Orta Çağ’ın ruhu bu şehirde: Tallinn

Asırlık şatolarıyla bir masal diyarına benzeyen Estonya’nın başkenti Tallinn görülmeye değer, tam bir Orta Çağ kenti.

Baltık Denizi’nde ve Finlandiya Körfezi kıyısında bulunan Tallinn, Estonya’nın başkenti ve en büyük şehri. Ama iki günde gezebileceğiniz kadar da küçük bir kent. Kış sevenler için bir kışın da gidilebilecek kış şehri, Türkiye’nin yaz sıcaklarından bunalanlar içinse, yazları ılık bir havada keyifle gezilebilecek bir kaçış şehri.

Birçok Baltık şehri gibi Tallinn’de gezilecek yerler, hala Orta Çağ’ın ruhunu muhafaza eden eski şehir bölgesinde. Şehrin tarihi 1100’lü yıllara kadar uzanıyor. Eski şehre Tallinn Surları’ndan giriyorsunuz, bu kapıdan geçmek ve Arnavut kaldırımlı dar sokaklarını arşınlamak tarihte yolculuğa çıkmak gibi. Eski şehrin meydanına vardığınızda dört bir yanınız Estonya’nın şirin evleri ile çevriliyor. Ancak bunların hiçbiri yeni bina değil. Avrupa’nın pek çok yeri gibi burada da tarih korunmuş, eski şehir bölgesinde kesinlikle yeni bina yapılmıyor, eskiler ihtiyaç varsa restore ediliyor. Meydanın ortasında eski belediye binası var. Avrupa’nın en eski belediye binasıymış. Bu bina sadece yaz aylarında ziyaret edilebiliyor.

Haberin Devamı

Tallinn size kapılarını Viru kapısı ile açıyor. Viru Caddesi ve Viru Meydanı Tallinn’in en popüler yerleri, ki bir yanda Orta Çağ’dan bugüne korunmuş binaları diğer yandan rengarenk çiçekçileri ile bu durumu sonuna kadar da hak ediyorlar...

Orta Çağ’ın ruhu bu şehirde: Tallinn

Bu yerleri görmeden dönmeyin...

Oleviste Kilisesi: Kesinlikle gitmeniz gereken bir yer. 124 metrelik kulesinden muhteşem şehir manzarasını izleyin. Kule yazları açık.
Town Hall Eczanesi (Raepateek): Halen çalışır durumda olan Avrupa’nın en eski eczanesi. Bu nedenle içinde bir de müze bulunuyor. Burada eski ilaç yapım aletleri, eskiden kalma tıbbi malzemeler, defterler, hatta solüsyonlu sular içinde kurbağa, yılan, akrep, gibi ilaç yapımında kullanılan her şey var.
Alexander Nevsky Katedrali: Tallinn’in en büyük Ortodoks kilisesi. Rus mimarisinin özelliklerini taşıyor.
Kadriorg Sarayı ve Bahçesi: Catharine’nin Vadisi anlamına gelen ismi ile bu bahçe, evet kesinlikle bir cennet hissi veriyor. Burada ayrıca gidebileceğiniz üç müze ve Russalka Anıtı var. Russalka Anıtı’nın bulunduğu yerden Baltık Denizi manzarasını izleyebilirsiniz.
Toompea tepesi: Tallinn’in merkezinde ve şehirden biraz daha yüksekte bulunan geniş bir alan. Çok eski tarihlerde soylular ve din adamları burada, halktan insanlar ise aşağıda yaşarmış. Burada da manzara muhteşem. Toompea Kalesi ve Hermann Kuleleri burada ziyaret edebileceğiniz diğer yerler. Toompea Kalesi, aynı zamanda parlamento binası olarak da kullanılıyor. Kiek in de Kök Kulesi: Kule ve burç geçitleri muhakkak ziyaret edilmeli. Burada Tallinn tarihine ait görüntüler, ses ve efektler bulunuyor.
Yerel kıyafetli çalışanlar
Yemeklerinizi Orta Çağ ortamında yemek için eski kent restoranlarını tercih etmenizi öneririm. Çoğu yerde çalışanlar yerel kıyafetleri ile sizi karşılıyor. Bunun yanı sıra Tallinn turistik bir şehir olduğundan her damağa hitap eden restoranlar da bulabilirsiniz.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR