buluştukları bir platform olduğunu söylüyor. “Ürünlerimizde tazelik son derece önemli. Bekleme süresi uzadıkça meyveler de su kaybediyor ve besin kaybı oluyor. Büyük şehirlerde ürünler genelde hasat edildikten sonra 5-6 gün içerisinde pazara çıkar. Biz 24 saat önce dalında olan meyveyi sofranıza getiriyoruz” diyor.

Japonya’dan sipariş VAR

Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye’nin her iline sipariş gönderiyorlar. Sitede “otomatik sipariş” diye bir seçenek var, bu siparişi bir kerede alıp ve her hafta otomatik olarak adrese gönderilmesini sağlıyor. Apaydın yurtdışından da sipariş aldıklarını, Japonya’dan bir kullanıcının siparişini İstanbul’da rahatsızlanan annesine gönderdiğini ekliyor. Finike portakalı, nar, mandalina başta olmak üzere, asitsiz olması nedeni ile yaşlılar ve küçük çocuklar tarafından tüketilmesi önerilen “şeker portakal” ve daha birçok çeşit portakal sitede satışa sunuluyor. Portakalbahçem’de satılan tüm ürünler iyi tarım uygulaması ile üretilmiş. Zirai ilaç uygulaması yapmadan doğal döngü ile ürünler yetiştirilmiş. Sitede satılan meyvelerin kilo fiyatı 2 TL ile 5 TL arasında.

700 dönümde doğal tarım!

ipekhanim.com

12 Eylül döneminde öldürülen TRT İstanbul Radyosu Prodüktörü, gazeteci-Yazar Ümit Kaftancıoğlu’nun kızı Pınar Kaftancıoğlu’nun 16 yıl önce kurduğu çiftlik. Aydın-Nazilli’de 700 dönüm arazide doğal tarım yapılıyor. Tarlalarda ve üretimde köylüler çalışıyor. Ürünler organik değil, ama eskiden kalma doğal yöntemlerle üretim gerçekleşiyor. Sebze ve meyve Beydağı’ndaki rakımı yüksek yaylalardaki arazilerde yerli tohumlarla üretilip satılıyor. Toprak köydeki ineklerin gübreleriyle besleniyor. En ufak bir koruyucu kullanılmıyor. Ürünler bekletilmiyor. Eve gelen sebzelerin tamamı en fazla bir gün önce koparılmış oluyor. İnternet üzerinden satışların yüzde 90’ı İstanbul, İzmir ve Ankara’ya yapılıyor. Doğu’da özellikle kuru bakliyat gönderiyoruz. Siparişler haftanın 2-3 günü kargo ile gönderiliyor. Et ürünleri satışı yok. Önce ye sonra öde sistemi var. Yani ödemeyi sipariş alıcının eline geçtikten sonra kabul ediliyor. Önce siparişler geliyor hatta tadına bakıp bir-iki yemek yaptıktan sonra banka havalesi ile ödeme yapılıyor. Sipariş 24 saatte teslim ediliyor. Her gün sipariş kabul ediyorlar. Haftanın üç günü de koliler gönderiliyor. Listelerinde 400 çeşit ürün var. Sezen Aksu, Nil Karaibrahimgil, Tuvana Büyükçınar, Murat Evgin, Yalın, Zeki Demirkubuz gibi isimler internet üzerinden alışveriş yapıyor. Ayrıca kabineden birçok bakanın da tercihi İpek Hanım Çiftliği.

Beyaz yakalıların tercihi

tarladaneve.com

Galatasaray Liseli Burak Gürdal’ın kurduğu “Tarladan Eve” ürettikleri ürünleri internet üzerinden de satıyor. Ürünler Manisa Gördes’teki 750 dönüm arazide organik tarım yaptıkları tarlalardan geliyor. İnternet siparişleri haftalık paket olarak gönderiliyor. O hafta ne çıkarsa o satılıyor, mevsim dışı ürün yok. İnternette İstanbul ağırlıklı satış var. Daha çok “beyaz yakalılar” satın alıyor. 40 yaş altı, çocuk sahibi, gelir düzeyi yüksek bir e-ticaret profili var. Haftalık 150 düzenli müşterileri var. Hamile kadınlar ve yeni doğum yapmış anneler de interneti üzerinden çokça sipariş veriyor. Her gün sipariş alınıyorlar, teslimatlar ise çarşamba, cumartesi ve pazar günleri yapılıyor. Haftalık sebze meyve kutusu 100 TL. Sebze ve meyve fiyatları ise 4 TL ile 10 TL arasında değişiyor.

Kars’tan bir tıkla kaz geliyor

karsbali.net

Kars’ta mandırası olan Erdal Çebi’nin kurduğu site. Tüm ürünler doğal, fabrikasyon ürün yok. Erdal Bey, “Bize İstanbul’dan yarım kilo peynir siparişi veren de var ayıp olmasın diye gönderiyorum. Kargo ücreti iki katı. Sonra arayıp daha fazla sipariş veriyorlar. Siparişlerden kargo parası almıyoruz. Başta İstanbul olmak üzere Trabzon, Samsun, İzmir, Ankara’ya sipariş gönderiyoruz. Ekim-Şubat arası Kars kazı siparişleri de oluyor. Balımız da il tarım müdürlüğünden tahlili yapılmış güvenli bal” diyor. Ürünlerin fiyatları ise; Kars gravyeri kilosu 35 TL, Kars kaşarı 18 TL, kaz 100 TL, organik Kars balı 60 TL, Kağızman kömesi 15 TL, kete 6 TL, kızılcık ekşisi 15 TL.

İngiltere’ye kekik gönderiyor

rasayana.com.tr

1986 yılında Antalya’da küçük bir bahçe ile temelleri atılan Rasayana, aslında bir şifalı bitki çiftliği. 1999 yılında organik üretim sertifikası alan çiftlikte ağırlıklı olarak şifalı bitkiler, çaylar ve kişisel bakım ürünleri üretiliyor. Rasayana’da tıbbi ve aromatik bitkiler, baharatlar, narenciye ürünleri, sebze ve meyve yetiştiriliyor ve yapılıyor. Doğu Anadolu’dan verilen internet siparişlerinde sağlıkla ilgili soğuk pres organik yağlara yoğun talep var. Özellikle nar çekirdeği yağı en popüler ürün. İstanbul ve Ankara’dan da bebekler için tahıl karışımı gibi ürünler talep görüyor. Almanya, Danimarka ve İngiltere’ye de kekik, isot, nane, rezene, kimyon, gül çiçeği gibi siparişler gönderiyorlar. Haftada ortalama 150 kadar sipariş kargo ile gönderiliyor, teslimatta kredi kartı ile ödeme yapılıyor.

Türkiye’nin gurme lezzetleri burada

lokum.com

Yemeksepeti markası olan Lokum.com Türkiye’nin her yöresinin ve farklı ülkelerin en özel ürünlerini Mehmet Yaşin rehberliğinde, ait oldukları bölgelerden temin ederek, ilk günkü tazeliğinde kullanıcılarına ulaştırıyor. Toplamda 600’den fazla ürünün sunulduğu sitede en çok ilgi gören ürünleri, sucuk, pastırma, füme et çeşitleri çokça tercih ediliyor. Tokat’ın bez sucuğu, Kayseri’nin kuşgömü pastırması ve İtalya’nın karabiber ile kaplanmış salamı favori lezzetler arasında yer alıyor. Sitede 69 çeşit peynir ve 100 çeşit organik ürün de online olarak satılıyor.

Anamur muzu bir günde evinizde

organikmuz.com

Behçet Kahvecioğlu’nun kurduğu organikmuz.com sitesi’nde ürettikleri organik Anamur muzları satılıyor. “İstanbul’dan çok talep var. Haftada 200 kilo sipariş geliyor. Organik muzun kilosu 3 lira, arada aracı yok. Aynı muz pazarda 7 liraya satılıyor. kargo ile 1 günde Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz.”

Atatürk Orman Çiftliği’nin sütü

aocsatismagazasi.com

AOÇ’nin aocsatismagazasi.com sitesinden de online alışveriş yapılıyor. Özellikle AOÇ’de üretilen keçi sütü ürünlerine büyük talep var. Süt ve yoğurt ürünleri yalnızca Ankara’da sipariş kabul ediyor. Diğer tüm ürünler ise tüm Türkiye’ye kargo ile gönderiliyor.

Kırklareli’nden online meşe balı

palivorciftligi.com

Kırklareli’nde bulunan Palivor Çiftliği’nin ürünleri de internette oldukça talep gören doğal ürünlerden. Doğal ortamda yetişen danalardan imal edilen sucuk 39 TL’den satılıyor. Yine çiftlikte imal edilen keçi kavurma 64 TL, meşe balı 49 TL, keçi yoğurdu ise 15 TL. .

Denizli’den yanık yoğurt

egeurunleri.net

Ege ürünleri.net sitesi Ege bölgesi ürünleri online satılıyor. En çok talep Denizli’nin yanık yoğurduna var. Koyun ve keçi sütünden yapılan kanık yoğurt özellikle kış aylarında Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor. Kilosu 11 TL.

Haberin Devamı