Gazete Vatan Logo

Son dakika... Tarihi an! Ve başladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Karadeniz kıyısındaki turistik kent Soçi’de Suriye gündemiyle bir araya geldi... Zirvenin ilk dakikalarında Vladimir Putin, Erdoğan ve Ruhani'ye Suriye'yi DEAŞ'a teslim etmedikleri için teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Bugün kritik kararlar alacağımızı umuyorum" dedi.

Son dakika... Tarihi an! Ve başladı!

Suriye’de ateşkes bölgeleri ilan ederek silahları susturan Türkiye, Rusya ve İran, bugün tarihi bir buluşmaya imza atıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Karadeniz kıyısındaki turistik kent Soçi’de ilk kez bir üçlü zirvede bir araya geliyor.

ERDOĞAN- RUHANİ GÖRÜŞMESİ 40 DAKİKA SÜRDÜ
Üçlü tarihi zirve öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani bir görüşme gerçekleştirdi. Soçi'de Sanatoryum Rus'taki görüşme saat 15.50'de başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin görüşmesi 40 dakika sürdü.
ÜÇLÜ ZİRVE BAŞLADI
Soçi’de Erdoğan-Ruhani görüşmesinin ardından Rusya devlet başkanı Putin’in katılımıyla üçlü zirve başladı.
PUTİN: RUSYA, İRAN VE TÜRKİYE'NİN ÇABALARI, SURİYE'NİN PARÇALAMASINI ÖNLEDİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'nin DEAŞ tarafından ele geçirilmesini engellediği için Türkiye ve İran'a teşekkür etti.
Putin, "İç savaşı bitirmek için gerçek bir fırsat var" ifadelerini kullandı. Putin, Suriye'de uzlaşmanın Cenevre süreciyle tamamlanacağını söylerken, Erdoğan ve Ruhani'ye "Şimdi yeni bir aşamaya geçiyoruz" dedi.
Putin, Suriye'de anlaşma için tüm tarafların sürece katılmaları gerektiğini ve Suriye hükümeti dahil tüm taraflarız taviz ve imtiyazlarda bulunması gerektiğini söyledi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye'de politik uzlaşı için zeminin müsait olduğunu belirtti. Türkiye ve Rusya ile Suriye konusunda yakın işbirliği içerisinde olmaktan dolayı memnun olduğunu belirten Ruhani, Suriye'de kalan son terör hücrelerinin de kökünün kazınması gerektiğini söyledi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BUGÜN KRİTİK KARARLAR ALACAĞIMIZI UMUYORUM
Cumhurbaşkanı , Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Sanatoryum Rus'ta gerçekleştirdikleri Suriye konulu üçlü zirvenin basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, Putin'e üçlü zirveye yaptığı ev sahipliğinden ve kendilerine gösterilen hüsnü kabulden ötürü şükranlarını sundu.
Putin ile geçen hafta yine Soçi'de bir araya geldiklerini anımsatan Erdoğan, bu görüşmede Suriye meselesini etraflıca ele aldıklarını ve Türkiye-Rusya ilişkilerini değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi.
"Muhterem kardeşim" diyerek hitap ettiği Ruhani'nin de zirvede bulunmasıyla tüm konuları üçlü formatta değerlendirme fırsatının ortaya çıktığını ifade eden Erdoğan, "Bu vesileyle sizlerin huzurunda geçtiğimiz hafta İran'ın da etkilendiği depreme değinmek istiyorum. Bu depremde hayatını kaybeden İranlı, Iraklı kardeşlerimize Allah'tan rahmet yaralananlara da acil şifalar diliyorum" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu üçlü zirve Suriye'de akan kanın artık tamamen durması, yıllardır yaşanan trajedinin son bulması bakımından son derece önemli. Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerinin müspet sonuçlarına dünya şahit olmuştur ki Astana bunun en güzel örneğidir ve bu vesileyle Astana'da tabii ki Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev'e ev sahipliği sebebiyle de ayrıca teşekkür ediyorum." dedi.
"Kritik kararlar alacağımıza inanıyorum"
Astana sürecinin sahada olumlu gelişmelerin yaşanmasına vesile olduğunu dile getiren Erdoğan, "Geldiğimiz nokta önemlidir ama yeterli değildir. Suriye halkının kabul edebileceği kalıcı ve muteber bir siyasi çözümün tesis edilmesi için ilgili tüm çevrelerin katkıyı sağlaması elzemdir." ifadelerini kullandı.
Zirveye güzel bir hazırlık yaptıklarını belirten Erdoğan, "Gerek Dışişleri Bakanlarımızın yaptıkları hazırlıklar, ardından Genelkurmay Başkanlarımızın yaptıkları hazırlıklar bu zirvenin çok daha neticeye yönelik olduğunun bir ifadesidir. Temennim odur ki bugün buradan bu noktada çok daha farklı bir şekilde ayrılırız. İnşallah bugün bu yönde kritik kararlar alacağımıza inanıyorum." diye konuştu.
BAŞBAKAN YILDIRIM: ÖNEMLİ BİR KARAR AÇIKLANACAK
Başbakan Binali Yıldırım, "Soçi'de Suriye zirvesinde çok önemli bir karar açıklanacak" dedi.

Haberin Devamı

PUTİN, NETANYAHU, SİSİ VE SELMAN İLE GÖRÜŞTÜ

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, üçlü zirve öncesinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ve Suudi Arabistan Kralı Selman’la gerçekleştirdiği telefon görüşmelerinde Suriye’deki gelişmeleri ve ikili ilişkileri ele aldı.

Haberin Devamı

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Putin ile Netanyahu görüşmelerinde güvenlik birimleri de dahil, her iki taraf için de faydalı olacak çeşitli alanlarda ilişkileri arttırılması gerektiğini belirtti. Suriye’de terörle mücadelede kaydedilen ilerlemeye de değinen liderler, bu çerçevede Ortadoğu’daki durumun nasıl gelişebileceği konusunda fikir paylaşımı yaptı.

Haberin Devamı

SİSİ VE PUTİN, ESAD’LA YAPILAN GÖRÜŞMENİN SONUÇLARINI ELE ALDI

Açıklamaya göre, Putin ve Sisi Suriye’deki gelişmeleri ve krizin çözümüne yönelik çabaları konuştu. Putin, Sisi’ye teröristleri etkisiz hale getirmeye yönelik askeri operasyonun nihai aşaması kapsamında ülkedeki son gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu. Konuşmada Putin’in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la önceki gün yaptığı görüşmenin sonuçları da ele alındı.

Açıklamada ayrıca “Nükleer enerji alanındaki projeler de dahil ortak büyük projelerine odaklanılarak ikili ilişkilere dair başlıca konulara da değinildi. Taraflar genel anlamda dostane biçimde gelişen ikili ilişkilerden memnun olduklarını belirtti” ifadeleri kullanıldı.

PUTİN: SURİYE ULUSAL DİYALOG KONRESİ, KRİZİN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK MÜZAKERELERE İVME KAZANDIRACAK

Putin ve Kral Selman, görüşmelerinde Ortadoğu’daki durum konusunda fikir paylaşımı yaparak, teröristlere karşı edinilen son başarılar doğrultusunda Suriye’de uzun vadeli bir istikrar sağlama olasılıklarına yönelik konuları ele aldı.

Putin, Soçi’de gerçekleştirilecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin Suriye’ye yönelik müzakerelere, krizin çözümüne ve Cenevre’de BM himayesinde gerçekleştirilen çalışmalara bir ivme kazandıracağını vurguladı.

RUHANİ: SURİYE'NİN GELECEĞİ YABANCI GÜÇLERE BIRAKILMAYACAK

Bu arada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, üçlü zirveye katılmak üzere Tahran'dan ayrılmadan önce basına konuşan Ruhani, "Suriye'nin geleceği yabancı güçlere bırakılmayacak ve bu ülkenin halkı buna karar verecek" dedi.

Soçi'de yapılacak liderler zirvesinin Suriye'nin geleceği açısından önemli olduğunu vurgulayan Ruhani, "Bu oturumlar, ülke halkının görüşlerini yansıtacak Suriyeli grupların, geleceklerini belirlemek adına aralarında yapacakları görüşmelere yol açmalı" ifadesini kullandı.