Gazete Vatan Logo

SUV’ların son kurbanı MPV’ler oldu

Avrupa’da en hızlı büyüyen segment olan SUV’lar Paris Otomobil Fuarı’na damgasını vurdu. 25 yeni modelle rekor kırıldı. SUV’lar karşısında hatchback ve sedanlar kan kaybetmeye devam ederken, bir dönemin popüler sınıfı ve geniş ailelerin tercihi MPV’ler son kurban oldu.

SUV’ların son  kurbanı MPV’ler oldu

Otomotiv dünyasında yaşanan SUV çılgınlığı hatchback ve sedan segmentini sallarken, bir sınıfı adeta yok etti. Geniş ailelerin tercihi MPV modeller Paris Otomobil Fuarı’nda kendine yer bulamadı. Bu akımın öncüsü Fransız markalar Renault, Citroen bile geniş ve yüksek boyutlarıyla öne çıkan MPV otomobilleri standlarında sergilemekten kaçındı. Sadece Mercedes-Benz yenilenen B-Serisi’ni tanıtırken, aracın alçaldığı ve boyutlarının A-Serisi’ne yaklaştığı görüldü.

Satış rakamları da MPV’lerin gövde gösterisi yapan SUV’ların son kurbanı olduğunu gözler önüne serdi. Jato verilerine göre, Ağustos’ta SUV’ların pazar payı yüzde 6.1 artarak, rekor seviye olan yüzde 35.7’ye çıktı. Geçen yılın aynı döneminde bu yüzde 29.6’ydı.

Ağustos’ta SUV satışları yüzde 57 artış gösterdi. MPV’lerin pazar payı da yüzde 5.9’a geriledi. Station wagon satışları durma noktasına geldi.

654 milyon euroluk Ferrari

FerrarI, İtalya’nın ‘Icona’ adı verilen sınırlı sayıdaki özel seri konseptlerinin ilk ikisini görücüye çıkarttı. 499 adet üretilecek Monza SP1 ve SP2’nin fiyatı 1.6 milyon euro olacak. Ferrari sadece bu iki modelden 654 milyon euro satış geliri elde edecek. Monza SP1 tek koltuklu, SP2 de 2 koltuklu olarak tasarlandı. Araçların kaputunun altında 810 beygir güç ve 720 Nm tork sağlayan 6.5 litrelik V12 motor yer alıyor. SP1 ile SP2 0’dan 100 km/s’ye sadece 2.9 saniyede ulaşıyor. 2 Ferrari’nin de tavanı ve ön camı yok.
Otomobilde robot dönemi
Renault, premium ve paylaşımlı robot araç modeli konsept EZ-ULTIMO’nun dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Konsept model, en fazla 3 yolcunun seyahat edebildiği rahat bir kabine sahip. Renault Grubu tarafından tanıtılan AEX kapsülü sayesinde multi-medya deneyimi ile şehri seyretmek mümkün oluyor. Yolcu, kabin içinde kendini evinde hissediyor. 4’üncü seviye otonom sürüş becerisine sahip EZ-ULTIMO, önündeki araç ile olan mesafesini ayarlayabiliyor ve şerit değiştirebiliyor. Takip merkezi ile bağlantısı sayesinde olağanüstü olaylara karşı kendini güvenli konuma alıyor.
Rekortmen SUV
Skoda, Paris’te yüksek performanslı Kodiaq RS modelinin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Kodiaq RS‘te 240 beygir güç üreten 2.0 lt dizel motor yer alıyor. Araç, efsanevi Nürburgring Nordschleife Pisti’nde yedi koltuklu SUV rekorunwu 9 dakika 29.84 saniye ile kırdı. Skoda, fuarda Kodiaq RS modelinin yanı sıra Vision RS konseptinin, Karoq’un Scout ve Sportline versiyonlarını da tanıttı.
Efsane geri dönüyor
SUV tutkunlarının merakla beklediği 3’üncü jenerasyon Suzuki Jimny ilk kez Paris’te sergilendi. 4 çeker teknolojisine sahip araçta 100 beygir gücünde 1.5 litrelik benzinli motor bulunuyor. Kompakt boyutlarıyla şehir içinde hayatı kolaylaştıran yeni Suzuki Jimny, hem asfalt hem de arazi kullanımında tüketicilere hitap ediyor.
Asyalı istilası
Asyalı üreticiler Avrupa’da SUV modelleriyle öne çıktı. Çinli üretici GAC Group ABD’den sonra bu kez Avrupa’ya çıkarma yaptı. Çinli marka SUV modeli GS5 ile Enverge’yi tanıttı. Vietnam’ın ilk yerli otomobil markası VinFast de Pininfarina imzalı SUV’unun dünya prömiyerini gerçekleştirdi.
‘Feda’ zamanı
Toyota Türkiye, yüzde 70 daralan otomotiv pazarını canlandırmak adına yeni bir kampanyanın müjdesini verdi. Şirket başta Corolla olmak üzere birçok modelde 13 bin 800 TL’ye varan indirim uyguluyor. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Bütün sektör zam yapmaya hazırlanırken biz tersini yapıyoruz. Toyota olarak elimizi taşın altına koyduk” dedi.
Beckham’lı lansman
Paris’te dünyanın en ünlü futbolcularından biri olan David Beckham, Vietnam’ın yerli otomobili olan ve Vingroup tarafından üretilen VinFast’in marka elçisi oldu. Lansman sırasında tüm gözler VinFast’in standına çevrildi.
Yeni model rekoru
Yaklaşık 50 dünya ve Avrupa lansmanının yapıldığı Paris’te 25 yeni SUV modeli ilk kez görücüye çıktı. Bir bakşa deyişle tüm yenilikleri yarısını SUV ve crossover’lar oluşturdu. Bu da rekor yeni SUV modeli olarak tarihe geçti. Merceres-Benz’in elektriklisi EQC, yenilenen Mercedes GLE, makyajlı Q3, Suzuki Jimny, Suzuki Vitara, yenilenen Toyota RAV4, BMW’nin önemli silahı X5, Tesla’ya rakip olacak elektrikli Audi E-Tron, Audi SQ2, Citroen C5 Aircross, D7 Crossback, DS3 Crossback, hidrojenle çalışan Hyundai Nexo, Peugeot 3008 Hybrid, Honda CR-V Hybrid, Lexus UX, yeni Renault Kadjar, yeni Porsche Macan, Çinli GAC, Vietnam’ın ilk yerli markası VinFast, Seat SUV ailesinin 3’üncü üyesi Tarraco, Skoda Karoq RS, Skoda Scout ile Karoq Sportline büyük ilgi gördü.
Yeni serilerle devam
2018 Paris Otomobil Fuarı’na katılan Mercedes-Benz Türk Otomobil Grubu İcra Kurulu Üyesi Şükrü Bekdikhan, “Premium kompakt sınıfta yeni A-Serisi ile başlattığımız değişimi ve başarıyı, 2019 yılının Şubat ayında A-Serisi Sedan ve Mart ayında yeni B-Serisi ile sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı