Güzellik adası: Korsika

Napolyon’un da doğum yeri olan Korsika’nın bir diğer adı da “Güzellikler Adası.” Korsika bu lakabı fazlasıyla hak ediyor.

Korsika Akdeniz’de bir ada. 1975’te Fransa’ya bağlanmış. Akdeniz’deki konumu ve enfes tabiatı nedeniyle tarih boyunca birçok farklı uygarlığın istilası ve yönetimi altında kalmış. Korsikalılar sadece on dört yıl bağımsız bir devlet olarak yaşayabilmişler. Bu durum adanın mimarisine, kültürüne ve mutfağına bir zenginlik olarak yansımış.
8 bin 680 km2’lik yüzölçümüyle Korsika, Akdeniz’de bulunan adalar arasında, Sicilya, Sardunya ve Kıbrıs’tan sonra, en büyük dördüncü ada. Büyük bir ada olmasının yanı sıra, hem deniz tatili yapabileceğiniz hem de adanın neredeyse her bölgesi kültürel ve tarihi zenginliklere sahip olduğundan Korsika öyle birkaç günlüğüne ziyaret edilecek bir yer değil. En az bir haftalık bir seyahat planlamanızı öneririm. Ayrıca birçok farklı kumsalda denizin keyfini çıkarırken daha çok yer gezebilmeniz için seyahatinizin yarısını adanın kuzeyinde, diğer yarısını ise güneyinde konaklayarak geçirmenizi tavsiye ediyorum. Ada içinde toplu ulaşım pek yaygın olmadığından, araba kiralayarak zamanınızı verimli kullanabilirsiniz.
Dört mevsim sizi çağıran doğa ve iklim
Fransız yazar Guy de Maupassant Korsika’yı denizde bir dağ diyerek tanımlamış. Denizin üstünde yükselen bu görkemli dağ haline, kültürel zenginliği, Akdeniz iklimi ve doğası da eşlik edince ada dört mevsim ziyaretçi çeken bir coğrafyaya dönüşmüş. Adanın yaklaşık yüzde 66’sını dağlık alan, yüzde 20’sini ise ormanlar oluşturuyor. Dağlık bir yapıya sahip olduğu için yazın 30°C’nin üzerine çıkmayan, kışın ise yine dağlar nedeniyle korunaklı kalarak sıcaklığını muhafaza edebilen bir iklim ve fiziki özelliğe sahip. Yine de ada yazları daha kalabalık oluyor. Benim gibi sakinliği ve kalabalıklardan uzak bir tatili tercih edenler için ideal zaman yaz ayları dışındaki zamanlar. Korsika, adanın yerlileri tarafından “Güzellik Adası” (L’ile de Beauté) diye adlandırılıyor. Adada gezebileceğiniz yerlerin başında adanın kuzeyinde Bastia şehrinde bulunan ve 18. yüzyıldan kalma evlerin yer aldığı eski şehir geliyor. Dar sokakları tarihin içinde yolculuk yaptırırken fotoğrafçılar için görsel hikayeler sunuyor. Nadir bulunan hayvan ve bitki çeşitliliğinin korunduğu, adanın yüzde 40’nı kaplayan Korsika Doğal Parkı görmeniz gereken yerlerden biri.
Güzellik adası: Korsika
1000 kilometre uzunluğunda sahil
- Adanın yaklaşık yüzde 66’sını dağlık alan; yüzde 20’sini ise ormanlar oluşturuyor.
- Nadir bulunan hayvan ve bitki çeşitliliğinin korunduğu Korsika Doğal Park Alanı, adanın yüzde 40’ını kaplıyor.
- Adanın en yüksek noktası 2 bin 706 metreyle Monte Cinto.
- Adadaki plaj sayısı ise 200’den fazla.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR