Gazete Vatan Logo

Son Jedi evreni kurtaracak mı?

40’ıncı yılını kutlayan Star Wars evreninin yeni ve sekizinci filmi “Star Wars: Son Jedi” bu hafta vizyona girdi. Serinin en uzun filminde Luke Skywalker ve Rey önderliğindeki asilerin direnişini izleyeceğiz.

Son Jedi evreni kurtaracak mı?

Disney, son iki yıldır sürdürdüğü geleneği bozmayarak Aralık ayında yeni bir Star Wars filmini izleyiciyle buluşturdu. “Star Wars: Son Jedi”de karanlık gücü temsil eden “Birinci Düzen” ile direnişçiler arasındaki mücadeleyi izleyeceğiz. Bulundukları gezegeni terk etmek zorunda kalan General Leila (Carrie Fisher) komutasındaki direnişçiler uzayın ortasında zor bir durumda kalırlar. Bu sırada babası Han Solo’yu öldüren ve kendisini Darth Vader’in mirasçısı olarak gören Kylo Ren’in (Adam Driver) kafası karışıktır. Pilot Poe (Oscar Isaac) ve Finn (John Boyega) kurtuluş için çözüm bulmaya çalışırken; Rey (Daisy Ridley) bir yandan Luke Skywalker’ı (Mark Hamill) geri dönmeye ikna etmek öte yandan da Kylo Ren ile aralarındaki güç dengesini kendisine çevirmek için uğraşmak zorunda kalır.

Filmin en kuvvetli yanı, şüphesiz Luke Skywalker’ın (Mark Hamill) inzivada olduğu Ahch-To adasındaki sahnelerdi. Neden böyle bir karar aldığını, Jedi düzenine getirdiği eleştirileri ve Rey’e karşı taşıdığı şüpheyi izlemek büyük keyifti. Skywalker aracılığıyla umudun ve kurtuluşun ancak fedakârlıkla gerçekleşebileceğine dair bir dil de tutturulmuş.

Haberin Devamı

Artık senaryo değilpazarlama öne çıkıyor
Disney’in 2012’de Lucasfilm’i satın almasının ardından pazarlama çalışmalarını senaryodan daha önde tuttuğunu görüyoruz. Pek de ağırlığı olmayan yan karakterler, Marvel filmlerini hatırlatan, ana akıma göz kırpan espriler maalesef göze batıyor. Öyle ki Luke Skywalker’ı canlandıran Mark Hamill Son Jedi’nin senaryosunu okuduğunda hiç hoşlanmadığını ifade etmiş. Haklı olduğunu anlamak için Star Wars fanı olmaya gerek yok. Film, 1980 tarihli İmparatorluk’un uyarlaması gibi. Bir önceki seride tanıtılan ve beklenti dozunu yükselten karakterlerin bir çırpıda harcanması da cabası.
Güç bu defa kadınlarda
Laura Dern’in mor saçlı karakteri “Amiral Holdo”, direnişte liderliğe doğru yükselmekte olan yardımcı amiral rolünde. Kelly M. Tran’ın canlandırdığı “Rose Tico” ise asilerin yıldız gemisinde çalışan bir mekanisyen. İmparatorluktan nefret emesi için çok sebebi var... Ancak güç yalnızca iyi tarafta bulunmuyor. Birinci Düzen’de Stormtrooper’lara komuta eden Yüzbaşı Phasma da sertliği ve acımasızlığıyla dikkat çekiyor.
Gri alanlarda geziyorlar
Gücün zıt yönlerini temsil eden iki karakter Kylo Ren ile Rey’in birbirlerini etkilemeye çalıştıkları ve gri alanda dolaştıkları sahneler de oldukça başarılı.
Porg
Luke Skywalker’ın inzivaya çekildiği Ahch-To gezegeninde yaşayan sevimli bir kuş türü. Chewbacca ile yıldız filosunda yol arkadaşı olacak.
AT-RT
AT-RT gözlemcileri olarak da bilinen AT-RT sürücüsü, özel olarak eğitilmiş klon askerlerinin vazgeçilmezi. Donanımıyla ordunun mekanize birimlerinin en önemli parçalarından biri.
Elit Praetorian muhafızı
İmparatorluğun Yüce Lider’i Snoke’un korumaları. Filmin en kritik sahnelerinden birinde yer alıyor. Renk seçimleri de sinematografiye katkı sunmuş.

Haberin Devamı