Gazete Vatan Logo

Son dakika! YSK Başkanı açıkladı: Gözaltına alındı

YSK Başkanı Sadi Güven dün sosyal medyada dolaşan ve iki kez oy kullandığı iddia edilen kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Güven, yurt dışında 1 milyon 486 bin 532 kişi oy kullandığını da duyurdu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de yaptığı açıklamada "Kadının Ankara'ya getirildiğini belirterek savcılık tarafından ifadesi alındı" diye konuştu.

Son dakika! YSK Başkanı açıkladı: Gözaltına alındı

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu üzerine kendisine ait sosyal medya hesabında oy kullanırken çektiği fotoğrafları paylaşarak mükerrer oy kullandığı intibaı yaratan Şengül E., İzmir Adnan Menderes Havaalanında gözaltına alınmıştı. Kadın ile ilgili peş peşe açıklamalar geldi.

"GÖZALTINA ALINDI"

YSK Başkanı Sadi Güven kuruma gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sosyal medyada çok konuşulan kadının gözaltına alındığını duyuran Güven'in açıklamalarının satır başları şöyle: 60 ülke 123 temsilcilikte çalışma yapıyoruz. Arkadaşlarımız çok yoğun çalıştı. Ben bu çalışmada emeği geçen başta dışişleri personeli olmak üzere herkese teşekküre diyorum. Uçaklarla bugün Avrupa’nın tamamını getireceğiz. Diğer ülkelerden bir kısmı zaten bize geldi. Seçim günü sandıklar açıldıktan sonra aynı anda o sandıkları açmaya başlayacağız. Yurt dışında 1 milyon 486 bin 532 kişi oy kullandı.

Dün itibariyle sosyal medyada bir haber dolaştı. Belçika’da bir vatandaşımızın oy kullandıktan sonra İzmir’de Adnan Menderes Havalimanında da oy kullandığına yönelik fotoğraf vardı. Aynı isimle farklı kimlikleri taşıyan kişiler olduğunu gördük. Ancak aynı şahsın fotoğrafını paylaştığını görünce bunu savcılıkla paylaştık. İlgili şahıs gözaltına alındı, tahkikat devam ediyor. Her türlü yolsuzluğun karşısında olacağız. Yasa 5 yıla kadar hapis cezası ön görüyor. Başkasına ait kimliklerle oy kullanan şahıslara 5 yıl hapis cezası var çok açık. Dün de bu kişiyle ilgili ihbarda bulunduk.

Haberin Devamı

BAKAN GÜL: ANKARA'YA GETİRİLDİ

NTV canlı yayınına katılan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de iki kez oy kullanan kadın ile ilgili konuştu.
Gül şunları söyledi: "Bu konuyla ilgili İzmir Savcılığı gerekli soruşturmayı başlattı. Son durum dün itibariyle adı geçen kişi yakalandı. Ve savcılıkta ifadesi alındı.Ama örgüt kapsamında olup olmadığı, evrakta sahtecilik çerçevesinde mi yapıldı, örgütlü bir eylem midir? Araştırılması için savcılık soruşturmayı yapıyor.Adı geçen kişi Ankara'ya getirildi.
Örgütlü bir iş mi, yoksa bireysel ya da seçim suçu kapsamında farklı bir değerlendirme mi, bunların hepsi değerlendirilecek.
Kişinin kendi sosyal medyada yazdıkları var ve bunun üzerine haber yapan yayın organları oldu.Şu bir gerçek Türkiye'de böyle bir suistimale izin veren bir durum olamaz. TCK, Seçim kanunları da bunları yasaklamaktadır.
Ne olup olmadığı, kendi beyanından öte delillerle yargı makamı karar verecektir. Şimdi o aşamada. Böyle bir vaka var mı? Yoksa da hangi suçu oluşturuyor bu mesele derinlemesine araştırılacaktır.Türkiye'de seçime ilişkin mükerrer oy kullanma, başkasının yerine oy kullanma ağır cezaları gerektiren suçlardır.Hele bunu bir örgüt, seçime şaibe karıştırma anlamında yapılması, bir örgüt ya da bir kaç kişiyle mi yapıldı, münferit hadise mi başsavcılığımızın araştırması sonucunda ortaya çıkacaktır.
BAŞSAVCILIK DA AÇIKLAMA YAPTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:19/06/2018 günü bazı basın - yayın kuruluşlarında ve sosyal medya’da yer alan haber içeriklerinde kendisine ait sosyal medya hesabında oy kullanırken çektirdiği fotoğrafları paylaşmak sureti ile mükerrer oy kullandığı intibaı yaratarakÿ kamuoyunda vatandaşların yoğun tepkisine neden olan Belçika’da yaşadığı bildirilen Şengül .E isimli şahıs hakkında Yüksek Seçim Kurulunun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına hitaben yapmış olduğu ilgilinin çift kimlik taşıyıp taşımadığının araştırılması istemli suç duyurusu üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 298 sayılı kanuna muhalefet /Resm? evrakta Sahtecilik suçlarından soruşturma başlatılarak şüpheli şahıs hakkında gözaltı kararı verilmekle yürütülen çalışmalar neticesinde şüpheli şahıs İzmir /Selçuk’ta gözaltına alınmıştır. Kamuoyuna saygı İle duyurulur.

Haberin Devamı