Tarih ve sanatın buluşma noktası Varşova

Gelişen kültür ve eğlence yaşamı, iddialı mimari projeleri, açılan müzelerle Varşova, Avrupa’nın kültür başkentleri arasında anılmayı fazlasıyla hak ediyor.

Polonya’nın başkenti Varşova, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya tarafından yerle bir edilmiş, sonrasında Rus egemenliğine geçip yıkılan binaların bir kısmı Rus mimarisi ile yeniden yapılandırılmış. Bağımsızlığı ile birlikte Polonya’nın diğer şehirleri gibi aldığı yaraları onarmış, tarihine sahip çıkmanın gururu ile de kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Sadece savaşın yıkıntılarını onarıp kendini yeniden var etmekle kalmamış, tarih, kültür ve sanat şehri olmayı da başarmış.

Tarih ve sanatın buluşma noktası Varşova

Vistül (Vistula) Nehri’nin kıyısında kurulmuş olan Varşova’da en çok gezeceğiniz yer kentin eski şehir yani Stare Miastoolarak anılan bölümünde. Buradaki meydan ve binalar da savaş sırasında yıkılmış ama 1980’lerde aslına uygun yapılmış. Savaşlara ve yıkımlara rağmen, tarihi binaların korunmuş olması hayranlık uyandırıyor. Bu bölgedeki gotik ve barok mimari özelliklerini taşıyan binaların arasında, sokaklarda yürürken iliklerinize kadar tarihi hissediyorsunuz. Kraliyet konutu Zamek Krolewski, etkileyici mimarisi ile hemen ilginizi çekecek. Bu yapı da İkinci Dünya Savaşı’nda yıkılmış, 1970’lerin sonlarına doğru barok stilinde yeniden inşa edilmiş. İçerisinde kraliyet ailesinin odalarını ve eşyalarını görebilirsiniz. Önündeki meydan turistik; alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar ya da biraz dinlenebileceğiniz kafeler var.

Haberin Devamı

Gezmeniz gereken eski şehrin ünlü yapılarından bir diğeri St. John Kilisesi, Varşova’nın en eski kilisesi. İlk olarak 15. yüzyılda yapılmış, 1789’da büyütülerek katedral haline getirilmiş. Polonya krallarının taç giyme törenlerine ev sahipliği yapmış.

Avrupa’nın en güzel parkları bu şehirde

76 hektarlık bir alana yayılan, içinde barok mimarisinde bir saray, The Royal Garden, Romantic Garden ve Modernist Garden olmak üzere üç bahçe ve irili ufaklı göller bulunan Lazienki Parkı Avrupa’nın en iyileri arasında sayılıyor.Park içinde yer alan saray 18’inci yüzyılda yapılmış. Modernist Garden’da Chopin’in bir heykeli bulunuyor. Chopin bir zamanlar bu parkta ücretsiz konserler verirmiş. Bugün de müzisyenler bu parkta Chopin konserleri vererek geleneği sürdürüyor. Varşova park ve bahçelerden oluşan bir kent. İklimi serin ve nemli olduğundan yeşil, şehrin her yanında kendini gösteriyor.

Haberin Devamı

Sovyet mimarisi etkisini gösteriyor

- Kral Yolu (Szlak Krolewski): Kraliyet Sarayı Zamek Krolewski’den Lazienki Park’a bağlanan 4 km’lik bir yol üzerinde birçok tarihi yapı yer alıyor.

- Wilanow Sarayı: Kentin yaklaşık 10 km dışında. Hem mimarisi hem manzarası ile etkileyici bir yer.

- Kültür ve Bilim Sarayı: Varşova’da genelde gittiğiniz her yerden bu yapıyı göreceksiniz. Şehrin merkezinde bulunan yapı ülkenin en yüksek binası ve Stalin döneminde Sovyet mimarisi ile yapılmış. Konserler, sergiler ve gösterilerinin yapıldığı binayı önermemin nedeni terasından izlemeniz gereken Varşova manzarası.

Müzeleri kültüre verilen önemin bir yansıması

Varşova’nın tarihine, kültür ve sanata ne kadar önem verdiğini çok sayıda müzesine bakarak da anlayabilirsiniz. İşte size birkaç öneri:

- Varşova Tarih Müzesi (Muzeum Historyczne): Eski şehir bölgesindeki müze, savaşın yol açtığı korkunç yıkımı belgelemek amacıyla kurulmuş. Varşova’nın nereden nereye geldiğini en iyi burada anlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Chopin Müzesi (Muzeum Fryderyka Chopina): Kraliyet yoluna oldukça yakın bir konumda. 1954 yılında sanatçının anısına yapılmış. Chopin sevenler bu fırsatı kaçırmasın derim.

- Ulusal Müze (Muzeum Narodowe): Antik dönemden bugüne kadar birçok eserin ve eşyanın bulunduğu bir müze. Sık sık güncel sergiler de oluyor.

- Pawiak Müzesi: Naziler döneminde hapishane olarak kullanılmış bir bina. Eski şehir meydanını çevreleyen binaların alt katları kafe ve restoranlarla dolu.

Bavulunuzda bulunsun

Soğuklara meydan okuyan tasarımıyla ayakları sıcak tutma garantisi veren Mammut bot.

Kışa sıcak bir dokunuş katan Mammut bere.

Fonksiyonel ve güçlü duruşuyla kışa sıcak bir giriş yapan Mammut’un kaz tüyü montu.

Yüksek teknolojisi sayesinde keyifli bir kış vaad eden Mammut sweat-shirt.

DİĞER YENİ YAZILAR