Gazete Vatan Logo

Son viraja girerken 1 milyon umudu

Otomotiv satışları yılın son 2 ayında kampanyaların desteği, euro ve MTV zammı öncesi erkene çekilen taleple canlanacak. Kamyon dahil toplam pazar yine 1 milyonu zorlayacak

Son viraja girerken 1 milyon umudu

Otomotiv sektöründe yılın en hareketli günlerine girildi. Satışlar kampanyaların desteğiyle Kasım ve Aralık aylarında vites yükseltecek. Sektör yetkilileri yılın son 2 ayında yaklaşık 250-260 bin adetlik satışın gerçekleşmesini bekliyor. Bu performansla otomobil ile hafif ticari araç pazarı 980-985 bin adet seviyesinde çıkacak. Kamyonun dahil edilmesiyle birlikte yine 1 milyon adede ulaşılacak. Böylece 3 yıl üst üste 1 milyon barajı aşılmış olacak.

Fiat İş Birim Direktörü Altan Aytaç, 2017’nin son 2 ayında hareketlilik beklediklerini kaydederek, “Kasım biraz zayıf başladı ancak son haftaya doğru canlılık başlar. Kurdaki yükselişin önümüzdeki dönem zam olarak yansıyacağını bilen tüketici talebini öne çekebilir. Kampanyaların desteğiyle Kasım ve Aralık satışları kuvvetli geçer” değerlendirmesini yaptı. Otomobil ve hafif ticari araç pazarının 980-985 bin adet seviyesinden çıkmasını beklediklerinin altını çizen Aytaç, kamyonla birlikte 1 milyon adedin yakalanabileceğini öngördü.

Talep öne çekilecek

Haberin Devamı

Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker de özellikle kiralama şirketlerinden yoğun talep geldiğini, Kasım ayında 110 bin adet, Aralık’ta da 140-150 bin adetlik satış beklediklerini belirtti. 4.50 TL’yi geçen euronun etkisinin görüldüğünü ifade eden Göker, “Yılbaşından bu yana otoya toplam yüzde 25 zam geldi. Dalgalanma sürerse fiyatlar mecburen artırılacak. Tüketici zam furyasından önce davranacaktır. Kasım ve Aralık’ın iyi geçmesini bekliyoruz. Geçen yılla hemen hemen aynı satışlar elde edilir” dedi.

Otomotiv pazarı Ocak-Ekim döneminde geçen yıla göre yüzde 0.06 düşüşle

719 bin 95 adet olarak gerçekleşti. Binek oto satışları yüzde 1.09 gerileyerek 547 bin 109 adet oldu. 2016’da otomobil-hafif ticari araç pazarı 987 bin 720 adet çıkmıştı. Oto satışları 756 bin 938 adetle rekor kırmıştı. Kamyonla birlikte pazar 1 milyon 7 bine ulaşmıştı. 2015’te de toplam otomotiv satışları 1 milyon 11 adet olarak kayıtlara geçmişti.

‘Euro’ zamları öncesi fırsatı kaçırmayın
Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, araçfiyatlarının 2018’de hem kur hem de Euro 6 regülasyonu nedeniyle zamlanacağını belirterek, “Şirketler Kasım ve Aralık’ta agresif kampanyalar yapacak. Seneye de markaların eurodaki yükselişi etiketlere yansıtacağını ve Euro 6 modellerin daha maliyetli olacağını düşünürsek, otomobil almanın tam zamanı” dedi.

Haberin Devamı