Gazete Vatan Logo

Spor yayıncılığının eğlenceli olmasına önem veriyoruz

Türkiye’de spor yayıncılığına yön veren A Spor’un Yayın Yönetmeni Serkan Korkmaz, kısa sürede yakaladıkları başarıyı ve yeni sezon hedeflerini anlattı.

Spor yayıncılığının eğlenceli olmasına önem veriyoruz

ASpor’un çok izlenme şifresi nedir? Spor yayıncılığında neleri değiştirdiniz?

Geldiğimiz bu nokta çok emek harcamanın ve üzerine çok düşünmenin ürünü. Çok kıymetli spor yayıncıları var Türkiye’de. Hem yazılı hem görsel medyada. Ama genel itibariyle Türkiye’de spor yayıncılığının sıkıcı olduğunu düşünüyorum. Bizim ekip olarak birbirimize daima ne yaparsan yap asla sıkıcı olma diyoruz. Mesela bizim için yayındaki temel şey izleyeni gülümsetmesi. Sporun, spor yayınlarının hayatımızdaki varlık sebebi bunların yeterince sorgulanmadığı bir süreçten geçtik. Gülmeye, gülümsetilmeye, eğlenmeye ihtiyacımız var. Biz hem haber veriyoruz, hem eğlendiriyoruz hem de yayıncı kuruluşuz. Hem ciddiyet var, hem haber ve yayıncılık sorumluluğu var, tabii bir de izleyicinin yayınlardan sıkılmamasını sağlıyoruz.

Eğlence, haber verme ve yayıncılık. Bunlar programlarda iç içe geçmiş bir halde mi?

Haberciliği ciddiye alıyoruz. Yayıncılığı ciddiye alıyoruz. Yayın standartlarını bu ülkede ki en üst düzeye getirmek için maddi ve manevi her türlü öz veriyi sağolsun yöneticilerimiz gösteriyor. Bizler de bu konuda her türlü talebi yapıyoruz. Bunların hiçbiri de karşılıksız kalmıyor. En iyi standartlarda ciddiyetle yayın yapmaya çalışıyoruz. Programcılığı da ciddiyetle yapıyoruz fakat eğlenceli olması için de çaba sarf ediyoruz.

Haberin Devamı

Yayınlarınızın yüzde kaçı futbol?
Futbol ağırlıklı yayın yapan bir spor kanalıyız, yayınlarımızın yüzde 80’i futbol ama haber bültenlerimizde ve önemli gündemlerde yayınımızı voleybola ve diğer spor branşlarına da yıktığımız oluyor. Dünyanın dört bir yanından, tüm branşlardan zengin bir haber içeriğimiz var. Ziraat Türkiye Kupası’nın yayıncısıyız. Büyük ciddiyetle 150’yi aşkın sayıda maç yayınlıyoruz. Grubumuzunun birbirinden farklı kanallarında böylesi bir kordinasyon kolay bir iş değil. Ama inanın sporu çok seven, spordan anlayan ve aynı zamanda yayıncılık konusunda inanılmaz vizyona sahip öyle kıymetli yöneticilerimiz var ki, hakikaten işimiz çok kolaylaşıyor. Grup Başkan Vekilimiz Serhat Albayrak ve Genel Müdürümüz Abdülhaluk Çimen’in desteği ve vizyonu ile işimizi en üst seviyeye çıkarıyor bunun da karşılığını alıyoruz. İzlenme oranlarımız çok iyi. Aylardır Türkiye’nin en çok izlenen spor kanalıyız. Yıllardır spor yayını yapan kanallardan daha iyi bir noktaya geldik.
NTV Spor’un kapanmasından sonra işiniz zorlaştı mı?
Biz en az NTV Spor’da çalışan arkadaşlarımız kadar üzgünüz kanalın kapanmasından dolayı. Onlar Türkiye’de çok önemli bir şey yaptılar. Bir ilk oldular. Ama şartlar artık çok çetin.
Siz grup olarak daha sorumlu, sporseverlere daha özenli davranıyorsunuz gördüğüm kadarıyla.
Hakikaten öyle. Bunun bir sorumluluk duygusuyla yapılmış yatırım olduğunu gördüm. Bu spor endüstrisi Türkiye’nin hak ettiği ölçüde büyüsün, bu pastayı büyütelim dürtüsüyle girilmiş bir iş.
Kadınlar erkek gibi futbol izliyor
Türk izleyicisi ne istiyor sizden?
Türk izleyicisi çok enteresan. Örneğin kadın futbol izleyicisi diye bir tanımlama yok ülkemizde. Kadınlar futbol izlemiyor demiyorum. İzliyorlar ama erkek gibi izliyorlar. Yeri geldiğinde küfür ederek, yeri geldiğinde erkeklerin reflekslerinin aynısını göstererek. Kadın izleyici refleksi diye farklılaştırılmış bir tarz yok.
Maç sayısı artmalı iki kupa bir lig oynanmalı
Sizce maç sayısı artmalı mı?
Ne kadar çok maç olursa, maç dışındaki konu başlıklarıda o kadar azalır. Bir lig iki kupa olmalı ve maç sayısı artmalı. İnsanlar müsabaka izlemek istiyor. Bu Türk sporunun kulüplerin marka değerini ve kalitesini de yükseltecek ekonomiye de can suyu verecek bir durum. Bizde nedense, futbolcular, yöneticiler, teknik adamlar ve hatta medya daha az maç olsun diye uğraşıyor. Unutmayın ki daha çok müsabakayla daha büyük atmosferler yaşanır, spor gelişir başarılar gelir.
Son derbide tablo değişir
Şampiyonluğa gelelim. Ne zaman kopacak bu film?
Valla bu film sonuna kadar gidecek. Yani 30’uncu haftada dört şampiyonluk adayı kalmaz. En azından ikiye düşebilir. Ama bu iş son haftaya kadar gidecek gibi geliyor. Galatasaray Beşiktaş derbisiyle tablo değişir.
Şans kimden yana?
Son iki yılın şampiyonu Beşiktaş’ın ben hala çok güçlü bir aday olduğunu düşünüyorum. Quaresma’nın aldığı bu ceza onu çek net şekilde etkiledi. Quaresma geriye yüksek tempoyla dönerse, Beşiktaş’ın şansı yüksek. Başakşehir ve Fenerbahçe’yi şampiyonluk yarışında ikinci kademede görüyorum.
Peki teknik adamların rolü nasıl şekillendirir bu yarışı?
Ben hem Fatih Terim’in hem de Şenol Güneş’in ön plana çıktığı görüşündeyim. İkinci sıraya Galatasaray’ı, 3’üncü sıraya ise Başakşehir ve Fenerbahçe’yi koyuyorum.
Türkiye 2024 Avrupa Şampiyonası’nı hak ediyor
Federasyon canla başla çalışıyor.. 2024 Avrupa Şampiyonası adaylık şansımız sizce nasıl?
Ben 2016 adaylık sürecinde profesyonel olarak çalıştım Türkiye Futbol Federasyonu ile birlikte. Fakat tam sonuna yetiştiğim bir şeydi. Nerelerde yanlış yapıldığını ve nerede ne yapsak olmayacağınıda gördüm. Fakat 2024’de hak eden biziz. O şampiyonanın ev sahipliği bize verilmeli, bizde alabilmek için elimizden geleni yapmalıyız. Hak ettiğimiz şeyi almalıyız. Eğer ki alamassak bilin ki bu bizim değil onların eksiğidir. Art niyetler, ön yargılar ve ayrımcılık giriyor olabilir.

Haberin Devamı