Gazete Vatan Logo

Taksit sınırlaması 1 Eylül’de başlıyor

Vatandaşın uzun dönemli borçlanmasını önleyecek taksit ve kredi düzenlemesi 1 Eylül’de yürürlüğe giriyor. Yeni dönemde kuyumda taksit kalkarken, elektronikte vade 3 aya indirildi. İhtiyaç kredisinde taksit 36 ayla sınırlandı.

Taksit sınırlaması 1 Eylül’de başlıyor

Finansal istikrarın güçlendirilmesi, makroekonomik dengelenme sürecinin desteklenmesi ve vatandaşın uzun vadeli borçlanmasını önlemek amacıyla kredi kartında taksit sayısı ile ihtiyaç kredileri vadelere sınırlama geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) banka ve kredi kartları, borçların yeniden yapılandırılması, kredilerin sınıflandırılması konularına ilişkin yönetmelikleri Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek alımlar ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemeyecek.

Bu süre elektronik eşya alımlarında 3 ay, bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık ve konaklama ile ilgili harcamalarda 6 ay, sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay olarak uygulanacak.

Haberin Devamı

Elektronik ürüne fren

Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyum, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamayacak. Tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı, cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı aşamayacak. Yönetmelik 1 Eylül’de yürürlüğe girecek.

BDDK’dan swap’la dövize yeni hamle
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), (swap işlemleri) işlemler toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyeceğini duyurdu. BDDK’dan yapılan açıklamada bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurt içi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri işlemler toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının yüzde 25’ini geçemeyeceği kaydedildi. Analistler, 13 Ağustos’ta bankaların özkaynaklarının yüzde 50’si ile sınırlanan swap işlemlerinin, dünkü kararla daha da sıkılaştırıldığını belirterek, “Bu işlemler genelde yabancı yatırımcının TL pozisyon alımlarıyla ilgili. Dolayısıyla yabancının TL borç alıp, satış baskısı kurmasının önüne geçildi” dedi.
Her şirkete yeniden yapılandırma yok
BDDK’nın ‘Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınacak borçluların, mali durumlarının ve bu kapsamda borçlarının yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağının tespit edilmesi şart olacak. Bu tespitin yapılmasına ilişkin esas ve usuller Çerçeve Anlaşmaları’nda gösterilecek. Borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanamayacağına kanaat getirilen borçlular finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınamayacak. Çerçeve Anlaşma, Türkiye Bankalar Birliği tarafından Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği’nin görüşleri de alınmak suretiyle hazırlanacak.

Haberin Devamı