Varşova’da tarih ve sanat keyfi

Polonya’nın başkenti Varşova, artık Avrupa’nın kültür başkentleri arasında. Şehrin sokaklarında yürürken tarihi iliklerinize kadar hissediyorsunuz.

Avrupa Birliği’ne girişinden sonra kültür ve sanata verdiği önemi daha da artıran Polonya’nın başkenti Varşova, artık Avrupa’nın kültür başkentleri arasında yer alıyor. Tarih boyunca birçok savaşa sahne olmuş şehir, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya saldırıları sonucu çok hasar görmüş, sonrasında Rus egemenliğine geçmiş ve yıkılan binaların büyük bölümü Rus mimarisi ile yeniden yapılandırılmış. Geçmiş acı ve yıkıntılardan yeniden doğan Varşova, bağımsızlığı ile birlikte Polonya’nın diğer şehirleri gibi aldığı yaraları onarmış, tarihine sahip çıkmanın gururu ile de kapılarını ziyaretçilerine açıyor.

Eski şehir tarihi hissederek dolaşmak

Vistül (Vistula) Nehri’nin kıyısında kurulmuş olan bu tarihi kentte en çok gezeceğiniz yer kentin eski şehir yani Stare Miasto olarak anılan bölümünde. Buradaki meydan ve binalar da savaş sırasında yıkılmış ama 1980’lerde aslına uygun yapılmış. Bu bölgedeki gotik ve barok mimari özelliklerini taşıyan binaların arasında sokaklarda yürürken iliklerinize kadar tarihi hissediyorsunuz.

Haberin Devamı

Avrupa’nın en iyilerinden Lazienki Parkı

76 hektarlık bir alana yayılan, içinde barok mimarisinde bir saray, The Royal Garden, Romantic Garden ve Modernist Garden olmak üzere üç bahçe ve irili ufaklı göller bulunan Lazienki Parkı Avrupa’nın en iyileri arasında sayılıyor. Park içinde yer alan saray 18’inci yüzyılda yapılmış. Gezinizi yaz mevsimine denk getirdiyseniz sandal keyfi bile yapabilirsiniz. Sincaplar ve çok çeşitli kuşlar da size ev sahipliği yapacak.
Modernist Garden’da Chopin’in bir heykeli bulunuyor. Chopin bir zamanlar bu parkta ücretsiz konserler verirmiş. Şimdi ise ünlü besteciler yine bu parkta Chopin konserleri başta olmak üzere konserler vererek bu geleneği sürdürüyor.
Varşova park ve bahçelerden oluşan bir şehir. Kuzey Avrupa’ya yakınlığı nedeni ile iklimi serin ve nemli olduğundan yeşil renk şehrin her yanında kendini gösteriyor.
Müze zengini şehirlerden biri
- Varşova Tarih Müzesi (Muzeum Historyczne): Eski şehir bölgesindeki müze, savaşın yol açtığı korkunç yıkımı belgelemek amacıyla kurulmuş. Varşova’nın nereden nereye geldiğini en iyi burada anlayabilirsiniz.
- Chopin Müzesi (Muzeum Fryderyka Chopina): Kraliyet yoluna oldukça yakın bir konumda. 1954 yılında sanatçının anısına yapılmış. Chopin sevenler bu fırsatı kaçırmasın derim.
- Ulusal Müze (Muzeum Narodowe): Antik dönemden bugüne kadar birçok eserin ve eşyanın bulunduğu bir müze. Sık sık güncel sergiler de oluyor.
- Polin Müzesi: 4 bin metrekarelik bir alana sahip müzede objeler ve multimedya ile ortaçağdan soykırıma Polonya Yahudilerinin trajik öyküsü anlatılıyor.
- Pawiak Müzesi: Naziler döneminde hapishane olarak kullanılmış bir bina.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR