Gazete Vatan Logo

Tanzanya canavarı

Müteahhitlik sektöründe bir Afrika ülkesi ilk kez liderliğe yerleşti. Yapı Merkezi’nin 3.1 milyar dolarlık proje üstlendiği Tanzanya, Suudi Arabistan ve Rusya’yı geçti.

Tanzanya canavarı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türk müteahhitlik sektörünün tarihinde ilk kez Afrika ülkesinin ilk sıraya yerleştiğini belirterek, “2017’de Tanzanya’da 3.1 milyar dolarlık iş alındı” dedi.

Ekonomi Bakanlığı ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) iş birliğiyle DEİK organizasyonunda düzenlenen Türkiye-ECOWAS Ekonomi ve İş Forumu’nda konuşan Olpak, Türk müteahhitlik şirketlerinin geçen yıl uluslararası pazarda 14.7 milyar dolar tutarında 241 proje üstlendiğini belirtti.

Aslanlar hikayesini yazmalı

DEİK Başkanı, şunları kaydetti: “Uluslararası arenada 45 yıldan fazladır projeler üstlenen Türk müteahhitlik sektörünün tarihinde ilk kez bir Afrika ülkesi ilk sıraya yerleşti. Tanzanya, Türkiye’nin geleneksel pazarları olan Rusya, Türkmenistan, Libya, Suudi Arabistan’ı geride bıraktı. Mozambik de benzer şekilde Türk müteahhitlerin yüksek pay aldığı 10 ülkeden biri oldu. Müteahhitlik sektörümüz, orta vadede Sahraaltı Afrika’yı yeni hedef pazar olarak belirlemiş gibi görünüyor.”

Haberin Devamı

Olpak, şöyle devam etti: “İnşaat ve enerji sektöründe gereklilikler artıyor. Altyapı gereklilikleri ve tüketim de buna bağlı olarak değişiyor. Tarım teknolojilerimizin Afrika’da uygulanması da rahatlıkla mümkün. Gıda güvenliği alanında da çok ciddi bir potansiyel var. Bir Afrika atasözü der ki, ‘Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça avcıların hikayelerini dinlemek zorundayız.’ İşte tam da bu sebeple, Afrikalı dostlarımızla birlikte kendi hikayemizi yazmak zorundayız.”

3.1 milyar $’lık hızlı tren ihalesi
Yapı Merkezi, Tanzanya’dan 2 dev ihale kazandı. Şubat 2017’de Portekizli ortağı ile 1.2 milyar dolarlık yüksek hızlı tren işini alan Yapı Merkezi, aynı projenin 1.9 milyar dolarlık ikinci etabını tek başına üstlendi. Buna göre Yapı Merkezi, Dar es Salaam-Morogoro ile Morogoro-Makutupora arasına hızlı tren hattı kuracak.
241 proje kazandılar
- Türk müteahhitlik firmaları 2017 yılında uluslararası pazarda 14.7 milyar dolar tutarında
241 proje üstlendi. Bu dönemde en fazla iş üstlenilen ülkeler; Tanzanya (% 17.3), Suudi Arabistan (% 14.1), Rusya Federasyonu (% 12.1), Birleşik Arap Emirlikleri (% 9.1), Kazakistan (% 7.4), Irak (%6.9), Cezayir (% 6), Gürcistan (% 5), Katar (% 2.8) ve Mozambik (% 2.5) oldu.
- Geçtiğimiz dönemde Tanzanya’nın yeni bir pazar olarak ön plana çıktığı, Kazakistan ve Gürcistan’ın performanslarını yeniden yükselttiği görüldü.

Haberin Devamı