Gazete Vatan Logo

Sörf yapmanın yaşı yok her zaman keyif alırsınız

Çağla Kubat, Türkiye’yi rüzgar sörfü ile tanıştıran isim. Barbie’nin Dünya Kadınlar Günü için tasarladığı Kadın Kahramanlar serisinde bulunan Kubat ile sörf tutkusunu konuştuk

Sörf yapmanın yaşı yok her zaman keyif alırsınız

Türkiye rüzgar sörfünü Çağla Kubat’la tanıdı. 3 nesil İTÜ’lü kız ailesinin mensubu ve makine mühendisi. Sörf sporunun öncüsü olan Çağla’nın hamilelik süreci ve sonrası Selin ile spor maceraları ve sörf okulundan konuştuk.

Selin 3.5 yaşında oldu. Hamilelik süreci ve sonrasında antrenman-lara devam etmiş olmalısın ki 3 ay sonra yarışıyordun. Nasıldı antrenmanlar?

Normalde ilk 3 ay çok dikkat et ve spor yapma derler. Benim için ilk 3 ay antrenman içerikleri konusunda hamilelik öncesi zamandan farksızdı. Karnım büyümeye başladığı için rahatsız eden hareketleri programımdan çıkartmaya başladım. Hamilelik sırasında dışarıda binmek yerine evde bisiklet aparatına bisikletimi takarak binmeye devam ettim. Hamile yogasına başladım ve biraz nefes çalıştım . Biraz da pilates yaptım. 5,5-6 aya kadar sörf yapmaya devam ettim. Fakat yoğunlukları ve süreleri kısalttım.

Kızım da sörfe meraklı

Selin’in spora bakışı nasıl?

Biz eşim Jimmy ile tutkuyla rüzgar sörfüne bağlıyız. Kalbimizden geçen onunda yapması, şu an eğimli ama gelecek ne gösterir bilemem.

Haberin Devamı

Tartının gösterdiği değil mezuranın söylediği önemli

Hem Türkiye güzeli hem sporcusun. Güzellik ve beslenme konusunda neler yapıyorsun?

Evimde tartı yok hayatım boyunca diyet yaptığımı da hatırlamıyorum Türkiye güzelinden ziyade, sporcu gibi beslenmeye dikkat ediyorum.

Öğünlerimin arasında denge kurma konusunda dikkatli ve bilinçli olduğumu düşünüyorum. Sezon öncesi birkaç kilo alıyorum, yarışma sezonum başlayınca veriyorum.

Bizde kuvvet adına biraz iri olmakta yarar var, hiçbir zaman çok ince ve güçsüz kalmak istemem. Fit vücudun varlığı kilo ile kıyaslanmayacak kadar önemli. Bu sebeple tartıdan çok çevre ölçen mezuraların doğruluğuna inanıyorum.

Sörfte en büyük fobin nedir?

Antrenman yerlerimdeki köpek balıkları ilk sırada 2.si ise trapezin kopması.

Sörf yapmak için Türkiye’de ve dünyada tercih ettiğin rotalar nereler?

Türkiye’de Alaçatı öncelikli ama düz mekan değiştirmek ve dalgalı antrenman adına Urla ya da Çeşmealtı da benim için keyifli noktalar. Dünyada ise; eşim Karayipli. St Croix adası favorim. İspanya adaları Lanzorate ve Tenerife de diğer antrenman rotalarım.

Haberin Devamı

Her yaşta rüzgar sörfü yapmanız mümkün

Çağla Kubat Winsurf Akademi’de yeni sporcular yetişiyor...

Geçtiğimiz yıl akademiden slalom dalında millilik almış sporcularımız var. 12 kişilik milli takımın 7 sporcusu bizim akademimizden çıktı. Benim zamanımda marka desteği ve kendi çabalarımızla ilerlerken artık devlet ve federasyon da aktif bir şekilde sporcularımıza gereken önemi verecek durumda.

Sörfe başlamak için kaç yaş sınırlaması var?

Sporcu olmak için 7 yaşında başlanır, ancak 11 yaşına kadar oyun formatlı antrenmanlar yapılmalı. 11 yaş sonrasında sporcu performansına başlanabilir. Her yaşta performansla bu sporu yapabilirsiniz.