Gazete Vatan Logo

Sürücüsüzlerin şovu

67’nci Frankfurt Otomobil Fuarı, ‘Gelecek şimdi’ sloganıyla 12 Eylül’de kapılarını açacak. Frankfurt’ta otonom yani kendi kendine gidebilen araçlar, konseptler, elektrikli ve hibrit modeller şov yapacak. Fuarın en renkli konukları Facebook ve Google olacak

Sürücüsüzlerin şovu

Otomotiv dünyasının en önemli fuarlarından biri olan Frankfurt Otomobil Fuarı için geri sayım başladı. 67’ncisi gerçekleştirilecek IAA Frankfurt Fuarı, 12 Eylül tarihinde basın mensuplarına kapılarını açacak ve 24 Eylül’e kadar otomobil tutkunları tarafından ziyaret edilebilecek. Ancak geçen yıl Detroit Motor Show, Paris Otomobil Fuarı ve İstanbul Autoshow’da yaşandığı gibi Frankfurt’ta da önemli markalar olmayacak.

Paris ile 2 yılda bir dönüşümlü olarak düzenlenen Frankfurt Otomobil Fuarı’na 10 marka katılmama kararı aldı. Frankfurt Fuarı’nda; Alfa Romeo, DS, Fiat, Infiniti, Jeep, Mitsubishi, Morgan, Nissan, Peugeot ve Volvo yer almayacak. Böylelikle Frankfurt iyiden iyiye Alman devlerin şovuna sahne olacak. Premium markalar Mercedes, BMW, Audi ile Volkswagen Grubu’nun Frankfurt’ta gövde gösterisi yapması bekleniyor. Yılın son önemli otomotiv organizasyonunda, yaklaşık 100 yeni modelin dünya prömiyeri gerçekleşecek. Fuara 1.000 şirket katılacak.

Çinliler geliyor

Fuarda özellikle elektrikli ile hibrit araçlar, otonom yani sürücüsüz gidebilen otomobiller ve Avrupa’da çok hızlı büyüyen sınıf olan SUV’ların şov yapması bekleniyor.

Haberin Devamı

Fuarda; BMW 6 Serisi GT, yeni X3, yeni i3, hibrit i8’in rodster’i, konsept X7, Çinli Chery’nin Avrupa normlarına uygun SUV’u, Ferrari’nin en ucuz modeli olacak Portofino, Hyundai’nin Türkiye’de üretmek üzere arasında tercih yapacağı iki SUV modelinden biri olan Kona, Bentley Continental GT, Mercedes’in ilk pick-up’ı X, elektrikli Mercedes EQ, Seat’ın yeni SUV’u Arona, 3’üncü jenerasyon Porsche Cayenne, Volkswagen’in yeni tasarım çizgisini taşıyan Polo ile küçük SUV T-Roc sergilenecek.

Konuşan Smart

Smart, Frankfurt’ta otonom modeli Smart Vision EQ’yu ilk kez sergileyecek. 2030’da yollara çıkması planlanan bu şirin elektrikli otomobil, yüksek teknolojisiyle öne çıkıyor. Aracın ön tarafında bulunan geniş ekran sayesinde sürücü mesaj verebilecek, Instagram’dan fotoğraf paylaşabilecek, Tweet atabilecek. İki kişilik Smart Vision EQ, özellikle kalabalık ve yoğun trafiğe sahip şehirlerde hayatı kolaylaştıracak. Hatta Smart okuldan çocukları alıp, eve bırakabilecek. Daimler’in 2022’ye kadar 10 elektrikli modeli piyasaya sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Geleceğin Kia’sı

KIa, Frankfurt’ta küçük crossover’ı Stonic ile Ceed’in yeni tasarımıyla ilgili ipuçları veren konseptini ilk kez sergileyecek. Fuarda hibrit Honda CR-V, Jaguar E-Pace, elektrikli MINI de yer alacak.
Yerli C-HR için süper konsept
Toyota, Frankfurt Otomobil Fuarı’na yenilikleriyle damgasını vurmaya hazırlanıyor. Toyota, Türkiye’de üretilen ve tüm dünyada önemli satış başarısına ulaşan C-HR modelinin yeni konsepti C-HR Hy-Power’ı ilk kez bu fuarda sergileyecek.
Marka aynı zamanda efsanevi SUV modeli yeni Land Cruiser’ın örtüsünü de yine ilk kez Frankfurt’ta kaldıracak.
Toyota ayrıca Frankfurt Fuarı’ndaki standında performans modeli Yaris GRMN ve kişiselleştirme özellikleri sunan yeni Auris Touring Sport Freestyle’ı da tanıtacak.
Doktor Skoda
Skoda, IAA Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tamamen elektrikli ve otonom konsepti VISION E’yi tanıtacak. VISION E, markayı dijital geleceğe bir adım daha yaklaştırırken, araç içinde farklı bağlantı imkanları sunarak bu konuda da öncülük ediyor. Skoda’nın elektrikli araçlarında kullanacağı tasarım dilinin belirgin özelliklerini taşıyan VISION E, birbirinin tam zıt yönünde açılan kapıları, ortada B sütununun bulunmamasıyla dikkati çekiyor.
Araçtaki kameralar, sürücünün hareketlerini ‘Eye Tracking’ adı verilen ve göz kontrolü sağlayan sistem yardımıyla sürekli denetleyerek, tepkilerinin yerinde olup olmadığını saptıyor. ‘Sürücü Uyarı Sistemi’ de yorgunluk saptadığı anda sürücüyü uyarıyor. VISION E, aynı zamanda dijital doktor fonksiyonuna sahip. Araç, sürücünün kalbinin yavaşladığını fark ederse, sağlık problemleri yaşadığını anlayarak otomatik olarak aracı durdurabiliyor.
VISION E toplam gücü 306 beygiri bulan ve 4 tekerleğe yerleştirilen elektrikli motorlarla
500 kilometre yol katedebiliyor.

Haberin Devamı