Gazete Vatan Logo

Spekülasyon yapana bedelini ödeteceğiz!

Ekonomideki gelişmeler üzerinden “Sermayelere el konulacak” söylentisi yayanlar için “ihanet şebekesi” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama biz bunlara yüz vermeyeceğiz. Gereği neyse, işte bu tür spekülasyonları yapanlara da gereken bedeli ödeteceğiz” mesajı verdi

Spekülasyon yapana bedelini ödeteceğiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de 10. Büyükelçiler Konferansı katılımcılarına verilen öğle yemeğinde yaptığı konuşmada önceki gün söylediği “B, C planlarımız var” sözleri üzerinden yapılan spekülasyonlara tepki gösterdi. Erdoğan özetle şunları söyledi:

‘Kuşatma var’

Görünen köy kılavuz istemez. Son birkaç haftadır yaşadığımız hadiseler hepimize şu gerçeği bir kez daha gösterdi. Türkiye diğer alanlarda olduğu gibi ekonomide bir kuşatmayla karşı karşıyadır. Gezi olaylarıyla başlayan, 17-25 Aralıkla devam eden, 15 Temmuz hain darbe girişimiyle bir üst aşamaya taşınan saldırıların bir müddet daha devam edeceği açıktır. Türkiye’nin milli onurunu, şahsiyetini hedef alan bu atakların farklı biçimlerine karşı da hazırlıklı olmalıyız.

‘Bu konuda rahat olun’

Döviz kurunun, özellikle ekonominin kuralları içindeki makul seviyesi neyse, en kısa zamanda oraya da oturacaktır. Hiç endişe etmeyin, bu konuda rahat olun. Ülke olarak bu süreçte serbest piyasa ekonomisinin kurallarından taviz vermedik. Aksi yönde çıkartılan söylentilere itibar edilmemelidir. Sosyal medya üzerinden bir çok ‘ekonomik terör’ kişilikleri var. Onların yaptığı çalışmalar var. Bunları yakaladığımız yerde de gereken cezayı uygulayacağız. Çünkü bütün bunlar bu vatana ihanettir. Bu ihanet şebeklerine de elini kolunu sallayarak gezebilirsin demeyeceğiz, dedirtmeyeceğiz.

Haberin Devamı

‘Bunlar falcı mıdır?’

Dün de söylediğim gibi biz bu oyunu gördük. Tavrımızı ortaya koyduk. Neler söylüyorlar? İşte ‘C planının arkasında yatan şu... Sermayeye el koyma...’ Sen benim hafıza kayıtlarımı nereden okuyorsun? Bunlar falcı mıdır nedir? Anlamak mümkün değil. Böyle bir şey mi açıkladık? Neye göre bunları söylüyorsun. Bunlar maalesef gerçekten ihanet şebekesi. Ama biz bunlara yüz vermeyeceğiz. Gereği neyse, işte bu tür spekülasyonları yapanlara da gereken bedeli ödeteceğiz.

‘Bambaşka bir durum’
“Bugün yaşadığımız hadisenin ne 1994 kriziyle, ne 2001 kriziyle ne 2007 kriziyle bir ilgisi yoktur. Gerçekten bambaşka bir durumla karşı karşıyayız. Bu saldırılara karşı Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile ekonomi birimlerimiz gereken adımları atıyor, atmaya devam edeceğiz. Şu anda bizim bütün olaylar karşısında temkinli bir şekilde attığımız adımlar var, atacağımız adımlar var, çeşitli planlarımız var. Kurun geldiği yerin ekonomik izahı olmadığı gibi, biz kur şöyle oldu böyle oldu demek suretiyle ‘battık, bittik’ böyle bir şey yok. Türkiye’nin ekonomik dinamikleri sağlamdır, güçlüdür ve yerinde olmaya da evelallah devam edecektir.”
Trump’a sert tepki
“Göreve geldiğimiz andan beri milletin emanetini namusumuz bilip üzerine gölge düşürmedik. Ekonomide, fakir fukaranın rızkının finans lobilerine peşkeş çekilmesine göz yummadık. Döviz kurundaki gelişmelerin, ekonomik hiçbir temeli olmadığı, tamamen ülkemize bir saldırı mahiyeti taşıdığı herkesin ortak tespitidir. Şu atılan adımlara baktığınız zaman bunun dünya ticaret örgütünün umdeleriyle yakından uzaktan bir alakası var mı? ‘Ben yaptım oldu’ diyemezsin. İstediğin kadar başkan ol, ne olursan ol. Akşam yatıp sabah kalkıp demir çeliğe şu kadar vergi koydum diyemezsin. Bir taraftan stratejik ortak olacaksın, öbür taraftan stratejik ortağına, ayaklarına kurşun sıkacaksın, kalkıp stratejik ortağını sırtından vurmaya yöneleceksin. Bunlara eyvallah etmemiz mümkün değildir.”
‘Küresel kabadayılar’
“Ülkemize yönelik son yıllarda artan saldırıların hedefi asla partiler, şahıslar, kurumlar değildir. Burada amaç bağcıyı dövmek, hatta mümkünse bağcının dişlerini dökmek, ciğerini sökmektir. Maruz kaldığımız oyunların gayesi ülkemizi tekrar boyunduruk altına sokarak, cüssesi büyük ama içi boş kağıttan kaplana dönüştürmektir. Hangi cafcaflı kavramlarla süslenirse süslensin, operasyonun gerçek sebebi budur. Bu saldırılardan alnımızın akıyla çıkmak da milletimizin desteğiyle mümkündür. Ya bir yol bulacağız, ya bir yol bulacağız. Adları, sanları, cüsseleri, kendilerine biçtikleri rol ne olursa olsun küresel sistemin kabadayıları bedeli kan ile ödenmiş kazanımlarımıza, hoyratça destursuzca el uzatamaz.”
Trump’ın danışmanı Büyükelçi Kılıç’la görüştü
ABD ile Türkiye arasındaki gerilime sebep olan Rahip Brunson’la ilgili dün gece Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders’ten bir açıklama geldi. Açıklamada, “Türk büyükelçinin isteğiyle, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç Beyaz Saray’da bir araya geldi. İkili Rahip Brunson krizini ve ABD-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi” denildi.

Haberin Devamı