Gazete Vatan Logo

Suudiler’den İsrail’e destek

İstanbul’daki Kudüs zirvesine en düşük düzeyli katılımı gerçekleştiren Suudi Arabistan, Filistinli milyarder işadamı Sabih el Masri’yi tutukladı. Suudi Dışişleri Bakanı da, ‘İsrail’le diplomatik ilişki için yol haritamız var’ dedi

Suudiler’den İsrail’e destek

Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın dizginleri ele aldığı Suudi Arabistan’ı ziyaret etmek bölgenin nüfuzlu isimleri için çok riskli bir hal aldı. Bu kez Filistin kökenli, Ürdün ve Suudi Arabistan vatandaşlıkları bulunan milyarder işadamı Sabih el Masri’nin iş toplantısı için gittiği Riyad’da tutuklandığı haberi geldi. Ürdün merkezli Arap Bankası Başkanı Sabih Masri’nin Veliaht Prens’in Suudi Arabistan’da prensler ve bakanlar dahil yüzlerce kişiyi gözaltına aldığı yolsuzluk operasyonlarının ardından bu ülkeye ilk kez giriş yaptığı belirtildi. Ürdün Kralı Abdullah’la yakın ilişkileri olduğu bilinen Masri’ye Riyad’a gitmeden önce yakınları tarafından gitmemesi yönünde uyarılar yapıldığı öğrenildi. Riyad’dan Amman’a dönmek için havaalanına giderken gözaltına alınan Filistinli işadamı, çarşamba günkü banka yönetim kurulu toplantısına katılamadı.

Karşılıklı jestler

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir de Filistin ve İsrailin mevcudiyeti konusunda bir uzlaşmaya varıldığı takdirde Riyad’ın İsraille tam diplomatik bağ kurmak için bir yol haritalarının olduğunu söyledi. France 24 televizyon kanalına verdiği bir röportajda konuşan al-Jubeir krallığın İsraille herhangi bir ilişkisi olmadığını, İranın bölgede artan etkisinin iki ülkeyi de ilgilendiren ortak bir endişe olmasına rağmen Tel Aviv ile herhangi bir diplomatik bağ olmadığını söyledi. Kasım ayı ortalarında Lübnanda günlük bir gazete al-Akhbar al-Jubeirden Veliaht Prensi Mohammed bin Salman’a İsraille ilişkilerin normalleşmesini planlandığı tarihsiz bir mektup yayınlamıştı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda İsrail ordusunun kumandanı General Gadi Eizenkot bir röportajında Suudi Arabistanla İrana karşı mücadle konusunda istihbarat paylaşmaya hazır olduklarını söylemişti. Jubeir Trump yönetimine de övgü göndererek ‘Trump hükümetinin İsrail ve Araplar arasında barışı sağlamak konusunda ciddi olduğuna inanıyoruz’ diye konuştu.