Gazete Vatan Logo

Survivor'dan sonra yeniden doğdum

Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Şahika Ercümen, Survivor mücadelesinden yenilenerek döndü. Ercümen yakında kendi sağlık pogramını sunmaya hazırlanıyor

Survivor'dan sonra yeniden doğdum

14 haftalık Survivor macerasından sonra medeniyete geri dönmek nasıl?

14 hafta sonra adeta yeniden doğmuş gibiyim. Aile hasreti, özgür olamamak ve insanlarla mücadele etmek beni en zorlayan faktörlerdi. Fakat hep zorlukların bizi güçlendirdiğine inanmışımdır. Bu zorluklar da beni çok kuvvetlendirdi. Daha güçlü daha derin ve daha sabırlı bir ben olarak geri döndüm. Bu programa katılmama karşı olan çok fazla insan vardı. Orada benim de öfkeli agresif birine dönmemden korktular belki ama ben neysem hep o oldum. Şartlar beni değiştirmedi. Şimdi herkes iyi ki gitmişsin diyor.

Bu süre içinde bir yaşam mücadelesi vermek sana neler kattı neler götürdü?

Bazen her şey o kadar çok üzerime geliyordu ki kendime hep, burayı bir eğitim kampı gibi düşünmem gerektiğini söylüyordum ve bol bol nefes çalışması yapıyordum. Bunlar sakin kalabilmemi sağladı. Fiziksel olarak parkurlar zor fakat bu yarışmanın en büyük zorluğu psikolojik tarafı. Sinirleriniz çelik gibi olmalı. Açlık beni fazla zorlamadı. Özellikle dalış öncesi saatlerce aç kalmam gerekiyor ve bu duruma alışkınım. Ayrıca hemen hemen her gün su altında zıpkınla balık yakalıyordum hatta arkadaşlarımla bile paylaşıyordum.

Haberin Devamı

En çok özlediğin şeyler ve geldiğinde ilk yaptıkların neler oldu?

Elendikten sonra bir süre kendimi toparlamak için herkesten uzak kaldım. Ailemi ve dostlarımı çok özlemiştim. Havalimanından doğru yemeğe gittik.

Survivor'a katıldığın için hiç pişmanlık duydun mu?

Yaptığım hiçbir şeyden hiç pişman olmadım. Başımıza gelen her şey bir tecrübe. Oradan keşkelerim olmadan, kişiliğimden ödün vermeden kalp kırmadan geldiğim için mutluyum.

Herkes adadan onlarca kilo vererek döner, sen sanırım kilo alıp dönen tek kişisin. Bu nasıl oldu?

Yarışmanın en çok kilo veren kadını benim her gün balık için denizdeydim fakat kadınlar önce kilo veriyor sonra ise metabolizmamız yavaşlıyor. Hormonal değişmeler oluyor ve kas kayıpları başlıyor. O yüzden kilo almaya başlıyoruz. Son haftalarda kilo vermem durmuştu. Yarışmadan sonra ilk hafta her gün yarım kilo aldım şimdi diyetteyim.

Haberin Devamı

Yarışma öncesi ve sonrası kilo değişikliğin nasıl oldu?

Yarışmada 7 kilo verdim. Dönüşte 1 haftada geri aldım. Burada aç kalınarak yapılan diyetlere de değinmek lazım. Sağlıksız ve sürdürülebilirliği yok. Aç kalarak zayıflamaya çalışılırsa yemeye başladığınızda hızlı şekilde kilo alınıyor.

Sınırlarımı keşfediyorum

İnsan sevdiği şeyi yapınca yorulsa da pes etmiyor. Aksine düşse bile kalkma gücünü kendinde bulabiliyor. Hayallerinize ve kendinize inanmak ise başarı yolundaki en önemli motivasyonunuz. Yaptığım spor bana sınırları zihnimin koyduğunu ve limitlerin aşılabileceğini öğretti. Bende her gün kendi sınırlarımı aşmaya ve yeni limitlerimi keşfetmeye çalışıyorum.

Yeni sporcular yetiştireceğiz

Peki şimdi neler yapıyorsunuz, yapılacaklar listesinde neler var?

Ülkemizin bayrağını yine dalgalandırmak için antrenmanlara başlayacağım. Yeterli desteği bulabilirsek dalışla ilgili iddialı bir rekor denememiz olacak. Ama benim için en az rekorlar kadar önemli olan bir konu da sosyal sorumluluk projeleri. Son Dünya Rekoru denemesinde nefesimi Turkuaz'ın Çocukları için tutmuştum. Şehitlerimizin bize emaneti olan 100 çocuğa tüm eğitim hayatları boyunca maddi manevi destek sağlanan bir proje. Ülkemizi Dünyada Doğal Taş sektöründe temsil eden sponsorumuz hem Dünya Rekoru Denemesine hem de çocuklara destek oldu. Kendi yaşamımı da spora borçluyum ve görmek istediğim değişimlerin bir parçası olmak benim için çok kıymetli.

Haberin Devamı

Başka projeleriniz neler var?

Dünya Rekoru denemesi dışında da birçok hayalim var. Sağlıklı yaşam okulu gibi bir projem var. Sağlıklı beslenme dalış ve nefes üzerine. Burada yeni sporcuların yetişmesi ve bu sporu deneyimlemek isteyenler için yaz boyunca dalış eğitimleri vereceğiz. İlk eğitimimiz Temmuz da Kaş'ta. Bunun dışında mesleğim diyetisyenlik ile ilgili girişimlerim var. Bir sağlıklı beslenme televizyon programı hazırlığındayız.