Gazete Vatan Logo

Söylem şahin eylem güvercin

Merkez Bankası 8 ay aradan sonra GLP’de faizi yükseltti. Piyasalar ‘Parasal duruş sıkılaştırılacak’ açıklamasına rağmen gelen 50 baz puanlık artışı yetersiz buldu. Karar sonrası dolar/TL 3.89’a fırladı

Söylem şahin eylem güvercin

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasalara yıl sonu sürprizi yaptı. TCMB, Aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Geç Likidite Penceresi’nde faizi 50 baz puan artırarak 12.25’ten yüzde 12.75’e yükseltti. Merkez Bankası, marjinal fonlama oranını yüzde 9.25, borçlanma faiz oranını yüzde 7.25 ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit tuttu. TCMB,

8 ay aradan sonra ilk kez GLP’de faizi yükseltti ancak bu artış beklentilerin altında kaldı.

Merkez Bankası’nın TL’deki değer kaybı ve enflasyondaki sert yükselişin devamını önlemek için GLP’de en az 100 baz puanlık artış bekleniyordu. Ekonomistler, “PPK’nın açıklamasında ‘şahin’ söylemlere karşın, eylemin ‘güvercin’ olması şaşırttı” yorumunu yaptı.

PPK açıklamasında para politikasının sıkılaştırılacağına dikkat çekilerek, şu noktaların altı çizildi: “Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ile fiyatlama davranışlarına dair riskleri arttı. Bu çerçevede kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar verdi. TCMB fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecek. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek. Enflasyon beklentileri ve etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecek.”

Haberin Devamı

Dolarda sert tepki 7 kuruş yükseldi
Merkez Bankası’nın beklenenden düşük faiz artışına gitmesi sonrası TL’nin dolar karşısında değer kaybı yüzde 2’yi buldu. TCMB kararı öncesi 3.8275 seviyesinde işlem gören dolar/TL, 3.8913’e kadar yükseldi. BIST 100 endeksi de bir anda eksiye döndü.
Ocak’a müdahale imkanı bıraktı
A1 Capital Menkul Değerler Araştırma
Direktörü Belgin Maviş: Piyasa için sürpriz olmadı ama beklenen de olmadı. Beklentilerin medyanına bakıldığında TCMB’den 75-100 baz puan faiz artışı bekleniyordu. TCMB, Fed’in faiz kararının zaten fiyatlandığını düşündü. Ancak kestiremediği şey, ABD’deki dava ve bunun bankacılığa etkisi. Bu nedenle ajandasını değiştirdi ve ılımlı adım atmayı tercih etti. Kur ve faiz cephesinde agresiflik olursa, 18 Ocak’ta yeniden bir müdahale imkanı bıraktı. ‘Ben buradayım’ alt mesajını vermeye çalıştı.
İyi bir fırsatı tepti
Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlık-Haluk Bürümcekçi: TCMB faiz kararını yetersiz buldum, manşet enflasyonun yüzde 13’te olduğunu dikkate alırsak, gelecek dönem gerilemesinin kurlardaki yüksek seviye dolayısıyla sınırlı kalacağını düşünürsek bu artış beklentilerin altında. Beklentileri karşılamadığını düşünüyorum. Bu kararla kendine bir marj yaratmış değil. Şu anda dış koşullar çok aleyhte değil ancak bu karar Türkiye açısından olumsuz bir ayrışma getirir mi ona bakmak lazım. Bu iyi bir fısattı ancak beklentilerin altında kaldı.
Riskleri baskılayacak
“TCMB’nin 50 baz puanlık faiz artışının, gerekli reel faizi sağlamaktan uzak olduğunu düşünüyoruz” diyen QNB Finansbank Başekonomisti Gökçe Çelik, “Fed açıklamasından sonra küresel piyasalardaki görünüm gelişmekte olan ülkeler açısından destekleyici olacak gibi görünüyor. Ancak Türkiye’ye özgü riskler kur üzerinde baskı oluşturmaya devam edecektir ve yüzde 12.75 seviyesindeki faiz bu risklere karşı TL’ye koruma sağlamak için yetersiz kalacak” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

‘Kurun yüksek olmaması şok artışı frenledi’

Haberin Devamı

İş Portföy Başekonomisti
Nilüfer Sezgin:
Merkez Bankası bu kararı ile sıkılaştırma yaptı ancak piyasa beklentileri karşılanamadı. Sıkılaşma gerekçesi olarak enflasyon görünümüne ilişkin risklerin artması gösterilmiş. Murat Çetinkaya, ‘Yüzde 7 patikasına giden yoldan sapılırsa tepki veririz’ demişti, bu yönlendirmeye sadık kalınması olumlu ve tutarlı. Banka muhtemelen enflasyonun tepe noktasını gördüğünü düşündüğü için yüzde 13 enflasyonu referans almamıştır kendine. Bu çerçevede TCMB yüzde 12.75 seviyesindeki GLP faizini yeterli görmüş olabilir. Ayrıca, 2018’de büyüme dinamikleri bu seneden farklı olarak bütçe ve kredilerden çok fazla destek bulamayabilir. Bu da TCMB’nin çok fazla sıkılaşma gereği duymamasının bir başka nedeni olabilir. Ayrıca, son toplantı ile kıyaslandığında kurların çok farklı seviyede olmaması da şok bir faiz adımı ile kuru dizginleme ihtiyacını azaltmış olabilir. Piyasanın odağı ortalama fonlama maliyetinde olacak. Tüm fonlama bir süre daha GLP’den yapılmaya devam edebilir.

Haberin Devamı