Gazete Vatan Logo

Star TV'ye 'Torpilli genç' cezası!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), ağzında torpil patlatan ABD'li gencin görüntülerini yayınlayan Star TV'ye para cezası verdi.

RTÜK'ten edinilen bilgiye göre, Seda Akgül'ün sunduğu "Bugün" programının 8 Ocak'taki yayınında, "torpilli genç" yazısı ile ABD'li bir gencin, iki dudağı arasına koyduğu torpili elindeki çakmakla ateşlemesi ve ateşin torpili patlatması sonucu çektiği acının, kendi önüne yerleştirdiği kameranın kaydettiği görüntülerinin yayınlandığı belirtildi.

Üst Kurul ise yayınlanan görüntü dolayısıyla Star TV'ye idari para ceza verilmesini oy birliğiyle kararlaştırdı.


"Tehlikeli davranışları denemek isteyebilirler"

RTÜK uzmanları tarafından hazırlanan raporda, görüntünün iki kez yayınlandığı bildirilerek, "Çocukların, sadece kendilerine yönelik hazırlanmış programları izlemediği, yetişkinler için hazırlanmış programları da izlediklerinin göz ardı edilmemesi gerektiği" belirtildi.

Raporda ayrıca, "Şiddet içerikli ve tehlikeli görüntülerin, çocuklar ve ergenler için yanlış davranış modelleri oluşturarak, gördüğü ilginç ve tehlikeli davranışları denemek isteyebilecekleri, uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir" görüşüne yer verildi.

İDARİ PARA CEZASI

Uzman raporunu değerlendiren Üst Kurul, programda 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun, "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz" şeklindeki 8/2 maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

İdari para cezasının miktarı yayın kuruluşunun ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde ikisinden beşine kadar olabiliyor.

Haberin Devamı