Gazete Vatan Logo

Takviye asker gidecek İHA’lar denetleyecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Soçi mutabakatıyla İdlib’in sınırları korunacak. 15-20 kilometre derinliğindeki alan, ağır silahlardan arındırılacak. Siviller kalacak, terörist gruplar çıkartılacak, bölgeyi İHA’lar denetleyecek

Takviye asker gidecek İHA’lar denetleyecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Ürdün Dörtlü Bakanlar Toplantısı’nın ardından Soçi’de varılan İdlib mutabakatı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu:

HERKES YERİNDE KALACAK: Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın liderliğinde çok çaba sarf ettik. İkili düzeyde hem İran ile hem Rusya ile hem de üçlü düzeyde Türkiye-İran ve Rusya olarak. En son Soçi’deki zirvede bir çözüm bulduk. Bu mutabakat zaptına göre, şu andaki İdlib bölgesinin sınırları korunacak. Buranın statüsünde herhangi bir değişiklik olmayacak. Tüm insanlar yerinde kalacak. Bu bölgeye saldırı olmaması ve rejimin İdlib bölgesine girmemesi için gerekli tedbirleri Rusya alacak.

HAFİF SİLAHLAR KALACAK: İdlib sınırlarında 15-20 kilometre derinliğinde bunlar Rusya ve Türkiye’nin teknik ekiplerinin sahada yapacağı çalışmalar neticesinde belli olacak, nerede 15, nerede maksimum 20 olacak. Buralar ağır silahlardan arındırılmış bölge olacak. Yani burada muhalefet kalacak, sivil insanlar kalacak. Buradan sadece terörist gruplar çıkartılacak. Burası tank, roketatar gibi bazı ağır silahlardan temizlenecek ama bazı ılımlı muhalif güçlerin elindeki diğer hafif silahlar kalacak. Ilımlı muhalefet yerinde kalıyor ki bu çok önemli. Ateşkes sağlanıyor. Buraya kimse saldırmayacak ama buradan da tabii, başka yerlere de taciz olmayacak.

Haberin Devamı

15 EKİM’DE AĞIR SİLAHLAR ÇIKACAK: 15 Ekim itibarıyla örneğin, bu ağır silahlar, bu silahtan arındırılmış bölgeden çekilecek. Yine ekim ayı içinde alınması gereken diğer tedbirler de alınacak. Bu şekilde İdlib çatışmasızlık bölgesini muhafaza edeceğiz. Ateşkesi durduruyoruz. Bu, Suriye’nin siyasi çözümü için çok önemlidir. Eğer burası da gitseydi muhalefet diye de bir şey kalmayacaktı. Kalıcı bir siyasi çözüm için muhalefet ile rejimin müzakereleri sürdürmesi gerek. En son anayasa komisyonunun da kurulma amacı budur.

RUSYA’YLA ORTAK DEVRİYE: İdlib sınırı etrafında Rusya ve Türkiye müşterek, eş güdümlü devriye gezecek. İnsansız hava aracıyla denetleme olacak. Bizim ve Rusların insansız hava araçları buralarda olacak. Her bakımdan buranın sınır boyunca denetimini yapacağız. Rejimin de buraya saldırısı olmayacak. Yani devriyelere insansız hava araçları da katılacak. Tabii bunun için bizim buraya ilave asker takviyesi de yapmamız lazım. Yine, 12 gözlem noktamız da kalacak.

Haberin Devamı

M4 ve M5 otoyolları açılacak

Bu yıl sonuna kadar bu bölgenin ticareti için önemli olan M4 ve M5 otoyolları da trafiğe açılacak. Gerekli tedbirler alınacak. Bu, tüm Suriye halkı için de önemlidir, bu bölgedeki halkın ürettiği ürünlerin diğer bölgelere gitmesi bakımından da önemlidir.

Çavuşoğlu, Pompeo ile İdlib’i konuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefonla görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu ve ABD’li mevkidaşı Pompeo, telefonda Rusya’da imzalanan İdlib mutabakatını da konuştular.